05 Mayıs 2024 Pazar   

 

Bayrampaşa Kolan Hospital, İşitme engellileri ücretsiz taramadan geçirdi

Bayrampaşa Kolan Hospital, 19-25 Eylül tarihlerinde düzenlenen Dünya İşitme Engelliler Haftası nedeniyle, İstanbul’da yaşayan işitme engellileri ücretsiz olarak testten geçirdi.

Bayrampaşa Kolan Hospital İşletme Direktörü Esra Demir, Bayrampaşa Kolan Hospital Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nurettin Kapucu ve hastane personelinin yakın ilgisiyle karşılanan işitme engellilerin ücretsiz tarama programına 30’a yakın işitme engelli aileleriyle birlikte katıldı. İşitme engellileri yönelik olarak gerçekleştirilen Odyometri testinden geçirilen misafirler arasından sorun çıkanlar da Kulak Burun Boğaz uzmanı doktorlar tarafından muayene edildi.
Bayrampaşa Kolan Hospital İşletme Direktörü Esra Demir, hastane olarak sosyal sorumlulukları gereği bir çok etkinlik düzenlediklerini belirterek, “Bu etkinliklerden biri de Dünya İşitme Engelliler Haftası nedeniyle işitme engelli kardeşlerimizi hastanemizde misafir ederek tamamıyla ücretsiz olarak hem onları çeşitli işitme testlerinden geçirdik hem de Kulak Burun Boğaz bölümümüzde muayenelerini gerçekleştirdi” dedi.

Esra Demir: Hastane personeli işaret dilini öğreniyor

Sağlık sektöründe, işitme engellilerin yaşadığı iletişim sorununa son vermek için çözüm üretmeye çalışan Bayrampaşa Kolan Hospital harekete geçerek, doktor ve hemşirelerin de aralarında olduğu çalışanlarına işaret dili eğitimi vermeye başladı. Hastanelerinde 2 işitme engelli personelin çalıştığını belirten Bayrampaşa Kolan Hospital İşletme Direktörü Esra Demir, “İşitme engellilerin bizlerle birlikte yaşadığını bildiğimiz için onları anlayabilmek ve anlaşabilmek için de işitme engelli kursu düzenledik. Hastane personeli haftada bir gün işaret dili eğitimi alıyor. Hasta-doktor arasında dil sorunu yaşanması sorunun önüne geçebilmek için hastane personelimiz özelikle sağlıkta kullanılan işaretler konusunda eğitim görüyor.
Tüm azaları sağlam olan insanlar olmayanları çok fazla bilemezler, ama onları anlayabilmek için işitme engellilerin diliyle konuşabilmek çok önemli. Onların dili ile konuşabilmek için de onları anlayabilecek o dili öğrenmek gerekiyor. Hastane personelimiz inşallah bundan sonra işitme engelli vatandaşlarımızı anlamada zorluk çekmeyecekler” diye konuştu.

Op.Dr. Kapucu, Odyometri testi konusunda bilgi verdi

Bayrampaşa Kolan Hospital Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nurettin Kapucu da yaptığı açıklamada, işitme engellilere yönelik en sık yapılan testinin Odyometri testi olduğunu belirterek, “Halk arasında kısaca odyo testi de olarak bilinen bu testimizde işitme engellilerin her iki kulağın değişik frekanslardaki (ince ve kalın seslerdeki) duyabildiği en az ses şiddetini (duyma eşiği) belirler. Hasta ses geçirmez bir kabine oturtulur. Bir kulaklık aracılığı ile hastanın kulağına ses verilir. Hasta sesi duyduğu zaman elindeki butona basarak işaret verir. Böylece işittiği ses seviyesi belirlenmiş olur. Bu ölçümde hava yolu ve kemik yolu işitme seviyesi belirlenir. Hava yolu ölçümleri kulak kepçesinden beyine kadar olan işitme yolları hakkında bilgi verir. Kemik yolu ise iç kulaktan itibaren bilgi verir. Hava yolu ve kemik yolu ölçümlerine bakarak işitme kaybının kulağın hangi bölümünden kaynaklandığı hakkında da bilgi edinilir. Eğer sadece hava yolu işitmelerinde kayıp varsa ‘iletim tipi işitme kaybı’, hava yolu ve kemik yolunda aynı derecede işitme kaybı varsa ‘sensörinöral işitme kaybı’, hava yolunda daha fazla ama ikisinde birden işitme kaybı varsa ‘mikst tip işitme kaybı denir. İletim tipi işitme kaybı dış ve orta kulak hastalıklarında, sensörinöral tip işitme kaybı iç kulak hastalıklarında olur. İşitme seviyesi desibel (dB) olarak ölçülür. Bu teste göre işitme kaybı dereceleri belirlenir” ifadelerini kullandı.

Tarih: 24 Eylül 2016 Cumartesi    Hit: 3214

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol