26 Nisan 2024 Cuma   

UNUTMAYIN BU ÇOCUKLAR DA BİZİM!

 

GEÇEN ayki yazımda Rumeli  Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğimizin Otizm’e yapmış olduğu desteklerden bahsetmiştim. Aksaray Mehmetçik İlkokulundaki çirkin protesto olaylarını gördükten sonra derneğimizin ne kadar önemli bir görev üstlenmiş olduğunu bir kez daha anlamış oldum. Derneğimizin Otizmli öğrencilere destek kararından sonra Otizm hakkında araştırma yapmak istedim.
Otizm; Kişinin duygularının ve arzularının kişinin kendi anlayış biçimine göre belirlemesidir. Kişinin iç gerçekliği dış gerçeklerle bağdaşmaz. Birey olay nesne ve olguları norm içinde bulunan kişilerin paylaştığı gerçeklik temelinde değil kendi duygu ve düşüncelerinin ışığı altında değerlendirirler.
Otizm ömür boyu süren bir rahatsızlıktır ama otizmi olan bireyler birçok beceriyi gerçekleştirebilir ve birçok şeyi öğrenebilirler. Onlar duygularını, isteklerini, anlatmakta zorlanırlar, yeni insanlarla tanışmakta ve arkadaşlar edinmekte sıkıntı çekerler. Diğer insanların ne düşündüğünü anlamakta sıkıntı yaşarlar. Otizmin sebebi bilinmemektedir. Bir çocuğun otizmli olarak doğması anne ve babanın herhangi bir hastalığından ya da dikkatsizliğinden kaynaklanmamaktadır. Ama kesin olan şudur ki, otizmin sebebi psikolojik bir durum değildir.Otizmi olan bireyler konuşamayabilir. Başka insanların ne söylediğini anlamakta zorlanabilir. Sadece en sevdikleri şeyler hakkında konuşabilir.
Beş duyumuz görme, işitme, duyma, dokunma, koklama otizmli bireylerde bir takım farklılıklarla ortaya çıkabilir. Otizmli bazı bireyler parlak ışıkları ve renkleri sevmeyebilir. Bazıları ise bunlardan çok hoşlanabilir. Bazı otizmli bireyler yüksek seslerden rahatsız olabilirken bazıları da belli sesleri çok sevebilir. Bazı kokular onları rahatsız edebilirken bazı kokuları da çok sevebilirler. Bazı bireyler dokunulmasını istemezken bazıları da dokunulmaktan ve dokunmaktan çok hoşlanabilir. Bazıları yemek ve tatlar konusunda çok seçici olabilirken bazıları da her türlü yemeği sevebilir.
Otistik bir çocuğun eğitimde dikkat en önemli unsurlar; Sabır, Sevgi, Gözlem, aile, doktor ve eğitici işbirliği ve içerisinde yaşamış olduğu çevrenin duyarlılığıdır.
Otizmli bir çocuğunun rahatsızlığının erken tanımı ve özel eğitime erken başlanması çok önemlidir. Zorlandıkları iletişim ve sosyalleşme gibi sıkıntılarında erken tanı ile büyük gelişmeler sağlanmaktadır.
Yukarda sizlerle otizmli bir çocuğun eğitiminde dikkat edilmesi gereken hususları belirtirken Sevgi ve Sabrın öneminin altını çizmek istiyorum. Engelli ailelerinin içerisinde bulundukları psikolojik durumu ve gelecek kaygısı içersinde bile çocuklarına bu fedakarlıkları göstermelerine birçok kez tanık oldum. O annenin ve babanın sabır ve sevgilerini izlerken, onlara saygı göstermemek mümkün değildir. Tabii ki bununla birlikte, bütün engellilerin anne ve babalarına saygı göstermemiz gerekiyor.
Umuyorum ki korkunç olay ‘ilk’ ve ‘son’ olsun…
Bu üzücü olayın da sadece Aksaray’da değil, tüm Türkiye’de otizmli çocuklara bakış açımızı değiştirmesi açısından bir ’ders’ olmasının temenni ediyorum.

Tarih: 15 Kasım 2019 Cuma    Hit: 1460




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol