27 Nisan 2024 Cumartesi   

CEVATPAŞA’DA BİLİM KONFERANSI

CEVATPAŞA’DA BİLİM KONFERANSI
 

Cevatpaşa Ortaokulu Fen Bilgisi öğretmeni Damla Yıldırır Sezgün’ün girişimleri sonucu ilk kez bir devlet okulunda NASA ile E-Konferans etkinliği gerçekleştirildi. 
3 yıldan beri Cevatpaşa Ortaokulu’nda görev yapan ve geçen yıl da okulda bir bilim konferansı düzenlenmesine ön ayak olan Yıldırır, bu kez de normalde sadece özel okullarda düzenlenen NASA ile E-konferans etkinliğini ilk kez bir devlet okulunda gerçekleştirilmesini sağladı. Cevatpaşa Ortaokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe öğrencilerle birlikte okul öğretmenleri katıldı.
Astronomi ve Bilimde Kariyer e-konferansi’ Cevatpaşa Ortaokulu ile birlikte aynı anda İstanbul, Kuşadası, Ordu, İzmir, Antalya, Aydın, Bingöl, Sivas ve Siirt gibi bir çok şehrin ortaokulları da online konferans yoluyla gerçekleştirildi.

Konferansa yurtdışındaki Türk Bilim adamları katıldı
E-konferansa İngiltere Oxford Fizik bölümünden Selçuk Topal, Amerika’da NASA’da astrofizikçi olarak görev yapan Dr. Umut Yıldız katıldı. Selçuk Topal uzaya gitme adayı olan ilk Türk bilim insanı olarak bilinirken, ön testlerden geçip, Zero-G oluşumunun uzay eğitimine katılırken, uzaya çıkamamış ama o dönem doğan çocuğunun adını Uzay koymuş. NASA’da görev yapan Umut Yıldız ise Ordu’da doğup büyümüş ve azmi sayesinde hayali olan NASA’da çalışmaya başlamış.

NASA’lı Umut Yıldız, yıldızlar hakkında bilgiler verdi
NASA’da astrofizikçi olarak görev yapan Dr. Umut Yıldız, ‘Yıldızlar nasıl oluşuyor ve Güneş Sistemimiz’ başlıklı bir konuşma yaptı. Yıldız konuşmasında, “Yıldızlar bizleri oluşturan atom moleküllerinin kaynağıdır. Enerjisini nükleer tepkimelerle karşılamaya başladıklarında yıldız ve gezegenlere dönüşürler. Yıldızların arasındaki ortam bir boşluk değildir. Evrende bilindiği kadarıyla boş olan hiç bir alan yoktur. Tüm ara ortamlar gazlarla doludur. Bulutsular ya da karanlık bulut olarak bilinen alanlar yıldızların oluşumuna başladığı yerdir” ifadelerini kullandı.
Umut Yıldız, gelecek planı için Uzay Bilimlerini merak eden gençlere astro fizikçilerin neler yaptığını kısaca “Gökyüzü ve diğer gezegenleri gözlemler, gözlemlerden elde ettikleri verileri analiz ederek galaksi haritaları oluşturular” diye özetledi. NASA’nın 1973 yılında güneş sistemleri dışında yolculuk yapan Voyageur adında bir araç yolladığını belirten Yıldız, “Voyageur galaksimizde en uzağa yolculuk yapan uzay aracı. NASA’nın güncel hedefi Mars’a insan yollamaktır. Daha önceleri bir televizyon büyüklüğünde robotlar gönderilmiş. Şimdiki projeleri Mars’ta hayat belirtileri bulmak.  1969’da Ay’a gidildiğinde altından bir plağa her dilde bir mesaj kaydedildi. Türkiye ‘Sabah şerifleriniz hayırlı olsun’ diyerek bir ses kaydı göndermiş” diye konuştu.

Selçuk Topal öğrencilere Güneş Sistemi’ni anlattı
Selçuk Topal ise öğrencilere ‘Güneş Sistemi, Anatomisi ve Etkilikleri’ üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Güneş sistemindeki gezegenlerin sıraları ve tiplerini anlatan Topal, Güneşin boyutları, galaksimizdeki yeri, sıcaklığı, katmanları hakkında bilgiler verdi. Konuşmasında güneşin çoğunluğu hidrojenden oluşan bir plazma topu olduğunu ifade eden Selçuk Topal, “Güneşin merkezinden çıkan her ışık dünya merkezine 200 bin yılda ulaşır. Dünyanın manyetik alanı bizi güneş rüzgarlarından korur. Dünya yörüngesine girebilmeyi başaran tek güneş rüzgarları kutuplarda görülebilen Kuzey Işıkları’nı oluşturur. Diğer galaksilerde bulunmuş, yaşanılabilmesi muhtemel olan gezegenler ve öte-dünyalar vardır. Sadece bizim galaksimizde 100 milyar ile 1 trilyon arası gezegen vardır ve bunlarsan sadece 32’si dünya ile benzerlik gösterir. Benzer gezegenlerden ilki 1988 yılında keşfedilmiştir. Fakat bizim gezegenimizden farklı olarak burada yaşayan canlıların insan tipi değil bakterisel tipte varlıklar olduğu varsayılıyor” şeklinde konuştu. Topal konuşmasının ardından öğrencilere “Azimli olun, kendinize zaman ayırın ve işinizi sevin” tavsiyesinde bulundu.

Yıldırır: Her şey öğrenciler için 
E-Konferansın ardından bir konuşma yapan Cevatpaşa Ortaokulu Fen Bilgisi Öğretmeni Damla Sezgün Yıldırır, okullarda bu tarz etkinliklerin arttırılmasını gerektiğini söyledi. Bu etkinlik için mail yoluyla bilim adamlarına ulaştığını belirten Yıldırır, “Öğrencilerimizin gelişimi için onlara sadece derslerde eğitim vermekle olmayacağı, çeşitli aktivitelerle onların ufkunun daha da genişletebileceği inancındayım. Diğer meslektaşlarımın da bu gibi konularda daha girişken olmalarını tavsiye ediyorum. Yerel ve genel yönetimlerin de bu tarz etkinliklerin teşvikini ve yayılmasını desteklemesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

 

Tarih: 11 Ocak 2016 Pazartesi    Hit: 2253

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol