16 Mayıs 2024 Perşembe   

SİVRİSİNEK VE HAŞERATA GEÇİT YOK

SİVRİSİNEK VE  HAŞERATA GEÇİT YOK
 

Yaz aylarında vatandaşları rahatsız eden sivrisinekler, sonbahar ve kış aylarında sıcak yerlerde yuvalanıyor. Bayrampaşa Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı ekipler de bu yerlerin başında gelen kanallarda sıcak sisleme yöntemiyle ilaçlama yaparak sivrisinek üremesinin önüne geçiyor.  Yapılan ilaçlama ile sivrisineklerin yanı sıra karasinek ve hamam böceği gibi haşereler de etkisiz hale getiriliyor. İlaçlama sırasında kullanılan ilaçlar insanlara ve diğer canlılara herhangi bir zarar vermiyor.
Bayrampaşa Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Tayfun Nasuhbeyoğlu, Paşavizyon’a yaptığı açıklamada, Sabri Akpınar Parkı içinde bulunan kliniklerinde evcil ve sokak hayvanlarının muayene, aşı ve mikroçip uygulaması çalışmaları yaptıklarını belirterek, “Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan kliniğimize gelen hayvanların muayene, aşı ve mikroçip uygulaması yapılmaktadır. Cevatlaşa Mahallesi Fidanlık Mevkiinde 50 adet kapasiteli “Hayvan Toplama ve Rehabilitasyon Merkezindeki köpeklerin; günlük bakım, beslenme ve temizlikleri yapılmaktadır. Düzenli olarak kuduz hastalığına, kist hydatik’e, iç ve dış parazitlere karşı ilaçlanmaktadır. Barınağa getirilen köpekler kısırlaştırma işlemine tabi tutulmaktadır. Barınaktaki köpekler istenilmesi halinde sahiplendirilmektedir. İlçemizdeki sivil toplum kuruluşu üyeleri ile işbirliği yapılarak birçok hayvan sahiplendirilmiştir. Düzenli olarak barınağımız dezenfekte edilmektedir. Aşılanan ve kısırlaştırılan başıboş köpeklere mikroçip ve kulak küpesi takıldıktan sonra kayıt altına alınmaktadır. Sonrasında alındığı yere tekrar bırakılmaktadır. Yavrular ve yavrulu anneler için ahşap köpek kulübeleri yaptırarak diğer köpeklerden ayrılması sağlanmış olunmaktadır” dedi.

LARVA İLE MÜCADELE VE UÇKUN İLAÇLAMA

Veteriner Müdürü Tayfun Nasuhbeyoğlu, sadece yazın değil özellikle kış aylarında haşare, fare ve zararlı mikroorganizmalara karşı ilaçlama çalışmaları yaptıklarını söyledi. İlaçlama işlemlerini periyodik olarak sürdürdüklerini belirten Nasuhbeyoğlu, “Öncelikle Larva ilaçlama adını verdiğimiz sivrisinekle mücadeleye çok önem veriyoruz. Sivrisinekler durgun suda ürer. Bu sebeple bodrum, logar/ızgara, birikinti sular, vb. yerler larva yönünden ilaçlanmaktadır. Sorunlu yerler yazın daha sık, kışın daha uzun aralıklarla kontrol edilir ve gerekirse larva ilaçlaması yapılır. Müdürlüğümüz ilaçlama ekibi sivrisinek şikayeti gelen bölgede çalışma yapmakta ve bulduğu su kaynağını önce kendisi ilaçlamaktadır. Önlenebilecek bir su birikintisi ise gerekli uyarı ve yazışmalarla sorun çözülmektedir. Kullandığımız ilaçların insan sağlığına hiçbir zararı yoktur” dedi.
Sivrisinek ve Karasineklere karşı Uçkun İlaçlama tekniğini kullandıklarını belirten Nasuhbeyoğlu, “Uçkun ilaçlama, yaz aylarında sivrisineklere karşı yürütülen ilaçlamadır. Mayıs-Ekim aylarında akşam saatlerinde yapılır. Ergen sivrisineklerle mücadelede aslolan larva mücadelesidir. Eğer bir bölgeden şikayet geliyorsa mutlaka durgun bir su birikintisi vardır. Ya kaynağın kurutulması ya da periyodik olarak ilaçlanması gerekir. İlaçlama ekibimiz şikayet gelen adresi merkeze alarak sahayı taramasını genişletir. Durgun su kaynakları kontrol altına alınırsa şikayet % 90 oranında önlenir” diye konuştu.

KANAL İLAÇLAMA

(Sisleme/Fare/Hamamböceği)

Tayfun Nasuhbeyoğlu, Kanal sisleme adını verdikleri sivrisinek ve karasineklerin kışın soğuklarda kapalı kuytu mekanlarda yaşadığı için kanalları ilaçladıklarını söyledi. Bayrampaşa’daki tüm cadde ve sokaklardaki logar kapaklarının içine farelerin yemesi için tel ile fare zehiri bağlandığını belirten Nasuhbeyoğlu, “Kapağın iç kısmına da hamam böceklerine karşı da jel damlatılarak kapak kapatılır. Fareler ev ve işyerlerinde eşya ve yiyeceklere zarar verirler. Gıdaları ve gezdikleri yeri kirleterek Veba, Tifüs, Kuduz, Paraziter hastalıklar gibi bulaşıcı hastalıkları insanlara yayılmasına neden olur. Fare mücadelesinde yem ve mum blok şeklinde formülasyonları kullanıyoruz. Bu yemlerden yiyen farelerde ölüm 3-5 gün içinde iç kanama şeklinde olur. Hamamböcekleri de gıda maddelerini tüketir ve ve kokuları ile çevreyi kirletirler. Koloni halinde yaşayan hamamböceklerinin ömürleri türüne göre ortalama 7-8 aydır. Ayrıca Dizanteri, Verem, Hepatit, Gıda Zehirlenmeleri, Mantar gibi hastalıklara taşıyıcılık yaparak insanlara bulaştırırlar. Hamamböceği mücadelesinde jel şeklinde ilaçlar kullanılır. İlaç hamamböcekleri için bir koku yayar. Yemi yiyen hamamböcekleri etkilenir ve tüm koloniye yayılır. Hamamböceği mücadelesinde ev ve diğer kapalı alanların temiz tutulması da çok önemlidir” şeklinde konuştu.

KAPALI ALAN, PARKLAR VE  BAHÇELER İLE KONTEYNERLER İLAÇLANIYOR

Nasuhbeyoğlu, müdürlük olarak kapalı alanlar, park ve bahçeleri de ilaçladıklarını söyledi. İnsan sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen hamamböceği, tahtakurusu, pire, fare ya da sıçan gibi haşerelere kapalı alanları ilaçladıklarını belirten Nasuhbeyoğlu, “İlçedeki park ve bahçeler ile belediyenin Kemerburgaz’daki mesire alanını sinek, sivrisinek ve kromonit dediğimiz küçük sinekler ile kenelere karşı yas boyunca ilaçlıyoruz. Konteyner ilaçlama işlemlerinde çevre sağlığı son derece önemli bir konudur. Karasineğin üreme alanı çöpler olduğu için ilçedeki çöp konteynerleri ilaçlama yapılarak sinek, fare, haşere vb. hayvanlarla mikroorganizmaların insan sağlığını tehdit etmesini önlüyoruz” dedi..

OKUL VE CAMİLER DEZENFEKSİYON EDİLİYORI

Okul ve cami gibi toplu kullanılan alanlarda Hepatit ve Mantar gibi bulaşıcı bir çok hastalığa karşı ilaçlama yaptıklarını belirten Nasuhbeyoğlu, “Okul, Cami ve Kuran Kurslarında ıslak zeminleri ve sıraları periyodik olarak dezenfekte ediyoruz. Kurban döneminde de yine satış ve kesim alanları dezenfekte edilmektedir. Durumu olmayanların evlerini, cami ve okulları ücretsiz ilaçlıyoruz.Ev ve işyerlerini ilaçlatmak isteyenlere de cüzi ücret karşılığında hizmet veriyoruz” diye konuştu. Sabri Akpınar Parkı içindeki müdürlük binasında klinik hizmeti de verdiklerini belirtenNasuhbeyoğlu, vatandaşların www.eveteriner.net sitesinden yapılan çalışmaları görebileceklerini de söyledi.

GIDA VE KURBANLIKLARIN DENETİMİ DE YAPILIYOR 
Veteriner İşleri Müdürü Tayfun Nasuhbeyoğlu, Bayrampaşa'daki beyaz ve kırmızı et satışı yapan kasap, market, balıkçı vs yerler periyodik olarak ve şikayet üzerine denetimleri yapıldığını belirtirken, "Sorunlu yerlere ihtar/uyarı yapılmakta ve ilgili ilçe müdürlüğüne bildirilmektedir. Yeni açılacak olan yerler hakkında Ruhsat müdürlüğümüzün talebi üzerine görüş belirtilmektedir" dedi. Bayrampaşa Belediyesine ait konforlu Kurban satış merkezinde giriş kontrol noktası oluşturulup 24 saat veteriner hekim görev yaptığını belirten Nasuhbeyoğlu, "Gelen tüm kurbanlıklar içeri alınmadan önce evrak kontrolü yapılmış yaşı tutmayan kurbanlıklar içeri alınmaktadır. Bütün kurbanlık hayvanların ultrasonla gebelik kontrolü yapılıyor. Kurban satış merkezi sürekli olarak temizlik işleri müdürlüğü ekiplerince temizlikleri yapılmaktadır. Kurban Bilgi Sistemi ile satış merkezine gelen tüm kurbanlıklar giriş noktasında kurbanlıkların tek kayda Kurban Bilgi Sistemi Paket Programına kaydı yapılmaktadır. Kesimin her aşamasında Veteriner Hekimler görev yaparak olabilecek olumsuz durumları anında değerlendirerek halkımıza hizmet sunuyorlar. Her sene Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Kurban kesici eğitimi veriyoruz. Tartı Aleti (Kantar), Kurban satıcılarına para kontrol kalemi dağıtılmasını da sağlıyoruz. 24 saat Güvenlik Kamerası ile kontrol edilen merkezde kurban satıcıları için konforlu bir misafirhanemiz de bulunuyor. Kaçan Kurban Yakalama Ekibi de kuruyoruz" ifadelerini kullandı. 

Tarih: 17 Aralık 2016 Cumartesi    Hit: 4660

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol