26 Nisan 2024 Cuma   

SREBRENİTSA’YI UNUTMADIK!

SREBRENİTSA’YI UNUTMADIK!
 

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından dünyanın gördüğü en büyük katliam olarak tarihe geçen Srebrenitsa. Aradan 23 yıl geçmesine rağmen Boşnakların acısı hala taze. 11 Temmuz 1995'te başlayan ve en az 8 bin 372 Boşnak sivilin Ratko Mladic komutasında bulunan Sırp askerler tarafından öldürüldüğü Srebrenitsa soykırımı, yalnızca Bosna Hersek'te değil, tüm dünyada acının ve adalet arayışının sembolü haline geldi. 
11 Temmuz 1995 günü yapılan Srebrenitsa Katliamı, Bosna'da soy ve inanç karşıtı yapılmış en vahşi katliamlardan biridir. Bosna katliamı olarak da anılan katliamda, 8 binden fazla Müslüman Bosnalı kadın, çocuk, yaşlı, genç, erkek demeden Sırplar tarafından hunharca öldürüldü.
Bosna Savaşı esnasında Sırpların 10 bine yakın Müslüman Boşnak erkeği katletmesinin ardından 23 yıl geçti.

ANIT MEZARDA 6 BİN 6610 KİŞİ VAR
Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da, 1995 yılının Temmuz ayında meydana gelen soykırımın 23. yılı dolayısıyla bugün düzenlenen anma töreni ve kılınan toplu cenaze namazının ardından 35 kurban daha toprağa verildi.
Tabutların mezarlığa taşınması sırasında duygusal anlar yaşanırken, kurbanların yakınları tabutların başına gelerek sevdikleri ile son kez vedalaştı. Tabutlar, gece boyunca Potoçari Anıt Mezarlığı'nda kaldı.
Kurbanlar, öğleyin kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Bu yılki törenin ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'nda defnedilenlerin sayısı 6 bin 610'a yükseldi.

EN KÜÇÜĞÜ 1 YAŞINDAYDI
Bosna’da Sırplar tarafından yapılan soykırımda Srebrenica’da vurulan 4 yaşında bir çocuğun ölmeden önce annesine sorduğu "Çocukları küçük kurşunla öldürürler değil mi anne?” sorusu, gözlerimizi buğulandırıp, yüreklerimizi yakıyor... Katliamda öldürülen en küçük kurban henüz 1 yaşına bile girmeyen Muhic Fatima’nın küçücük mezarını görenler ise hala göz yaşlarına boğuluyor.

SREBRENİTSA KATLİAMI
Srebrenitsa'nın, 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikler tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.
Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla (8372 kişi olduğu ifade ediliyor) Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar o dönemde toplu mezarlara gömüldü.
3 gün içinde 8 bin kişi adeta toprağın üzerinden alınıp, toprağın altına sokulmuştu. Sırp askerler, katlettikleri 8 bin kişiyi toplu mezarlara gömdü... Yetmedi, yerlerinin bulunması endişesiyle toplu mezarlara gömdüklerini iş makineleriyle pek çok farklı noktaya taşıdılar.
Yıllar sonra kurbanların bedenlerine ait parçalar, birbirine kilometrelerce uzaklıktaki onlarca ayrı toplu mezardan çıkarıldı. Bugün hâlâ gözü yaşlı binlerce kişi, yakınlarının kemiklerini bulma umuduyla yaşıyor.
Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.Bugün Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen cenaze töreninde toplu mezarlardan çıkarılan 35 kurban, kendi mezarlarına gömüldü.
Paşavizyon Gazetesi olarak, Srebrenitsa’da katledilen tüm soydaşlarımzı saygı ve rahmetle  anıyoruz.

 

Tarih: 11 Temmuz 2018 Çarşamba    Hit: 5046

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol