29 Nisan 2024 Pazartesi   

BAYRAMPAŞA TSM OBEZİTE VE KANSERE SAVAŞ AÇTI

BAYRAMPAŞA TSM OBEZİTE VE KANSERE SAVAŞ AÇTI
 

HER CUMARTESİ SAĞLIKLI YAŞAM YÜRÜYÜŞÜNE!

Bayrampaşa Toplum Sağlığı Merkezi, Obezite’ye dikkat çekmek için, ‘Sağlıklı Yaşam Yürüyüşleri’ni her Cumartesi Parkada’da düzenlerken, kansere karşı da ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ parolasıyla 30-65 yaş arasındaki tüm kadınları ücretsiz rahim ağzı kanseri taraması yaptırmak için ASM’lere bekliyor.
Sağlık Bakanlığı’nın Obezite’ye dikkat çekmek için geçtiğimiz seneden itibaren düzenlemeye başladığı, ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ kapsamında tüm Türkiye’de ve İstanbul’un tüm ilçelerinde olduğu gibi Bayrampaşa’da da ‘Sağlıklı Yaşam Yürüyüşleri’ devam ediyor. Her hafta Cumartesi günleri sabah saat 10.00’da Bayrampaşa Şehir Parkı’nda (Parkada) düzenlenen etkinliğe, kamu çalışanları, öğrenciler ve halkın katılımlarıyla devam ediyor. Etkinliklere tüm katılanlara su, yeterli ve dengeli beslenme, obezite ve fiziksel aktivite broşürleri ve BKİ cetveli dağıtılıyor. Sağlık Bakanlığı, obezitenin yanında kansere de savaş açarak, halkın bilinçlenmesi adına çalışmalarını sürdürüyor.
Bayrampaşa Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Aydın Korkmaz, her hafta düzenledikleri faaliyetler ve çalışmaları konusunda Paşavizyon’a özel açıklamalarda bulundu.
OBEZİTE’YE KARŞI HER CUMARTESİ SAAT 10.00’DA PARKADA’YA
Dr. Aydın Korkmaz, Sağlıklı Yaşam Yürüyüşleri konusunda şu açıklamalarda bulundu, “Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir.
Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.
Obezite ise günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.
Obezite’den korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve ergenlik döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevre yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidir. Obezite tedavisi, bireyin kararlılığı ve etkin olarak katılımını gerektiren, tedavisi zorunlu, uzun ve süreklilik arz eden bir süreçtir. Tedavinin başlıca basamakları beslenmenin düzenlenmesi ve fiziksel aktivite yapılmasıdır.
Uygulanacak zayıflama diyetleri yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri ile uyumlu olmalı diyet tedavisi diyetisyen ve doktor kontrolü altında başlayıp sürdürülmelidir. Amaç, bireye doğru beslenme alışkanlığı kazandırılması ve bu alışkanlığın ömür boyu sürdürülmesidir. Amaç, bireye doğru beslenme alışkanlığı kazandırılması ve bu alışkanlığın ömür boyu sürdürülmesidir. Fiziksel aktivite yapmanın ise yağ dokusu ve karın bölgesindeki yağlanmayı azalttığı, diyet yapıldığında görülebilen kas kayıplarını önlediği kesin olarak kabul edilmektedir. Sağlıklı yetişkinler günde en az 30 dakika egzersiz yapmalı, herhangi bir rahatsızlığı olan bireyler yapabileceği egzersizleri aile hekimlerine danışmalıdır. Yürüyüş, egzersizler arasında en kolay uygulanabileni olmasından dolayı önemlidir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat programı kapsamında yürüyüşler düzenlenmektedir. İlçemizde, her hafta düzenli olarak cumartesi günleri saat 10:00' da Bayrampaşa Şehir Parkı’nda (Parkada) yapılan Sağlıklı Yaşam Yürüyüşüne tüm halkımız davetlidir.”
KANSER’DE ERKEN TANI HAYAT KURTARIR!
Günümüzde obezite ile birlikte insanların en büyük sorunlarından birinin kanser olduğunu ifade eden Dr. Aydın Korkmaz, “Türkiye’de geçen yıl 97 bini erkek, 62 bini de kadın olmak üzere toplam 159 bin kişiye kanser teşhisi kondu. 14 bin kadın meme kanserine yakalanmıştır, 25 bin kadın ve erkek kolorektal kansere yakalandı. Kanserler içinde üç kanser uluslararası veriye göre taranabilir. Bunlar; meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri. Avrupa Birliği, 2025 yılına kadar, bu türlerde taramayı yüzde 100 olarak hedef koydu. Bakanlığımızca Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) kuruldu. Aile sağlığı merkezlerinde verilen koruyucu sağlık hizmetlerine rahim ağzı kanserinin erken teşhisine yönelik ücretsiz tarama faaliyetleri de eklendi. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun Aile Hekimleri ile birlikte yürütmekte olduğu program sayesinde rahim ağzı kanseri taramaları aile sağlığı merkezlerinde gerçekleştirilmeye başlandı. Dünyada en ileri yöntem olan HPV¬DNA taraması ile gerçekleştirilen taramalarda rahim ağzı kanserine yol açabilecek risk faktörlerinin olup olmadığı belirlenebiliyor. Rahim ağzı kanserinden korunmak için 30-65 yaş arasındaki her kadın 5 yılda bir aile hekimlerine başvurarak tarama yaptırabiliyor.Bayrampaşa Toplum Sağlığı Merkezi’nin verdiği istatistiklere göre; rahim ağzı kanserine dünyada her yıl 500 binden fazla kadın yakalanıyor. Geçtiğimiz yıl rahim ağzı kanseri tanısı konulan kadınların yarısının ise geç evrelerde tanı aldığı belirtiliyor. Oysaki tarama testleri ile rahim ağzı kanserinin çok erken evrelerde, hatta henüz kanser oluşmadan önce teşhisi mümkün. Uzmanlara göre erken teşhis edildiği takdirde basit tedavi yöntemleri ile rahim ağzı kanserinde kesin tedavi sağlanabiliyor ve kişiler sağlıklı olarak hayatlarına devam edebiliyorlar.
Erken teşhis hayat kurtarır! 30-65 yaş arasındaki tüm kadınları ücretsiz rahim ağzı kanseri taraması yaptırmak için Aile Sağlığı, Ana Çocuk Sağlığı ve Kadın Sağlığı Merkezlerimize bekliyoruz” diye konuştu.
BAYRAMPAŞA’DA 17 ASM BULUNUYOR
Bayrampaşa Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Aydın Korkmaz, 11 mahallesi bulunan Bayrampaşa’da şu anda 17 Aile Sağlığı Merkezi bulunduğunu belirterek, “Burada vatandaşlar her türlü sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanıyor. Hastalar randevu alarak sağlık birimlerimizde muayene oluyor. Bu uygulamayla hem hastaların daha kaliteli hizmet görmesi hem de bulaşıcı hastalıkların yayılması önleniyor” dedi. Şube müdürlüğü bünyesinde bir çok birimleri bulunduğunu da belirten Dr. Korkmaz, “Bünyemizde Aile Hekimliği İzleme ve Değerlendirme, Aile Hekimliği Uyguluma, Aile Hekimliği Eğitim ve Geliştirme, Toplum Sağlığı Hizmetleri, Kanser, Bulaşıcı Hastalıklar, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar, Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler, Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri, Tüberküloz, Aşı Programları, Çevre Sağlığı, Çalışan Sağlığı, Akıl ve Ruh Sağlığı, Sivil Savunma ve Organ Bağışı gibi birimler bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlar her türlü konuda Bayrampaşa Toplum Sağlığı 
Merkezi’nin 0212 535 05 92 numaralı telefonundan bilgi alabilirler. 

Tarih: 18 Mart 2015 Çarşamba    Hit: 2119

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol