02 Mayıs 2024 Perşembe   

BOSNA-SANCAK KÜLTÜR GÜNLERİ

BOSNA-SANCAK KÜLTÜR GÜNLERİ
 

Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı’nın, Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin katkılarıyla düzenlediği 2. Bosna-Sancak Kültür Günleri 14 Ekim'de Sultanahmet’te bulunan Marmara Üniversitesi Sultanahmet Yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Nihat Sayar Konferans Salonunda başladı.

Açılış programına Bayrampaşa Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, 

Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı Başkanı Prof. Dr. Elmas Orak, Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Muhammed Sancaktar ve yönetim kurulu üyeleri, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Emin Arat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Bozlağan ve Genel Sekreter Doç. Dr. Mehmet Ersoy ve çok sayıda davetli katıldı.

 
Sancaktar: Etkinliğimizi tüm Türkiye’yi kapsayacak şekildeki yapmak istiyoruz

Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Muhammed Sancaktar ise yaptığı konuşmasında, “Bosna Sancak Kültür Günlerini ikinci kez düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Sırbistan’a yaptığı ziyarette, Bayrampaşa Belediye Başkanı Sayın Atila Aydıner, Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Naser Şimşek ile birlikte Novi Pazar halkıyla birlikte kendisini karşıladık. Türkiye-Sırbistan iş forumunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Bosna Sancak Kültür Günlerini anlatma fırsatı buldum. Kendisi çalışmalarımızdan son derece memnun ve mutlu olduğunu ifade etti. Bosna Sancak Kültür Günleri’ni düzenlememizin bir çok nedeni var. Bosna Sancak Kültürünü tanıtma ve yaşatma, kültürel işbirliği ve dayanışma, toplumlar arası diyalog ve kaynaşma bu sebeplerden  sadece bazıları. Oldukça kadim bir kültüre sahip olan Bosna Sancak insanı kendi kültürlerini unutmaması, yaşatması, hızla yaşanan kültürel dejenerasyona direnmesi için gerekli tüm önlemeleri almak, bunun için ne gerekiyorsa yapmak gerektiğine inanıyorum. Bosna Sancak kültürü gerek gündelik yaşantısıyla, gerek mutfağıyla, gerek edebiyatıyla ve gerek müziğiyle oldukça zengin ve renkli bir kültürdür. Geçen yıl düzenlediğimiz etkinliğimize Boşnak olmayanların daha fazla ilgi gösterdiğini söyleyebilirim. İlerleyen zamanlarda bu etkinliğimizi tüm Türkiye’yi kapsayacak şekildeki tüm Balkan dernekleriyle yapmak istiyoruz. Bunun için çalışmalara başladık. Türkiye’de yaşayan biz Türk insanı ile Bosna Sancak insanı elmanın iki yarısı gibidir, madalyonun iki yüzü gibidir. Geçmişte de böyleydi gelecekte de böyle olacak” ifadelerini kullandı.

 

Canbaba: Bosna-Hersek, İslâm dünyasının batıdaki son büyük kalesidir

Bayrampaşa Kaymakamı Osman Aslan Canbaba ise törende yaptığı konuşmada, "İslam toplumunun ayrılmaz bir parçası olan Bosna-Hersek, hepimizin kalbinde özel bir yeri olan ülkedir. ‘Allah’a yemin ederim ki biz köle olmayacağız’ diyerek büyük direniş hareketine önderlik eden Alija İzzetbegoviç’e, yalnızca Boşnaklar değil, bütün İslâm dünyası müteşekkirdir. Çünkü Bosna-Hersek, İslâm dünyasının batıdaki son büyük kalesidir. Fatih Sultan Mehmet’in aziz hatırası ve emâneti olan Bosna-Hersek’in kahraman halkına buradan sevgilerimi selamlarımı iletiyorum. Böylesine güzel bir etkinliği düzenleyen Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı’nın, Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği başta olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum” şeklinde konuştu.

 

Aydıner: Türkiye ile Balkanlar arasında köprü Bayrampaşa

Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner de yaptığı konuşmasında, Bayrampaşa’nın demografik yapısında Bosnalılar ağırlıkta olmak üzere Balkan dünyasının çok yoğun olarak bulunduğunu ifade ederek, “Bosna kültür, dil, sanat ve folklorik değerlerini korumak, yaşatmak, Türkiye ile başta Bosna Hersek ve Sancak olmak üzere diğer Balkan halkları arasındaki dostluk, sevgi ve işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulan Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı tarafından organize edilen bu etkinliğin ikincisinin hayırlı olmasını diliyorum. Yıllardan beri, gerek kurduğu gönül sofralarıyla gerekse diğer ortak çalışmalarla Türkiye ile Balkanlar arasında köprü görevini üstlenen Bayrampaşa Belediyesi de Bosna halkıyla da çok iyi bir dayanışma içindedir. Aliya İzzetbegovic’in dediği gibi ‘İmanınıza, bayrağınıza ve devletinize sımsıkılı sarılın.’ Bosna halkı, Bilge Kral’ın sözü gibi birbirine sımsıkı sarıldı ve çok şükür bugünlere geldi. 2. Bosna Sancak Kültür Günleri’nin gelecek senelerde çok daha büyük katılımlarla daha geniş kitlere ulaşacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Açılışta “Bosna Hercegovina, Očima Ljubavi / Sevginin Gözüyle Bosna Hersek” kitabının Türkçe baskısının tanıtımı, Bosna Hercegovina, Očima Ljubavi / Sevginin Gözüyle Bosna Hersek  Samir Sinanovic’in fotoğraf sergisinin açılışı da yapıldı.

 

Oğlu Bakir İzetbegovic, Bilge Kral’ı anlattı

Bosna Hersek Cumhuriyeti’nin ilk Devlet Başkanı Alija Izetbegoviç’in ölüm yıldönümü nedeniyle 15 Ekim'de düzenlenen konferansa Alija İzetbegoviç’in oğlu Bosna Hersek eski Devlet Başkanı ve halen Bosna Hersek Cumhuriyeti Başkanlık Konseyi Boşnak üyesi olan Bakir İzetbegoviç katıldı ve babasının hayatını anlattı. Bakir İzetbegoviç daha sonra İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

İstanbul’da, 29 Ekim’e kadar sürecek etkinliklerde Bosna kültürü; sinema, müzik, edebiyat ve fotoğraf sanatının örnekleri ile temsil edilecek.

 

 

II. Bosna Sancak Kültür Günleri Programı

20 Ekim 2017 - Cuma
Konser: Damir Imamovic
Yer : Pera Müzesi Galatasaray
Saat: 20.00

21-29 Ekim tarihleri arasında Pera Müzesi’nde çeşitli film gösterimleri olacaktır. 
Film Gösterimleri : Müzik Temalı Filmler
1. Sevdah; Marina Andree Skop, 2009, 66’ 
2. Who is this song?; Adela Peeva, 2003, 70’
3. The Heart of Wood; Namik Kabil, 2016, 30’
4. No smoking in Sarajevo; Gianluca Loffredo, Andrea Postiglione, 2016, 52’
5. Soul Train, Nermin Hamzagić, 2016, 78'
6. Sevdalinka: The Alchemy of Soul, 2015-2016 
Yer : Pera Müzesi Galatasaray

21 Ekim 2017 - Cumartesi
Film Gösterimi : Sevdah
Yer : Pera Müzesi Galatasaray
Saat: 14:00

Söyleşi: Damir Imamovic- Muammer Ketencioğlu
Yer : Pera Müzesi Galatasaray
Saat: 15:30

Film Gösterimi : No smoking in Sarajevo
Yer : Pera Müzesi Galatasaray
Saat: 17:00

22 Ekim 2017 - Pazar 
Film Gösterimi : Soul Train (Soul Treni)
Yer : Pera Müzesi Galatasaray
Saat: 14:00

Film Gösterimi : Sevdah + The Heart of Wood (Ahşap Kalp)
Yer : Pera Müzesi Galatasaray
Saat: 16:00

Film Gösterimi : Sevdalinka
Yer : Pera Müzesi Galatasaray
Saat: 18:00

24 Ekim 2017 - Salı
Edebiyat – Söyleşi : Abdulah Sidran
Yer : Türkiye Yazarlar Birliği, Sultanahmet 
Saat: 19:00

25 Ekim 2017 - Çarşamba
Film Gösterimi : Who is this song? (Bu Şarkı Kimin?) + The Heart of Wood (Ahşap Kalp)
Yer : Pera Müzesi Galatasaray
Saat: 19:00

27 Ekim 2017 - Cuma
Film Gösterimi : No Smoking in Sarajevo (No Smoking Saraybosna'da)
Yer : Pera Müzesi Galatasaray
Saat: 19:00

Film Gösterimi : Soul Train (Soul Treni)
Yer : Pera Müzesi Galatasaray
Saat: 20:30

28 Ekim 2017 – Cumartesi
Film Gösterimi : Sevdalinka
Yer : Pera Müzesi Galatasaray
Saat: 14:00

Film Gösterimi : Sevdah
Yer : Pera Müzesi Galatasaray
Saat: 16:00

Film Gösterimi : Who is this song? (Bu Şarkı Kimin?) + The Heart of Wood (Ahşap Kalp)
Yer : Pera Müzesi Galatasaray
Saat: 18:00

Müzik – Konser: Amira Medunjanin Quintet
Vokal: Amira Medunjanin, Gitar: Ante Gelo, Double bass: Zvonimir Šestak, Kanun: Emin Esen, Ud: Ufuk Kaan İçli 
Yer : Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Saat: 20:00

1-2 Aralık 
Sinema: Saraybosna Film Festivali'nden Kısa Filmler
Bosna Sineması'nda 2016 ve 2017 yılları içinde yapılmış, kısa filmlerden Saraybosna Film Festivali Seçicisi Elma Tataragic'inile birlikte hazırlanmış bir seçki.
Yer: Akbank Sanat


Tarih: 17 Ekim 2017 Salı    Hit: 6588

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol