18 Mayıs 2024 Cumartesi   

BU TARİH BİZİM

BU TARİH BİZİM
 

Tekirdağ’ın Saray ilçesine bağlı Küçükyoncalı Köyü’nün tarihinin anlatıldığı “Bu tarih bizim” konulu bir konferans düzenledi.
Saray Belediyesi, Saray Kent Konseyi ve Küçükyoncalı Muhtarlığı tarafından Küçükyoncalı Düğün ve Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Saray Kent Konseyi Başkanı Mehmet Bilecen, Küçükyoncalı Muhtarı Ekrem Sevinç, Araştırmacı-yazar Selman Akı, Küçükyoncalı Köyü adına Gülten Oktay ile birlikte yaklaşık 500 köy halkı katıldı.
Konferansa konuşmacı olarak katılan araştırmacı-yazar Selman Akı, Küçükyoncalı köyünün tarihi hakkında bilgiler verdi. Akı, konuşmasında köyün ne zaman kurulduğu, kimlerin göç ettiği, nerelerden geldikleri hakkında bilgiler verdi.

Selman Akı, Küçükyoncalı’nın tarihini anlattı
Yaklaşık 3 saat süren ve zaman zaman duygu dolu anların yaşandığı toplantıda, kendisi de aynı zamanda Küçükyoncalı’lı olan araştırmacı-yazar Selman Akı, Küçükyoncalı Köyünün 1870’li yıllarda Bulgaristan’ın Tırnova bölgesi ve civarından göç eden Türklerce kurulduğunu belirterek, çevresindeki Manika kalesi nedeniyle şimdiki adı Büyükyoncalı Köyü olan yerle birleştirilerek Manika adıyla Osmanlı kayıtlarına geçtiğini ifade etti. Aralarında 4 km mesafe bulunan aynı mahallenin iki mahallesinin, 1908 yılında idari bakımdan ikiye ayrılarak Küçükmanika ismini aldığını ifade söyledi. Köyün, Yunan işgalinde, işgalci kayıtlarına Küçük Marika olarak geçse de, kurucuları Manika adını kullandığını, 1922 yılında, Saray ilçesinin, Kırklareli'nden ayrılıp Tekirdağ’a bağlandığını ve 1961 yılında mahallenin yeni adının Küçükyoncalı olarak değiştirildiğini ifade etti. Küçükyoncalı ve civarının 14 Şubat 1878-3 Haziran 1878 tarihleri arsında Ruslar, 30 Ekim 1912-20 Temmuz 1913 tarihleri arasında Bulgarlar, 27 Temmuz 1920-30 Ekim 1922 tarihleri arasında Yunan orduları tarafından işgal altında kaldığını belirten Akı, “Köyün coğrafi konumu tapoğrafik yapısı ve mükemmel doğasıyla cazibe merkezi konumundadır. Mavi göğün altında, yeşil meşe ormanlarının kıyısında, ayçiçek tarlalarının ortasında, iki derenin birleşme noktasındaki Küçükyoncalı Köyü huzurlu bir dinlenme yeridir. Göç sonucu kurulan, göçlerle büyüyen köy halkının tamamı Balkan kökenli olduğundan; halkın yaşam tarzında, giyiminde ve kuşamında Balkan kültürünün ve geleneğinin izleri vardır. Küçükyoncalı tarihini iyi bilmeli ve gelecek kuşaklara da aktarabilmek için tarihimize iyi sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu.

Başkan ve muhtardan teşekkür
Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban da yaptığı açıklamada, “Küçükyoncalı’nın tarihini Küçükyoncalı köyünden yetişen değerli araştırmacı-yazar Selman Akı'nın anlatımıyla dinledik. Selman Akı’ya ve etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu konferanslar bundan sonra da sürecek” ifadelerini kullandı.
Küçükyoncalı Köyü Muhtarı Ekrem Sevinç de katılım gösteren herkese teşekkür ederek, “Köyümüzden yetişen ve yazdığı bir çok kitapla da hem bizleri aydınlatan hem de gururlandıran araştırmacı-yazar Selman Akı’ya da verdiği birbirinden güzel bilgiler için teşekkür ederim. Saray Belediyesi ve başkanımız Nazmi Çoban’a, Saray Kent Konseyi Başkanı Mehmet Bilecen ve yönetimine, bu toplantının organize edilmesinde emekleri olan Gülten Oktay ve katılım gösteren tüm halkımıza teşekkür ederim” diye konuştu.

Tarih: 18 Mart 2017 Cumartesi    Hit: 1967

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol