27 Nisan 2024 Cumartesi   

İlyas ÇAĞLAYAN / Tiyatrocu / Oyuncu / Kültür - Sanat

SANAT VE KADIN

 

SANAT dünyasında kadınlar yüzyıllardır yeterince temsil edilmemiş ve sanat tarihi yazımında kendilerine yer bulamamıştır. Nochlin (1973) bu konu hakkında sorulması gereken soruyu yüksek sesle sorar: “Neden hiç büyük kadın sanatçı yok?” Toplumsal cinsiyet ile sanat dünyasının ilişkisi her zaman sorgulansa da 1970-80’lerde bu konuda yoğun tartışmalar yaşandığı görülür. Konu hakkında sosyoloji, kültürel çalışmalar, medya, eğitim, sanat tarihi gibi farklı alanların çatısı altında çok sayıda çalışma mevcuttur. Sanat dünyasında kadınların birbirleriyle daha az bağlantılı olduğunu ve sosyal bağları ile ağ becerilerinin daha zayıf olduğunu göstermektedir. Bu araştırma ilişkilerde sosyal sermayenin önemini ve sanat dünyasında kadınlar arasındaki ağların gerekliliğini ortaya koymaya yöneliktir. Çalışmada cevap aranan sorular aşağıdaki gibidir:
– Kadın sanatçılar sanat dünyasında nasıl daha aktif rol alabilir?
– Sosyal sermaye ve ağlar aracılığıyla fırsatlara nasıl erişebilirler?
– Akademisyenleri, sanat endüstrisindeki iş kadınlarını, politika belirleyicileri, yerel idareleri, kooperatifleri ve sanatçıları bir araya getiren bir ağ oluşturmak, kadın sanatçılar için bir fırsat yaratabilir mi?
 Toplumsal cinsiyet araştırmaları, feminist teori ve sanat dünyası ile sosyal ağlar arasındaki ilişkiler üzerine geniş bir literatür mevcuttur. Ancak buna rağmen, kadın sanatçıların sanat dünyasında yeterince temsil edilmemesi konusu hâlâ tüm dünyada geçerliliğini koruyan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın sanatçıların yaşadığı sosyoekonomik eşitsizlikler ve endüstride var olamama hakkında güncel sonuçlar taşıması açısından oldukça önemlidir.
   Asıl soru; Sanatı güzelleştiren kadınlarımızın neden sanatın dışın da tutulduğudur.
Yazımızı kaleme aldığımız gün itibariyle kutlanılan 8 Mart Dünya Kadınlar günü sizce hangi kadınların günü. Tarlada çalışan mı Yoksa sahnede bir nebze de olsa sanatın gücüyle insanlara vaar oluş sebeplerinin İnsanlık duygusundan geçtiğini anlatmaya çalışan kadının mı?
  Yani velhasıl ulaşılmaya çalışılan duygu her seferin de Kadının başarısının her mecrada olduğu gibi, Sanat alanında da ötekileştirilmeye yok sayılmaya maruz kalınması, Bu da kadınlarımızı başarıya değil kendi içinde başarısızlığı kabul edip kendini sorgulamasına zemin hazırlamak duygusunu öne çıkarmaktır.
Her meslekte olan kadını ötekileştirme duygusunun yok olacağı eşit bir sistemin hakim olacağı bir dünya hayali ile SANATLA KALIN SANATI  İCRA EDEN KADINLARIMIZI ÖNEMSEYİN…
Bir evlat yetiştiren ANNELERİN aslında hayatın en büyük SAHNESİNDE bir hayatı sahnelediklerini unutmayın…

Tarih: 13 Mart 2021 Cumartesi    Hit: 3524




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol