21 Mayıs 2024 Salı   

ŞİMŞEK’TEN 'YERİNDE DÖNÜŞÜM' AÇIKLAMASI

ŞİMŞEK’TEN 'YERİNDE DÖNÜŞÜM' AÇIKLAMASI
 

Bayrampaşa Belediye Başkan Yardımcısı Naser Şimşek ve İBB yetkilileri, eski cezaevi alanı kentsel dönüşüm projesi konusunda yerel basına bilgiler verdi.

Bayrampaşa Eski Cezaevi Alanı'nda kentsel dönüşüm projesi hızla devam ederken, Belediye Başkan Yardımcısı Naser Şimşek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülen 'Yerinde Dönüşüm' projesi hakkında bilgiler verdi. 

Bayrampaşa Eski Cezaevi Alanı’ndaki 'Yerinde Dönüşüm' ofisinin bulunduğu alanda yapılan toplantıya, Bayrampaşa Belediye Başkan Yardımcısı Naser Şimşek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kentsel Dönüşüm Müdürü Seniye Onur, İBB Kentsel Dönüşüm Müdür Yardımcısı Varol Ara, İBB Kentsel Dönüşüm Proje Koordinatörü Hasan Okur, İBB Kentsel Dönüşüm Proje Koordinatör Yardımcısı Murat Ayan, KİPTAŞ Kentsel Dönüşüm Sorumlusu Muzaffer Öztürk ve yerel basının temsilcileri katıldı.

UZLAŞMA USULÜ ÇERÇEVESİNDE 2 BİN DAİRE SAHİBİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ
Toplantıda sinevizyon eşliğinde proje hakkında bilgiler veren İBB Kentsel Dönüşüm Proje Koordinatörü Hasan Okur, Haziran 2017’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bayrampaşa Belediyesi tarafından hayata geçirilen Eski Cezaevi Alanı'nda kentsel dönüşüm projesinin hız kesmeden devam ettiğini belirterek, İsmetpaşa Mahallesi’nin takas yapılacak yenileme alanı ilan edilen alanının 80 bin metrekare olduğunu, 491 yapıda 2 bin 275 dairenin bulunduğunu belirterek, Eski Cezaevinde yapılan projenin ise 80 bin 532 metrekarelik alanda 24 blok ve 2 bin 405 işyeri ve dairenin yapıldığını ifade etti. Okur, kiraya çıkma derdinin olmadığını, kar amacı güdülmediğini, mahalle dokusu ve kültürünün korunduğu, sosyal ve kültürel alanlarının da olduğu alanda aynı semtte dönüşümün olduğunu belirterek, uzlaşma usulü ile dairelerin teslim edileceğini belirtti. Hasan Okur, İsmetpaşa Mahallesi Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında hak sahipleri ile bilgilendirme görüşmeleri ve uzlaşma süreci hazırlıklarının devam ettiğini bildirerek, uzlaşma ofisinde 23 Ağustos 2017 tarihinden itibaren yapılan çalışmalarla 2 bin 400 bağımsız birimden 2 bini hakkında görüşmelerin gerçekleştirildiğini söyledi.

ŞİMŞEK: İSTANBUL'UN EN BÜYÜK GERÇEĞİ DEPREM GERÇEĞİDİR
Bayrampaşa Belediye Başkan Yardımcısı Naser Şimşek de ilçedeki yerel basının temsilcilerinin bu projeyi direkt kaynağından öğrenmelerinin çok önemli olduğunu belirterek, “Benim için çok önemli olduğu kadar Bayrampaşa Belediye Başkanımız ve İstanbul Büyükşehir Belediyemiz için de çok önemli. Sonuçta dışarıda doğru-yanlış her şey konuşulabiliyor, en azından bilgi sahibi olup da konuşmakta fayda var diye düşünüyorum. Sizlerin de en doğru yerden bilgi sahibi olmanız adına bu toplantıyı tertipledik. Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi olmam sıfatıyla da aşağı yukarı projenin geçmişinden tekrar bir özetlemek gerekirse bu yer Adalet Bakanlığı mülkiyetinde iken yapılan protokol neticesinde mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne geçmiştir. Arazinin çok değişik şekilde değerlendirilebileceğini düşünebilirsiniz. Amma velâkin ihtiyaçlar çok. İhtiyaçların maksimumunu karşılayabilecek proje neyse, onun üzerinde durmakta fayda var. Neticede İstanbul’un en büyük gerçeği deprem gerçeğidir. İkinci gerçeği yeşil alan. Üçüncü gerçeği otopark. Dördüncü gerçeği ise güvenliktir. Bu bağlamda düşündüğümüz zaman bu problemleri karşılayabilmek adına öncelikle deprem problemini karşılayabilmek adına böyle bir proje alanı yaratıp ve bunu 1. 2. 3. 4. aşama halinde kademelendirip ‘Üret, Aktar, Boşalt, Sürdür’ mantığıyla da bu projeyi yapmak Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte Bayrampaşa Belediye Başkanımızın istişaresiyle uygun görüldü. Bununla ilgili plan sürecine geçildi. Yürütmeyi durdurma kararı verilen mahkeme kararlarından ilki takas yapılacak alanın belirlenmesine yönelikti, bu durum karşısında zaten dönüştürülmesi düşünülen İsmetpaşa Mahallesi Tuna Caddesi, Kenar Caddesi, Fulya Sokak ve Otoyola kadar olan bölüm kentsel yenileme alanı ilan edildi. İkinci karar ise 5 binlik imar planı çizim tekniği eksiklerinden alındı ve bu kararlara istinaden zaten İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi olarak biz orada gereğini yaptık. Hemen plan yenilemesini yaptık. Buradaki gereken çizim tekniklerine yönelik düzeltmeleri yaparak onaylayıp aynı şekilde devam ettik” diye konuştu.

BU TAMAMEN BİR SOSYAL PROJEDİR
Bayrampaşa Eski Cezaevi Alanı projesinin başlangıçta bazı çevrelerce hayal olarak görüldüğü ve temel bile atılamayacağının öne sürüldüğünü belirten Naser Şimşek, “Başta herkesin söylediği şey şuydu. ‘Bu proje yapılmaz. Bu proje hayaldir. Temel bile atılamaz’ gibi şeyler söylendi. Nihayetinde temel atıldı ve temelle birlikte binalar yükselmeye başlayınca insanlar şaşırdı. Bu insanlar şimdi de başka şekilde konuşmaya başladılar. Bu tamamen Büyükşehir Belediyemizin Bayrampaşa Belediyesi ile  Bayrampaşa'mıza kattığı sosyal bir dönüşüm projesidir. Türkiye’de ilk defa uygulanan bir proje. Yerinde dönüşüm, kentsel dönüşüm değil yerinde dönüşüm. ’Üret, Aktar, Boşalt, Sürdür’ mantığıyla yapılan bir proje ve aşama aşama devam ediyor. 4 aşamadan oluşan Projenin sonunda 32 dönümlük bir kent meydanı kazanacağız. Şu anda Caminin yapılacağı ilk 8 dönümlük yer ayrılmış durumda. İkinci, üçüncü ve dördüncü aşama tamamlandığında, 32 bin metrekarelik bir kent meydanı kazanacağımız bir proje. Yine bu projede donatı alanı  yüzde 61 dir. Kalan yüzde 39-40 alan üzerinde  üretilen konut alanı var. Yani biz arazinin yüzde 40’ına oturuyoruz. Donatı alanları içinde de okul, parklar, yeşil alanlar, spor alanları, hastane alanları var. Bu projeyi yapmaktaki birinci önceliğimiz deprem. Depreme karşı önlem almak açısından en kolay üretebileceğiniz yöntem dönüşüm yöntemidir. Bu bakımdan biz bu projeyle iki yıl içinde bir mahallenin bir bölümünü dönüştürmüş ve depreme karşı emniyetli hale getirmiş oluyoruz. İkinci öncelik yeşil alan, üçüncü önceliğimiz otopark sıkıntısını çözmek. İsmetpaşa’nın kentsel yenileme alanı ilan edilen bölümüne baktığımızda yeşil alanımız yok, otoparkımız yok, bu alan tamamen bir bina kitlesi ve emsali 4 olan bir yer. Biz 4 olan emsali bu projeyle 2.25’e kadar düşürdük. Bina kitlesi bir alandan; insanların rahat yaşayabileceği, trafiğin olmadığı, otopark sorunun yaşanmadığı, yeşil alanın olduğu ve donatı alanlarının olduğu bir proje haline getiriyoruz. Tamamen bir sosyal dönüşüm projesi olduğu için de zaten kar marjı veya kar mantığı da yok. Bu projeyle komşuluk ölmüyor, aksine komşuluk bu projeyle canlanıyor. Şöyle ki; bir bölgedeki komşuları bir bölgeye taşıyorsunuz ve bloklar arasında oluşturulan 1000 metrekarelik parklarla gerçek anlamda komşuluğu tekrar tesis etmeye çalışıyoruz.

ULAŞIM VE OTOPARK SORUNU OLMAYACAK
İsmetpaşa Mahallesi'nde vatandaşların en mağdur olduğu konulardan birisinin de otopark sıkıntısı olduğunu belirten Bayrampaşa Belediye Başkanı Naser Şimsek, “Mahallede 5-6-7-8 metre gibi cepheli parseller var. 5 katlı bir bina düşünün bu binadaki her dairenin araç sahibi olduğunu varsayalım. Fakat bina önünde sadece 1 aracın park edebileceği bir alan var. Dolasıyla diğer araçlar park edemiyor. Bu projeyle birlikte makro anlamda o bölgenin bütün otopark ihtiyacını da çözmüş oluyoruz. İstanbul’un en önemli konularından biri ulaşımdır. Biz bu projeyle birlikte Kocatepe ile Sağmalcılar metro istasyonları arasına yeni bir metro istasyonu tahsis ediyoruz. Evinizden çıktığınızda yürüyerek metroya ulaşıyor ve oradan da İstanbul’un istediğiniz yerine gidecek imkana kavuşuyorsunuz. İnsanlarımızın aklına takılan puanlama sistemleri var. Puanlama dediğimiz şey aslında kıyastır. Mevcut yerinde bir kıyası var, yeni yerin de bir kıyası var. Bu projeyle birlikte Bayrampaşamıza modern bir hastane de kazandıracağız.. Sadece Bayrampaşa’da değil, İstanbul’da hatta ve hatta Türkiye’de örnek olacak bir projeyi gerçekleştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.  

Tarih: 01 Aralık 2017 Cuma    Hit: 8068

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol