22 Mayıs 2026 Cuma
SON DAKİKA
Köşe Yazıları 17.12.2024

El ve el bileği ağrıları

Leyla ALTINTAŞ

Leyla ALTINTAŞ

1498 4 dk 0 yorum
Paylaş:
El bileği eklemi vücudumuzda omuz ve dizden sonra en sık ağrı görülen eklemdir. Tüm aktivitelerimizde kullandığımız bir eklemdir bu nedenle çok sıklıkla zorlanmalara maruz kalmaktadır. El bileği; kemikler, bu kemikleri birbirine bağlayan bağlar, tendonlar, kaslar ve hepsini saran zarsı bir örtü olan fasyadan oluşmaktadır. El bileğimizde 8 tane küçük kemik üstte önkol kemikleri ile altta parmak kemikleriyle eklem oluşturmaktadır. Bu eklemlerin arasında oluşabilecek tüm sorunlar el ve el bileğinde ağrılara yol açabilir.  En sık görülen el ve el bileği sorunlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
• Düşme, çarpma gibi travmaya bağlı olarak kemik dokuda oluşan kırıklar, yumuşak doku yaralanmaları
• Romatizmal hastalıklar
• Sinir Sıkışmaları (Karpal Tünel Sendromu)
• El bileğinde oluşan ganglion kisti
• Aşırı kullanıma bağlı tendon ve  eklem problemleri
Ağrılı durumlarda öncelikle ağrının nedeninin tam olarak belirlenmesi gerekir. Doktor tarafından yapılacak detaylı muayene ve hastanın olayın oluş şeklini anlatması teşhisi büyük oranda doğrular. Gerekli durumlarda röntgen, MRI, EMG gibi ileri görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Tedavi yöntemleri teşhise göre değişecektir. Travmaya bağlı kırık oluşmuşsa kırığın olduğu yere ve şekline göre alçı uygulaması ya da cerrahi yönteme başvurulabilir. Kırık oluşmayıp sadece yumuşak dokuda yaralanmaya bağlı olarak ödem sonucu ağrı oluşmuşsa eklem el bilek ateli ile istirahate alınarak gerekli ödem tedavisi düzenlenir. Doktor tarafından uygun ilaç tedavisi verilir, ödem için soğuk uygulama yapılır. Romatizmal hastalıklarda özellikle Romatoid Artrit gibi iltihaplı romatizmalarda sıklıkla el ve bilek tutulumu ve buna bağlı ağrı görülebilir. Bu durumda hastalığın aktif olduğu alevlenme döneminde istirahat ve soğuk uygulama, kronik evrede ise egzersizlerle hareketliliğin arttırılması sağlanmalıdır.  Sinir sıkışmalarında sinirin iletim hızı önemlidir eğer sıkışmanın seviyesi çok fazlaysa ve kas gücü etkilenmişse cerrahi müdahale gerekli olabilir. Sıkışma daha az seviyedeyse yine atel kullanımı önemlidir. Egzersizlerle kasların kuvvetlendirilmesi ve esnetilmesi hedeflenir. El bileğinde oluşan ganglion kistleri bileğin genellikle üst tarafında küçük yuvarlak şeklinde şişliklerdir. Kistin büyüklüğüne göre şişliğin  büyüklüğü değişir. Bu şişlik kendiliğinden kaybolabildiği gibi uzun süreli olarak kalıcı da olabilir. Genellikle şişliğin üzerine yuvarlak metal bir cisim (bozuk para gibi) konularak bilek bandajla sarılır. Şişliğin uzun süreli ve şiddetli ağrılı olması durumunda kist cerrahi olarak  çıkarılır. Daha sonrasında yine çevresindeki kasların kuvvetlendirilmesi ve esnetilmesi için mutlaka egzersizler yapılmalıdır. Ev  hanımlarında sıklıkla görülen bez sıkma ya da sıkı kavanoz kapağı açma gibi tekrarlayan zorlayıcı hareketler ya da uzun süreli bilgisayar kullanıma bağlı el parmaklarında, elde ve el bileğindeki tendonlarda tendinit dediğimiz ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açabilen hastalıklara neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda yine ağrılı bölge istirahate alınmalı, soğuk uygulama yapılmalı, ağrının azaldığı dönemde uygun egzersiz programlarına başlanmalıdır.
Tüm vücudumuzda olduğu gibi el ve el bileklerimizde de ağrının oluşmaması için koruyucu önlemler almak çok daha önemlidir. El bileğinin çevresindeki kasları güçlendirmek ve esnetmek  için evde yapılacak basit egzersizler, aşırı ve yanlış kullanımdan kaçınmak, yaptığımız spora ya da çalıştığımız işe göre yapılacak küçük modifikasyonlar koruyucu olmaktadır.

Etiketler:

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

0 / 255

E-posta adresiniz yayınlanmaz. Yalnızca adınız ve yorumunuz görüntülenir.