19 Eylül 2024 Perşembe   

Ceyda BAĞCI / Uzm. Psikolog / Psikoloji Durağı

ÇOCUKLARDA STRESLE BAŞA ÇIKABİLME BECERESİ

 

   Stres biz yetişkinlerin hayatını etkilediği kadar çocukların hayatlarını ve davranışlarını da etkilemektedir. Doğuştan gelen kişisel özellikler, aile ve yakın çevre gibi etkenler çocuğun gelişiminde olduğu gibi stresle başa çıkabilme  becerisinde de etkilidir. Çocuk yetiştirilmesinde ve bakımında, başa çıkma ve gelişim kapasitesi oluşturmak, en önemli etkenlerden biri olmalıdır. Çocuklar yaşadıkları ortama göre dayanıklılık ve kırılganlık arasında yerlerini alırlar.

  Bebeklikten itibaren çocuklar çeşitli stres etkenleri ile karşılaşır. Farklı yaş döneminde, çocukları strese sokan olası kaygı nedenleri farklı şekilde ortaya çıkabilir. Çocuğun stresli bir durum için girdiğinde yüz yüze kaldığı ilk sorun, “savaş ya da kaç” uyarımı veya donakalma tepkisidir. Çocukları kaygılandıran, korkutan birçok durum, basitçe saldırarak veya kaçarak çözüme kavuşturulamaz. Bu noktada gereken çocuğun daha açık düşünebilmesi için bu şartlı tepkileri yatıştırmasıdır. Modern stresörlerin  üstesinden gelirken ihtiyacı olan; sakinleşmeyi başarmaya yönelik  başa çıkma becerileridir.

ÇOCUKLARA STRESLE BAŞA ÇIKMA BECERİLERİ NASIL KAZANDIRILIR?
Koşulsuz sevgi ve kabullenme: Özellikle annenin ve diğer yakın çevrenin sıcaklık ve sevgi göstermesi çocuğun dayanıklı karakterde olmasını oldukça etkiler. Çocukla birebir zaman geçirmek çok önemlidir.
Sanat: Sanat, çocuklara farklı bir bakış açısı kazandırarak, esneklik ve toparlanabilme gücüne katkıda bulunur. Çocuklar  sanata yönelik bir eylem gerçekleştirirken, duygularını sağlıklı bir şekilde ifade eder ve yansıtırlar.
Sorumluluk bilinci oluşturmak: Onlara  küçüklükten itibaren  yaşlarına uygun sorumluluklar vermek, (odayı düzenleme, kitapları yerleştirme, el-yüz temizliği ...) aldığı sorumluluğun sonuçları ile yüzleşmesini sağlamak yaşam içerisindeki dayanıklılıklarının artmasına yardımcı olur. İleride aldığı sorumluluğu yerine getirmenin verdiği hazzı yaşama, ya da yerine getirmediği sorumluluğun sonucunu üstlenme gibi becerilerin temelini atmış olur.
Sağlıkle beslenme ve uyku: Sağlıklı bir vücut, çocukların sağlıklı beslenmesi büyüme ve gelişmeleri kadar toparlanabilme becerisi için de önemlidir. Mesela geleneksel aile yemekleri, aile bağlarını da güçlendirir. Bu sürecin keyfli bir ortamda devam etmesi çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlar. Yine aynı şekilde düzenli uyku düşünme yetisini geliştirir, ruh halini olumlu etkiler, okul başarısına destek olur.
Spor: Egzersiz, çeşitli olumsuz koşullara karşı vücudu ve zihni daha dayanıklı ve esnek hale getirir. Spor hareketleri beyinde başta endorfin olmak üzere, rahatlatan çeşitli kimyasal hormonlar salgılatarak  stresin salgılattığı hormonları yatıştırır. Spor yaparken kızgınlığın önemi azalır, ilgilerini öfkelendikleri nesneden uzaklaştırarak kendi güçlerine ve  kendilerine verirler.

Tarih: 20 Temmuz 2024 Cumartesi    Hit: 1188




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol