27 Temmuz 2024 Cumartesi   

Muammer KÜTÜK / Kütükler Yapı Yön. Kur. Bşk. / Yatırım Stratejileri

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ÖNE ÇIKAN TRENDLER

 

İnşaat sektörü, inşaat yönetimini ve saha operasyonlarını daha verimli ve sürdürülebilir hale getirmek için teknolojiden yararlanıyor. Yeni girişimler, teknolojiler ve trendler hakkında veri paylaşan keşif platformu StartUs Insights, 2024’ü şekillendirecek en önemli inşaat sektörü trendlerinden bazılarını açıkladı.
Yapı Bilgi Modellemesi (BIM)
Bina planlama ve tasarlama, mühendisler, mimarlar, inşaatçılar ve müşteriler de dahil olmak üzere birden fazla paydaşın işbirliğine dayalı bir süreçtir. BIM uygulama yönetimi ve proje yönetimi açısından inşaat sürecine uygun bir araçtır. Gelişmiş BIM araçları, merkezi bir veritabanı sağlayarak ve herkesin tek bir paylaşılan model üzerinde çalışmasına olanak tanıyarak bu sorunu çözüyor.
5D BIM maliyet ve zaman katmanlarına izin verirken, 6D BIM aynı zamanda enerji bütçelemesini de hesaba katıyor. Bu çözümler, ilk aşamalardaki çakışmaları tespit ediyor ve genel iş akışı verimliliğini artırıyor.
İnşaat Robotiği
İnşaat en zorlu sektörlerden biri olmaya devam ediyor. İnşaat robotları ise insan kaynaklı hataları ve kayıpları azaltmasıyla avantaj sağlıyor. Örneğin, işbirlikçi robotlar duvar örmeyi, kaynak yapmayı, inşaat demiri bağlamayı, boyamayı ve buna benzer pek çok tekrarlanan görevi büyük bir hassasiyetle otomatikleştiriyor.
Robotik çözümler aynı zamanda kazı, nakliye, yük kaldırma, beton işleri ve yıkıma yönelik ağır ekipmanları ve filoları da otomatikleştiriyor. Bu, inşaat işçisinin güvenliğini artırırken, çalışma süresini de önemli ölçüde azaltıyor. Robotların kullanıldığı inşaat otomasyonu, projenin genel verimliliğini artırıyor, iş gücü ihtiyacını azaltıyor ve tehlikeli görevler için güvenlik sağlıyor.
İnşaat Proje Yönetimi
İnşaat sektörünün yaklaşan trendlerinden biri olan dijital proje yönetimi, kalite, zaman ve maliyet hedeflerine ulaşmak için bulut tabanlı yazılımlar kullanıyor. İlk aşamada proje yöneticisi, projenin fizibilitesini anlamak için yapay zeka tabanlı tahmin algoritmalarını kullanır. Onaylandıktan sonra yönetici herkes için kilometre taşlarını belirler ve kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılımını kullanarak kaynakları dağıtır.
ERP yazılımına ek olarak bulut tabanlı araçlar şeffaflığı sağlar ve büyük hacimli veri depolamaya olanak tanır. Yöneticiler ayrıca bu tür yazılımları her görevin beklenen ve fiili sonuçlarını takip etmek ve darboğazlarla ilgili öngörü toplamak için kullanır. Projenin sonuna doğru yöneticiler, yasal yükümlülükleri doğrulamak ve mali dolandırıcılığı önlemek için blockchain tabanlı akıllı sözleşmeler çizer. Bu sayede dijital inşaat proje yönetimi israfı azaltır, iş gücü verimliliğini artırır ve projenin son teslim tarihine kadar tamamlanmasını sağlar.
İleri Yapı Malzemeleri
İnşaat sektörü modüler ve yeşil yaklaşımlara geçtikçe, gelişmiş yapı malzemeleri yeni inşaat yöntemlerini tamamlıyor. Birçok yenilikçi ve sürdürülebilir malzeme, 3D baskılı beton ve bazalt gibi eski malzemelerin yerini alıyor. Canlı organizmalardan yapılan malzemeler, bakteri kullanan, kendi kendini onaran betonla popülerlik kazanıyor. Üstelik miselyum kompozitler, biyoplastikler ve biyoköpük gibi sürdürülebilir malzemeler de bu inşaat sektörü trendinin bir parçasını oluşturuyor.
Bir sonraki yenilikçi malzeme kategorisi aerojel, grafen, örümcek ipeği, karbon kompozitleri, hidroseramikler ve nanomalzemeleri içeriyor. Çünkü bu malzemeler daha hafiftir ve su tutma kapasitesi daha yüksektir. Bambu, çapraz lamine ahşap, şeffaf ahşap ve alüminyum köpük gibi gelişmiş ahşap ve alüminyum malzemeler daha yüksek mukavemete ve biyolojik olarak parçalanabilirliğe sahiptir.

Tarih: 20 Mayıs 2024 Pazartesi    Hit: 1158




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol