27 Nisan 2024 Cumartesi   

Ümit ALBAYRAK / Gazeteci Yazar / Yiğitçe

SİL BAŞTAN...

 

VE SEZON başından beri içimizde olan ancak dillendiremediğimiz acı son ile karşılaştık. 
Bayrampaşaspor, 2 sezon aradan sonra çıktığı 2. Lig’de bir sezon oynayıp yeniden 3. Lig’e düşmenin üzüntüsünü yaşadı. 
Sezonun ilk haftalarından itibaren oynanan futbol ve alınan sonuçlar hemen herkese “Bayrampaşaspor küme düşer” dedirtiyordu. Sezon başından beri gelen ve giden en az 25 futbolcu ve 3 teknik adam Bayrampaşaspor’a çare olamadı. 
Yanlış teknik heyet, yanlış transferler, yanlış taktikler, yanlış planlar gibi seri yanlışlar yaşayan Bayrampaşaspor bir türlü doğruyu bulamadı ve 3. Lig’e düşmenin acısını yaşadı. 
Artık geriye bakmadan daima ileriyi düşünmek lazım.
Takım küme düştükten sonra yeniden yapılanma ve kan değişimi adına yönetim kurulu olağan üstü genel kurula giderken, 3 yıldan beri kulüp başkanlığı yapan Bayrampaşa Belediye Başkan Yardımcısı Yalçın Sırakaya görevi Cengiz Günaydın’a devretti.
Geçmişte Fatih Karagümrük başkanlığını da yapan yeni başkan Günaydın, aynı zamanda 2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği Başkanlığı da yapmış tecrübeli bir isim. Cengiz Günaydın ve yönetim kurulunun görevinin hayırlı olmasını diliyorum. 
Yönetimde yeniden yapılanmaya giden Bayrampaşaspor, yeni sezon öncesi her şeye sil baştan başlamalı.
Yeni yönetim kurulu, önümüzdeki sezon futbol ile ilgili yeni bir yapılanmaya gitmeli. Adeta takım yeniden kurulmalı. Doymuş, tabiri caizse ‘kaşarlamış futbolcular” ile yollar ayrılmalı, takım daha da gençleştirilmeli. Koşan, mücadele eden ve hırslı bir takım kurulmalı. Parasını almadığı zaman sahada yürüyen futbolculara değil, “Paramı nasıl olsa alırım futbolumu oynayayım” diye düşünen karakterli ve başarıya aç futbolcular takıma kazandırılmalı.  
* * *
Bayrampaşaspor’da olağanüstü genel kurulda tarihi bir oylama da yapıldı ve kulübün şirketleşmeye gitmesi konusunda oy birliğiyle karar alındı.
Türkiye'de spor kulüpleri, dernekler yasasına göre açılıp buna göre işletiliyor. Halka açık kurulan şirketlerse sermaye piyasası mevzuatına tabii ve burada sadece futbol şubesi halka açılıyor. Kulübün geri kalan asıl büyük kısmında denetim zorunluluğu bulunmuyor. Sistemin en büyük handikapı dernek yöneticileri, derneğin borçlarından dolayı sorumlu tutulamadığı için kulüpler büyük borç batağı içinde olabiliyor.
Şirketleşmeye giden kulüplerde, takımın başarısı, gelir-gider dengesi, kâr-zarar tablosu kulübün sahibini ilgilendireceği için, şu anki sistemlerde olduğu gibi başkanların takımı borç yükünün altına sokup çekip gitmesinin ve bundan hiçbir şekilde hesap sorulamamasının yolu kapalıdır.
Şirketleşme ya da sahiplik modeli, uygulandığı kulüplere kurumsallaşma ve profesyonelleşme gibi iki önemli avantaj da kazandırıyor. Şirketleşme doğal olarak gelir artışı sağlayacaktır. Zira, o şirketin sahibi, yöneticileri ve hissedarları kâr elde etmek isteyecektir. Bu sebeple kulübün gelişmesi, başarılı olması ve marka değeri için sürekli olarak çalışmalar yapılacaktır.
Özetle belirtmek gerekirse, şu anda Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş gibi büyük kulüpler gibi Bayrampaşaspor gibi köklü ve güzide takımların büyük borç yükleri altında ezilmesinin en büyük sebebi sahiplik sistemi ile yönetilmiyor olmalarıdır. Bu problemin çözümü ise şirketleşmeden geçiyor. Tamam Bayrampaşaspor’a sahip çıkan var ama iş maddi yönden desteklemeye gelince Bayrampaşa Belediyesi’nden başka pek destekleyen olmadı. 

Tarih: 27 Mayıs 2019 Pazartesi    Hit: 2038




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol