08 Haziran 2024 Cumartesi   

BATİAD, DÜNYAYA KAFA TUTUYOR

BATİAD, DÜNYAYA KAFA TUTUYOR
 

* Tekstil sektöründe kuruldukları günden itibaren yaptıkları çalışmalar, ürettikleri projeler ve sosyal sorumluluk alanında attıkları imzalarıyla Bayrampaşa’nın katma değerine değer katan Patronlar Kulübü, resmi adıyla Bayrampaşa Tekstilci ve Sanayici İşadamları Derneği’nin genç ve başarılı Başkanı Aydın Erten ile Bayrampaşa’daki tekstilin nabzını tuttuk.

* Bayrampaşa’nın son yıllardaki yükselişinde önemli bir role sahip olan BATİAD, ilçesini de sırtlayarak kısa bir süre içerisinde tekstil sektöründe Türkiye, Avrupa ve Dünya pazarlarında söz sahibi olmayı başardı.

Bayrampaşa Tekstilci ve Sanayici İşadamları Derneği (BATİAD) Başkanı ve Erten Tekstil’in ortaklarından Aydın Erten ile Paşaviyon Gazetesi olarak, yapılan çalışmalar, yeni projeler ve tekstil sektörüyle ilgili birçok konuda keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

ÖNCELİKLE OLARAK AYDIN ERTEN’İ TANIYABİLİR MİYİZ?
Erten Tekstil olarak yaklaşık 40 yıllık bir firmayız. Aile şirketiyiz. Babamın 40 yıl evvel kurduğu şirkette kardeşlerimizle birlikte devam ediyoruz. Bizim ana dalımız ve uzmanlık alanımız sadece gömlektir. Erten Tekstil olarak gömlek alanında üretim yapıyoruz. Orta Doğu, Avrupa ve Afrika’ya ihracat yapıyoruz. İç piyasada Osmanbey ve Bayrampaşa’da mağazalarımız var. Ciddi bir üretim kapasitemiz var. Ülke ekonomisine katkıda bulunduğumuzu düşünüyoruz.  

BATİAD’IN KURULUŞ AŞAMASINDAN BAHSEDERMİSİNİZ?
Tekstil sektöründeki önemli merkezler dernekleşerek örgütlenmiştir. Biz de ‘Bayrampaşa niye örgütlenmesin’ diye düşündük ve 7 yıl evvel arkadaşlarımız bu derneğin temelini attılar. BATİAD’ın 3 dönemdir başkanlığını yapıyorum. Yönetim kurulunda hepsi birbirinden değerli kaliteli arkadaşlarımız var. Bayrampaşamıza katma değer katabilmek adına sürekli hep beraber canla başla projeler üretmeye çalışıyoruz. Bunun yanında Belediye Başkanımız Atila Aydıner de bize çok ciddi katkılarda bulunuyor. Kaymakamımız Osman Aslan Canbaba da keza… Bayrampaşa’yı seviyoruz. BATİAD bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da çok güzel işlere imza atmaya devam edecek. Ayrıca bugüne kadar derneğimizde emeği geçen bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum..  

TEKSTİLDE NİTELİKLİK ELEMAN YETİŞMESİ İÇİN NELER YAPIYORSUNUZ?
En son Milli Eğitim Bakanlığı ile yapmış olduğumuz protokolle beraber BATİAD projesine Bayrampaşa Kız Meslek Lisesi’ni dahil ettik. Hem öğrencilerin mesleki gelişimlerine katkıda bulunuyoruz hem de sektörümüz azalan nitelikli insan gücüne kavuşmuş oluyor. Gönül isterdi ki üniversiteler ile de çalışalım ama şu an liseyle çalışıyoruz. Bayrampaşa Kız Meslek Lisesi’nde ağırlık tekstile döndü. Tasarıma ağırlık var. Öğrenciler çok ciddi tasarımlar yapıyorlar. Güzel defileler yapıyorlar. Modacı ve tasarımcı Niyazi Erdoğan ile konuştuk, sağolsun bizi kırmadı. Bu arkadaşımız, 2 yıldır okulda ders veriyor. Okul da bu durumdan memnun. Öğrencilerde bir değişim var. Bundan bir ay kadar önce İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İHKİB) Başkanımız Hikmet Tanrıverdi’yi davet ettik. Okulda beraber kahvaltı yaptık. Okulumuz Hikmet Tanrıverdi’nin çok hoşuna gitti. Okulla beraber İHKİB kompleksinde yarışma düzenleyeceğiz. Dereceye girenler yurt dışında İngilizce eğitimi ve iyi bir okulda iyi bir eğitim alacak. Yine tasarımcılara fabrikalarda belli bir seans ders vermeleri, okullara uğramaları için yeni bir proje yapıyoruz. ‘Ben tasarımcıyım’ diyen fabrikalara gidecek, oradaki istihdamı arttırmak ve tasarımcıları biraz daha dokuması adına iyi bir gelişme. Bundan sonra yetişen tasarımcıları belli fabrikalarda belli periyotlarla gidip bir dokuması, bakması gerekiyor. Başkan bunun sözünü verdi. Çünkü Türkiye’de ciddi bir üretim var. Dünya pazarlarına mal satıyoruz. Bu pazarları elimizden kaptırmamak adına bundan sonraki süreçte tasarım çok önem kazanıyor. Bunu sağlarsak dünya pazarlarına daha güçlü gireceğiz. Kendi ürünlerimizle, kendi koleksiyonlarımızla daha ağır basacağız. 

SEKTÖRÜNÜZDE NEDEN SÜREKLİ ELEMAN İHTİYACI VAR?
Bütün sektörlerde olduğu gibi bizim sektörde de nitelikli eleman sıkıntısı var. Çünkü artık nitelikli eleman yetişmiyor. Sektörden uzaklaşanlar oluyor. Tekstil mühendisleri yetişmiyor. Anlattıklarım hep buna paralel geliştirilen projeler. Bence bizde tekstil mühendisleri olmalı. Bu işin okulu olmalı. Burada meslek lisesiyle yapmış olduğumuz projeler hep buna yönelik. Birçok insan gelip bu sektörde çalışmayı tercih etmiyor. Ciddi bir işgücü kaybı var. Sektörde insan yetişmiyor. Bizde bunu dikkate alarak sektöre okuldan eleman yetiştirmek istiyoruz. Tekstil sektörü içinde yer alan trikoda remayözcü, şımacı ya da dokumacı dediğimiz meslek sahipleri, triko makineleriyle çok önemli işler yapıyorlar. Ancak belli süre sonra başka sektöre giden insanlar olabiliyor. 

BAYRAMPAŞA TEKSTİL’DE NEREDE?
Üretim yapan her zaman kazanır. Tekstilde Bayrampaşa iyi bir konumda. Biz üretim yapıyoruz. Buradaki iş adamları adeta yoktan var ediyorlar bazı şeyleri. İpliği alıyorsunuz,  hangi model olacağı, nasıl bir kazak olacağı belli değil. Çok büyük bir el emeği var. Tüm dünya pazarlarına mal yapıyoruz. Bizim şöyle bir avantajımız var. Bizler direkt üreticiyiz. BATİAD olarak sektörümüzün tüm pazarlara ulaşması için çalışmalar yapıyoruz. Bayrampaşa; Osmanbey’e, Laleli’ye, Merter’e mal satar konumda. Bayrampaşa olarak her zaman yerimizi koruduk. İnşallah bundan sonra da koruyacağız. Nitelikli, katma değerli mal ürettik. Rusya’ya mesela milyon adetlerce mal sattık. Bu ürünler hep Bayrampaşa’dan gitti. Biz bütün markalara mal yapıyoruz. Hem ihracatta hem de iç pazarda oldukça iyi yol aldık. Afrika ülkelerinin birçoğunu Bayrampaşa’ya getiriyoruz. En son Kamerun heyetini Bayrampaşa’ya getirdik. İran heyeti de geldi. Yurtdışından gelen heyetlere Bayrampaşa’daki mağazaları ve üretim yerlerimizi gezdiriyoruz. Amacımız en iyi tekstil üretiminin Bayrampaşa’da yapıldığını göstermek. Belediye Başkanımız Atila Aydıner de sağ olsun, yurtdışından gelen heyetleri ağırlıyor ve onure ediyor. Bayrampaşa’da bir dokuma üssü var. Bunları anlatıyoruz. Çok güzel bir projemiz daha var. Buradaki trikocu işadamlarımızla beraber Triko UR-GE’si yapmak istiyoruz. UR-GE (Uluslararası Rekabeti Geliştirme) devlet destekli bir proje. 10 ülkeyi kapsayan alım heyetleriyle beraber danışmanlık şirketleri devreye girerek, kesin mal satma garantili bir proje bu. Örneğin bizim triko kalındır ve soğuk ülkelere gitmesi gerekir. Buna göre İskandinav ülkelerine gitmemiz gerekecek. Bu 10 ülkenin 5’ine bile mal satsak bizim için çok önemli. Sadece Rusya ve çevresiyle kalmamamız, Bayrampaşa’ya, Avrupa’dan da müşteriler getirmemiz lazım. 

BAYRAMPAŞA’DA KAÇ ATÖLYE BULUNUYOR VE KAÇ ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR?
Bayrampaşa’da şu anda kayıtlı 2 bin 500 tekstil firması bulunuyor. Bunlardan yaklaşık bin tanesi triko üretimi yapıyor.  10 bin civarında triko makinesi olduğunu tahmin ediyoruz. Bayrampaşa’daki tekstil firmalarında yine yaklaşık 50 bin kişi istihdam ediliyor. Konfeksiyonda ciddi eleman çalıştırıyoruz. Çok ciddi ihracat yapan firmalarımız var. En az 200-300 kişi çalıştırıyorlar. Ortadoğu’nun hemen hemen tamamı gelip Bayrampaşa’dan mal alıyor. Bayrampaşa’dan Fransa, Almanya, Danimarka, Ukrayna, Rusya, Kazakistan, Macaristan, Arnavutluk, İran, Irak, Lübnan, Ürdün, Libya, Cezayir, Tunus ve Fas başta olmak üzere 60’a yakın ülkeye ihracat yapılıyor. Yeni hedef pazarlarımız arasında Uzak Doğu ülkeleri, Çin ve Latin Amerika ülkeleri bulunuyor. Biz yaptığımız işe kalitemizi katarız. Bayrampaşa’da üretilen ürünler, sadece ilçemizden değil, mal verdiğimiz diğer merkezler kanalıyla dünyaya yayılıyor. Kısaca tekstilin kalbi Bayrampaşa’da atıyor. 

YEREL YÖNETİMLERLE İLİŞKİLERİNİZ NASIL?
Bayrampaşa Kaymakamımız Osman Aslan Canbaba, Belediye Başkanımız Atila Aydıner ve emniyetimiz bizlere her zaman desteğini esirgemiyorlar. Belediye Başkanımız Atila Aydıner ile yaptığımız bir çalışma yaklaşık bir yıl sürdü. Eminefendi Caddesi trafiğe kapandı. Yerlere parke döşettirdik. Sağ olsun başkanımız, tekstil piyasasına değer veriyor. Burada turistler rahat gezemiyordu. Park yapan araçlardan ötürü vitrinler gözükmüyordu. Çok şükür UKOME kararıyla biz bu kararı aldırdıktan sonra hemen belediyemiz sokağın girişine bariyerler koydu. Buraya gelen turistler artık rahatça gezip, vitrinleri görebiliyor ve mağazalardan rahatça alışverişlerini yapabiliyor. Mal sevkiyatları da oldukça rahatladı. Dumlupınar Caddesi’nde de bir sıkıntımız vardı. Başkanımızın da desteğiyle orayı da sadece iniş yolu olarak yaptık. Daha önce buralarda olan nahoş olayların da önüne geçtik. Esnafımız da bu gelişmelerden son derece memnun. Son bir gelişme daha var. Metro istasyonuna Bayrampaşa Tekstil Merkezi yazdırmak istiyoruz. Bunun başvurusunu yaptık. Bayrampaşa’nın ‘tekstil merkezi’ diye anılmasını istiyoruz. Bu noktalara koyacağımız bilboardlar ile de insanları buraya çekmeyi düşünüyoruz. Belediyenin dev ekranlarında da bizi tanıtıcı videolar yayınlansın istiyoruz. Maltepe Köprüsü’nün ilerisindeki benzin istasyonundan sonrası Zeytinburnu Belediyesi’ne ait. O bölgeye de bir şerefiye yaparak Bayrampaşa’ya girecek herkesin tekstil merkezine girdiğini anlaması için güzel bir giriş yapmak istiyoruz. Daha görünür daha şık bir piyasa olmak için çalışıyoruz. Gömlek UR-GE sine başladık. Uluslar arası rekabeti geliştirme adına bütün dünyada rekabet edebilme adına devletimiz böyle bir teşvik veriyor. 15 ve üzeri firma bir araya geldiği zaman UR-GE projesini yapabiliyor. Biz 23 gömlek firmasıyla Gömlek UR-GE’sine başladık. İlk hangi ülkeye gideceğimiz belirledik. Danışmanlık şirketlerimizi seçtik. Bu piyasayı bilen bu konuda kim uzmansa anlaşma yaptık. Şu anda ülkeleri belirliyoruz. Gömlekçilerin hepsinin yönü Avrupa. Kaliteli gömlekler üretiyoruz. 23 firmayla İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda gibi ülkelere ihracat yapmak istiyoruz. Bu projeyle mesela hangi ülkeye uçak kalkmıyorsa devlet o ülkeye uçak kaldırıyor ve ihracat yapan Türk firmalarını destekliyor. 

İLÇEMİZE TURİST GELİYOR MU?
Alışveriş için Bayrampaşa’ya gelen turistlerin sayısı sezonuna göre değişebiliyor. Müşteri ürün alacaksa illa ki Bayrampaşa’ya gelmek zorundadır. İlk senelerde Belediye Başkanımızla konuştuğumuzda, ‘Bölgemizde otel yok’ dedik. Otele ağırlık verilmesini istedik. Oteller olsun ki aynı Laleli konumunu Bayrampaşa’ya taşıyalım. Gelip insanlar konaklasın. Hat­­­ta caddelerimiz olsun, lüks mağazalar, kafeler olsun istedik. Bu turistler ilçemize döviz bırakmış olacak. Bayrampaşa’da kaliteli oteller açılmaya başladı. Bu çok önemli. Çünkü biz gelen müşterilerimizi Laleli’de konaklatıyorduk. Şimdi ilçemizde bir çok otel açıldı hatta yeni otel zincirlerinin de geleceğini öğrendik. Artık müşterilerimizi Laleli ya da Osmanbey’e göndermiyoruz. Bayrampaşa’daki otellerle anlaşmalarımız var. BATİAD üzerinden oteller, müşterilerimize indirim de uyguluyorlar. Bu bakımdan Bayrampaşa’ya gelen turist sayısı son yıllarda oldukça arttı. Bu artış diğer sektörler gibi bizi de oldukça iyi yönde etkiledi.

SON OLARAK NELER EKLEMEK İSTERSİNİZ?
Yeni dönemle alakalı şunu ifade etmek istiyorum. Artık BATİAD, meslek odalarının yönetim kurullarına üye göndermeye başladı. İstanbul Ticaret Odası’nda birkaç tane nacak kodları var. Triko, örgü, dokuma, hazır giyim gibi. Bu sene yine İhraçtılar Birliği’nin seçimi var. Bende yönetimindeydim. Kısmet olursa yeni dönemde yeni arkadaşlarla ben de varım. Her birimizin değişik sivil toplum örgütlerine dağılmamız gerekiyor. Artık İhratcatçılar Birliği’ne bir misafir gelecekse, Bayrampaşa’ya uğramadan gidemez. Çünkü ben yönetimindeyim. Eskiden İstanbul’a gelen yurtdışı heyetlerinden haberimiz olmazdı. Artık heyetlere Bayrampaşa’yı gezdiriyoruz. Bu insanları mal alması önemli değil. Biz Bayrampaşa’yı tanıtıyoruz. Bu insanlar bir dahaki sefere Bayrampaşa’dan muhakkak mal alırlar. UR-GE çalışmalarımız var. Mayıs ayında bir defilemiz olacak. Mayıs ayının ilk haftasında Bayrampaşa Kız Meslek Lisesi’ndeki öğrencilerimizin tasarımları ünlü mankenler taşıyacak. Bayrampaşa’yı dünyaya ve Türkiye’ye tanıtmak adına çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. BATİAD olarak hem biz hem de Bayrampaşa kazansın. Bayrampaşa’nın bilinirliği ve marka değerinin artmasını istiyoruz.

Tarih: 22 Şubat 2018 Perşembe    Hit: 12575

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol