28 Nisan 2024 Pazar   

BAYRAMPAŞA’DA DEV PROTOKOL

BAYRAMPAŞA’DA DEV PROTOKOL
 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde hazırlanan ve Yüksek Planlama Kurulu’nun kararı ile kabul edilen Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulu (MTOYK) Çalışmaları İş Birliği Protokolü Bayrampaşa’da kurum ve sivil toplum örgütlerinin katılımlarıyla hayata geçirildi. 
Bayrampaşa Kaymakamlığı, Bayrampaşa Belediyesi, Bayrampaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve iş dünyasının önemli kurumlarıyla ortaklaşa, Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulu Çalışmaları İşbirliği Protokolü imza töreni düzenlendi.
Titanic Otel’de düzenlenen imza törenine AB eski Bakanı Volkan Bozkır, Bayrampaşa Emniyet Müdürü Necati Aktuğ Şahin, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Başkan Yardımcıları Gökhan Can Balekoğlu ve İsmail Gemici, Bayrampaşa Milli Eğitim Müdürü Dr. Abdulaziz Yeniyol, Bayrampaşa Tekstilci İşadamları Derneği (BATİAD) Başkanı Aydın Erten ve yönetim kurulu üyeleri, AK Parti Bayrampaşa İlçe Başkanı Kemal Oğuz Kıdıl, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK temsilcileri, okul müdürleri, sanayiciler, işadamları, mahalle muhtarları katıldı. Bayrampaşa Kaymakamı Osman Aslan Canbaba ise bir yakınının cenazesine gittiği için toplantıya katılamadı.

Yeniyol: Projeyler istihdam arttırılacak
İmza töreni öncesi bir konuşma yapan Bayrampaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Dr. Aziz Yeniyol, “Ülkemizin 2023 yılına uygun eğitim programları uygulanırken uzun vadeli ve çok boyutlu bu stratejik düşünmeyi içeren bir yaklaşımın sergilenmesi gerekiyor. Bakanlık olarak mesleki eğitim ve öğretmen, öğrenci ve altyapı çalışmalarının kalitesini arttırmak ve nihayetinde iş dünyasının beklentilerine cevap verebilecek bir iş gücü yapısını oluşturmak bizim için önemli. Hemen her ülkede mesleki eğitim 3 temel bölüm altında yapılanmıştır. Örgün eğitim, yaygın eğitim alaylı öğrenme şeklindedir. Sanayileşmenin çağın koşullarına uygun bahsettiğim iş gücünün karşılanmasında eğitim ve işgücü arasında sağlam bir ilişki kurulması gerekmektedir. Küreselleşme sürecinde ülkemizin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri işsizlik sorununun çözülmesinde ve istihdamın arttırılmasında eğitim önemli bir factor olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde eğitim durumlarına göre istihdam oranlarına bakıldığında eğitim düzeyi arttıkça istihdam oranlarının da yükseldiği görülmektedir. Ayrıca eğitim işletmelerin verimliliğini performansını rekabet yeteniğininin kapasitesini güçlendirmektedir. Ülkemiz genç nüfus yapısıyla gelişmiş ülkelere göre büyük bir öneme sahiptir. Ancak bu genç nüfusun eğitim ve beceri düzeyinin düşük olması Türkiye’nin genç nüfusu fırsatını iyi kullanamamasına neden olmaktadır. TÜİK verilerine göre iş gücünün yüzde 14’ünü yüksek öğrenim, yüzde 26’sını lise ve dengi okullar, yüzde 60’ını ise ilkokul ve ortaokul eğitimine sahip personeller oluşturmaktadır. Bu işbirliği çerçevesi içerisinde bugün burada iş sektörüne dinamizm katmak için okul-sektör işbirliğini geliştirerek hem istihdamı arttıracak hem de ahilik geleneğimize uygun nesiller oluşmasına katkı sunacak bir proje çerçevesinde toplanmış bulunuyoruz. Bu proje yarınlarımızı garanti altına almamızı sağlayacaktır” diye konuştu.

Aydoğdu: Ara eleman sıkıntısı çözülecek
Tezmaksan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aydoğdu ise yaptığı konuşmasında, “Bakanlığımızın böyle bir proje başlatması sektörümüz adına bizim ayıbımız olarak düşünüyorum. Ülkemizde ara eleman sıkıntısı olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Bu bağlamda bu projenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz görmekteyiz. Tezmaksan olarak firma bünyemizde yaptığımız bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. Biz doğu illerinde makine bölümü okuyan öğrencileri İstanbul’da misafir edip hem onlara sektörü tanıtıyorduk hem de onların genç beyinlerinden, fikirlerinden yararlanıyorduk. Bu projeyle birlikte ne kadar doğru işler yaptığımızı görmüş olduk. Tezmaksan olarak başlatılan bu okul-sektör projesini sonuna kadar destekliyoruz” dedi.

Aydıner: Bayrampaşa Belediyesi olarak projeyi destekliyoruz
Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner ise yaptığı konuşmada protokolün hayırlı olmasını dileyerek, “Çok hayırlı bir projeye paydaşlık yapıyoruz. Meslek Liseleri olarak bu ülke büyük sıkıntılar çekti. Türkiye, 28 Şubat darbe kararlarıyla meslek liselerinde uygulanan kat sayı problemleriyle yıllarca uğraştı. Bir ara meslek liselerine öğrenci bulamıyorduk. Geçmişte neredeydik şimdi ise neredeyiz hepimizin iyi gözlemlemesi lazım. Neyse ki artık o kötü günler geride kaldı. Bu ülkenin ara elemanlara da ihtiyacı var. Bu ülkenin makine mühendisine ihtiyacı olduğu kadar, teknikere de ihtiyacı var. Bu proje sektörü kaliteli hale getirme açısından çok önemlidir. Bayrampaşa Belediyesi olarak projenin en büyük destekçisi olacağımıza dair hiçbir şüpheniz olmasın. Bayrampaşa Belediyesi olarak ilçemizde bulunan okullarla ilgili ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” diye konuştu.

Bozkır: Hedef işsizliği yeniden tek rakamlara indirmek
Avrupa Birliği eski Bakanı Volkan Bozkır ise yaptığı konuşmada, “Geleceğe güvenle bakan, gençliğe önem veren bir Türkiye hareketi bu proje. Gençlerimizin okul sıralarında alacağı mesleki eğitim safhası çok önemli. Siz eğitimcilerin vereceği eğitim öğrencinin yararına olacağı gibi, ülke adına da ehemmiyet taşıyor. Ülkemizde işsizlik en son verilere göre yüzde 12 civarında. Ürettiğimiz projelerle inşallan bu sayı 2017 yılının sonuna doğru tek rakamlara inecek. Ülke olarak darbeler ve değişik badireler atlattık. Hepsinin de üstesinden gelmeyi başardık. Bugün gerçekleştirdiğiniz bu projede Türkiye’nin ne kadar doğru bir yolda olduğunu gösteriyor. Okul-sektör projesini geliştiren, uygulayan ve destekçisi olan herkese saygılarımı iletiyorum. Önümüzde önemli bir halk oylaması var. Halkımız en doğru kararı verecektir. Yapılacak olan oylamanın ‘Evet’lere vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Protokole 13 kurum destek verdi
Konuşmaların ardından proje ortakları olarak, İşkur, Ak Makina, Baypark Hospital, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMO), Nüve Plastik Profil Sanayi, Özka Fabrika Malzemeleri Takım Sanayi, Ses 3000 Takım Tezgahları, Tezmaksan, TİAD, BATİAD, Ufuk Tarım Gıda Turizm ve Titanic Hotel yöneticileri protokolü imzaladılar.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı 2016/21 genelge ile mesleki ve teknik eğitim alanında yapılacak çalışmalarda sektör, ilgili meslek kuruluşları ve yerel yönetimlerin desteğini alarak, katılımcılık ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde daha nitelikli bir mesleki ve teknik eğitimi gerçekleştirmek amacıyla her ilçede il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin ilgili yöneticilerinin, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurum müdürlerinin, sektör ve meslek kuruluşu temsilcilerinin, belediye ve ilgili diğer kamu ve özel kurum ve kuruluş temsilcilerinin üye olarak yer alacağı “Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulu” oluşturulmasına karar verilmişti. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu mezunlarının eğitim aldıkları meslek alanında istihdam edilmeleri için sektör desteğini almalarını da sağlayacak olan bu karar Bayrampaşa Kaymakamlığı, Bayrampaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bayrampaşa’daki işyerleri arasında Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulu yetkililerinin atmış oldukları imzayla ilçede hayata geçirildi. 
Protokol çerçevesinde mal ve hizmet üreten sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün, mesleki ve teknik eğitim yolu ile yetiştirilmesi, bu amaçla kamu ve özel kurum ve kuruluşlarla, sektörle ve işgücü piyasası aktörleri ile etkili işbirliği yapılarak eğitim istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

 

Tarih: 01 Nisan 2017 Cumartesi    Hit: 1705

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol