14 Haziran 2024 Cuma   

İNSÜLİN DİRENCİ!

İNSÜLİN DİRENCİ!
 

“Çok az yememe rağmen bir türlü kilo veremiyorum.”
“Su içsem yaradığını hissediyorum.”
Bu şikâyetler şeker hastalığı yani diyabet başta olmak üzere, pek çok sağlık sorununa neden olabilen insülin direncine işaret ediyor olabilir.
Vücudumuz kendisi için gerekli enerjiyi yediğimiz gıdalardan elde eder. Yemek yendikten sonra, gıdalar bağırsaklarda parçalanarak küçük şeker parçalarına dönüşür. Bağırsaklardan emilerek kan akımı yoluyla vücudumuza dağılır. Enerji kaynağı olarak kullanılacak olan, kandaki şekerin hücrelerin içine girebilmesi, pankreas bezinden salgılanan insülin hormonu sayesinde gerçekleşir. İhtiyacımızdan fazla enerji aldığımızda, kullanılmayan enerji insülin hormonu tarafından trigliserid adı verilen yağa çevrilerek vücudun çeşitli bölgelerinde, özellikle de karaciğerde depolanır. 
İnsülin direnci, vücuttaki şekeri kontrol etmek için salgılanan insülinin, etkisini göstermesindeki karşılaştığı zorluk olarak tanımlanabilir. Kanda yüksek olan insülin, önceleri kan şekerini hücre içerisine sokar, fakat daha sonra bu görevini yapamaz hale gelir. İnsülin direncini, kan damarlarıyla hücre arasında bulunan bir duvar olarak düşünebiliriz. Bu duvar (insülin direnci) glikozun kas ve yağ hücresi içerine girmesine engel olur. Duvar yükseldikçe (insülin direnci arttıkça) kan şekerinin hücre içerisine girebilmesi için, daha fazla insülin salgılanmaya başlar, bu yüzden kanda hem şeker yükselir hem de insülin yüksek değerlere ulaşır.

HOMA-IR TETKİKİ NASIL YAPILIR?
Kişide insülin direnci olup olmadığını anlamak için yapılan bir testdir. Hastadan 12 saatlik açlık kanı alınır. Bu kandan açlık kan şekeri  ve insülin seviyesi ölçüldükten sonra iki değer birbiriyle çarpılıp 22.5’a bölünür. Bu yolla Homa-IR değeri mmol/l olarak hesaplanmış olur. İki değer çarpılıp 405 e bölünürse mh/dl olarak sonuç çıkar. Normalde Homa-IR değerinin 2.5 mg/dl nin altında olması gerekir. Daha yüksek değerler hastada insülin direnci başlamış olduğunu ifade eder.
İnsülin direnci, kilolu kişilerde daha fazladır ve o yüzden kilo arttıkça bu direnç artar, dolayısıyla bu kişilerde şeker hastalığı görülme olasılığı da artar. İnsülin direnci bulunan kişilerin kilo vermesi ile, insülin direncinin, düzeldiği saptanmıştır. Bu yüzden uygun bir diyet programı ile fazla kiloların verilmesi gereklidir. Alınan her ekstra kalorinin vücütta yağ olarak depolandığı unutulmamalıdır.            
İnsülin direncinden kurtulmak için, yüksek karbonhidratlı ve yağlı yemeklerden kaçınmak, bunun neticesinde, kilo vermek şarttır. Diğer bir seçim ise Metformin  grubu ilaç kullanmaktır.

 

Baypark Hospital 
İç Hastalıkları Uzmanı
Uz. Dr. Mahmu Şamil Özgümüş 

Tarih: 26 Ocak 2018 Cuma    Hit: 12025

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol