23 Mayıs 2026 Cumartesi
SON DAKİKA
Bayrampaşa 25.12.2021

Teknoloji bağımlılığı konferansı

Yeşilay Bayrampaşa Şubesi'nin “Bağımsızlık Söyleyişileri” kapsamında Klinik Psikolog Gökhan, teknoloji bağımlılığı konusunda yaptığı sunumda çocuklar, gençler ve ailelere uyarılarda bulundu.

2054 7 dk 0 yorum
Paylaş:
Teknoloji bağımlılığı konferansı

Teknoloji bağımlılığı konferansı

Yeşilay Bayrampaşa Şubesi “Bağımsızlık Söyleyişileri” kapsamında konferansları sürüyor. Bayrampaşa Belediyesi Kültür Salonu’nda düzenlenen son konferans İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Görevlisi Klinik Psikolog Gökhan Ergür tarafından verildi. Ergür, özellikle teknoloji bağımlılığı konusunda yaptığı sunumda çocuklar, gençler ve ailelere uyarılarda bulundu.
Konferansa Yeşilay Bayrampaşa Şubesi Başkanı Hüseyin Sevencan, Bayrampaşa Müftüsü Yılmaz Küçük, Bayrampaşa Yeşilay Şubesi yönetim kurulu üyeleri İbrahim Çalışkan, Denizhan Seçer ve Pınar Çamlıbal, Yeşilay gönüllülleri, siyasi partilerin ve STK’ların temsilcileri katıldı.

SEVENCAN: YEDAM’I BAYRAMPAŞA’YA KAZANDIRMAK İSTİYORUZ
Konferansın açılış konuşmasını yapan Yeşilay Bayrampaşa Şubesi Başkanı Hüseyin Sevencan, “Yeşilay Bayrampaşa Şubesi olarak toplumun her kesimine ulaşmak adına çalışmalar yapıyoruz. Toplumun sağlıklı yaşaması için gönüllülerimizle birlikte çalışıyoruz. İnşallah Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ni (YEDAM) Bayrampaşa’ya kavuşturacağız. Bağımlılara yönelik çalışmalarımızı artarak sürdüreceğiz. Tüm Bayrampaşalılardan bağımlı olan tanıdıklarını ve komşularını YEDAM’a yönlendirmesini işitiyoruz. Yeşilay Bayrampaşa Şubesi olarak ‘Bağımsızlık Söyleşileri’ kapsamında Klinik Psikolog Gökhan Ergür hocamızdan önemli bilgiler alacağız. Tüm konferanslarımıza Bayrampaşalıları bekliyoruz” diye konuştu.

ERGÜR: TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI VE Z KUŞAĞI
Yeşilay’ın çalışmalarını önemsediğini ve herkesin destek vermesi gerektiğini söyleyerek sözlerine başlayan Klinik Psikolog Gökhan Ergür, özellikle çocuklardaki teknoloji bağımlılığının zararlarından bahsetti.
Teknolojinin çocuklar üzerindeki etkilerine değinen Ergür, "Anne ve babalar daha ufak yaştan itibaren çocuk ağlamasın diye telefonu eline tutuşturuyor. Yemek yemezse önüne tablet koyuyor. Bu durum ilerleyen zamanlarda ailelerin başını ağrıtıyor. Kontrolsüz cep telefonu, bilgisayar ve internet kullanımı anne ve babaların başındaki en büyük sorunlardan biri. Çocuklar internet dünyasında kötü örneklerle baş başa kalıyor. Çocuklarda yaşanan ergenlik sıkıntıları okula da yansıyabiliyor. İşte bu sebepten, çocuklarımızın iyi arkadaşlara ve sosyal çevreye sahip olması, boş vakitlerini sporla, sanatla, üreterek geçirmesi oldukça önemli. Bağımlılık batağına saplanan, düşünmeyen, üretmeyen ve sadece kendi önüne konulanı tüketmekle bir ömür süren gençlerin varlığının ülkelerin geleceği için büyük tehdittir. İşte bu yüzden Z kuşağını iyi tanımalı ve problemlerine dikkat kesilmeliyiz. Z kuşağı önceki kuşaklara göre biraz daha yalnız ve mutsuz. Gerçek hayatta ikili ilişkiler kurmak ya da sosyalleşmek yerine online platformlarda sohbet etmeyi, sosyalleşmeyi ve eğlenmeyi tercih ediyorlar. Yüz yüze iletişim kurmak onlar için gerçekten güç. Diğer kuşaklara göre yaşça daha büyük ebeveynlere ve genellikle çalışan anne ve babalara sahip olan bu kuşak, Y kuşağı gibi bir takımın parçası olarak değil, sadece maalesef en iyilerin kazanabileceği bireysel bir yarışın yarışçıları olarak yetiştirildi. Her şeyin çok çabuk olmasını isteyip anlık ve çabucak tüketiyorlar. Z kuşağı diğer kuşaklara göre daha az inanıyor ve dinî ritüellerde daha az yer alıp uyguluyor. Bizim vazifemiz güzelin ve iyinin temsilcisi olup, gençlerimize el uzatmayı en büyük ödev bileceğiz. Bu karanlık ancak böyle aydınlanır” diye konuştu. 

GENÇLERE ONLİNE KUMAR TUZAĞI YAPILIYOR
Günümüzde madde bağımlılığının yanı sıra teknoloji bağımlılığının had safhaya ulaştığını belirten Ergür, “Özellikle Z kuşağı dediğimiz gençler bağımlı olur çünkü anlaşılmadıklarını, kendilerini anlatamadıklarını, bu dünyada yalnız kaldıklarını düşünürler. İnsanların her geçen zaman ailesi ve sevdikleriyle geçirdiği süre azaldı. Artık durma güdüsü elimizden alındı. Gençler boş durunca sıkılıyor. Eskiler sabredebiliyor ancak gençler sıkılıyor. Çünkü hayatında sürekli akan bir şeyler var. Durup beklemek onlara göre değil. Özellikle 2011 yılından beri gençlerde kaygı, depresyon ve intihar olayları artmış durumda. Z kuşağı denilen bu nesil kendini değersiz hissediyor ve eleştiri kabul etmiyor. Z kuşağı artık dışarı çıkmıyor. Yaşam becerisi elde etmediği için de sosyalleşmiyor. Karşı cinsle iletişim kurmuyor. Ehliyet almak ve araba kullanmak onlara göre değil. Evde oturup internette vakit geçirmek istiyorlar. Lise son sınıflardaki bir araştırmaya göre bir genç günde ortalama 6 saat internette vakit geçiriyor. Tabi ki bir de maalesef günde 15-16 saat internet başında olan gençler de var. Ve yine maalesef bu oran her geçen zaman giderek artıyor. Bu gençler  Youtube, Tiktok gibi sosyal medyaları izliyorlar. Kore grubu BTS gibi gruplara ilgi duyuyorlar ki bu grup kız mı erkek mi belli değil. Çeşitli oyun firmaları çocukları etkisi altına almak için önce onlara ücretsiz oyun sunuyor. ‘Sonra bu oyunları onlara parayla satarız’ diyerek kendilerine bağımlı hale getiriyorlar. Son olarak Cyberpunk diye bir oyun çıktı. Karakter üretiyorsunuz. Bu çift cinsiyetli olarak üretildi. Yani yanı erkek yarı kadın şeklinde. Bunu ekranda gösteriyorlar ve sansür uygulamıyorlar. Gençlerin ve çocukların iç dünyasındaki bu durumu düşünsenize. Biz bu noktada uyanık olmalıyız. Bize şuanda cinsiyetsiz bir dünya sunmaya çalışıyorlar. Gençler ‘Hiçbir şeyi doğru yapmıyorum. Hayattan zevk almıyorum’ diyorlar. Ne kadar çok telefon ve tabletle vakit geçirirsen o kadar çok rahatsızlık yaşarsınız” diye konuştu.

TEKNOLOJİ FİRMALARI BİZİ DE BAĞIMLI HALE GETİRİYOR
Yüksek takipçili birçok fenomenin sosyal medya hesabı, illegal bahis ve kumar sitelerinin reklamlarını düzenli bir şekilde yapıp insanları bağımlılık tuzağına çektiğini de belirten Ergür, “İşe yaramayan ve hatta insan sağlığıyla oynayan çeşitli ürünler, insanların güvenini kazanmış sosyal medya ünlüleri tarafından pazarlanıp üreticilerine büyük kazançlar getiriyor. Gençler artık tüketimin merkezindeler. Tüm büyük markalar öncelikli olarak gençleri hedef belirliyor çünkü onların ruhlarında günden güne büyüyen anlamsızlığın ve manevi boşluğun farkındalar. Sadece çocuklar değil, bağımlılığa yönelimi olan, vaktinin büyük bir kısmını bilgisayar başında geçiren kişileri reklamlar ya da uygulamalar vasıtasıyla alkole, online kumara başlatıp bağımlı kılabilirsiniz. Yararlı teknolojiyi kullanın ancak zararlılardan uzak durun. Online kumar ve oyun bağımlılığı da evlilikleri bitiriyor. Dijital dünyaya karşı değiliz ama sosyal yaşantımızı etkilemesine karşıyız. Durum öyle bir hal aldı ki siz aranızda bir şey konuştuğunuzda örneğin, ‘Evi boyayacağım, ne renk seçmeliyiz’ diye konuştuğunuzda bir bakıyorsunuz. İnternette karşınıza boya ile ilgili reklamlar çıkıyor. Otobüsle bir yerden geçerken, örneğin bir AVM ya da büyük bir restaurant görüyoruz. Bir süre sonra internette o AVM ya da restaurantın reklamını internette görüyorsunuz. Ya da internette örneğin herhangi bir ürün aradınız. Bir süre sonra o ve benzeri ürünle ilgili birçok reklam karşınıza çıkıyor. Adeta izleniyoruz hissine kapılıyorsunuz. Teknoloji firmaları bizi bu şekilde bağımlı hale getiriyor. Bilim bize özetle şunu söyler; teknolojik aletlerle geçirdiğimiz süre ne kadar artarsa depresyon, yalnızlık, benlik saygısı, hayat doyumu, intihar yönelimi gibi hayati alanlarda hasar alırız. Dijital detoks da isimlendirilen telefondan uzaklaşma denemeleri yapın. Günlük olarak kendinize bir zaman çıkarın ‘telefon kullanmayacağım’ diyebilin. Dijital minimalizm bize teknolojiyi kullanın diyor ama bulunduğunuz yerin kıymetini asla es geçmeyin. Doğa bizim ait olduğumuz yer. Biz neden suya, gökyüzüne, şelaleye veya bir ormana bakınca mutlu olmaktayız çünkü bizim ait olduğumuz alan orasıdır” ifadelerini kullandı.
Klinik Psikolog Gökhan Ergür’ün konuşmasının ardından Yeşilay Bayrampaşa Şubesi Başkanı Hüseyin Sevencan kendisine teşekkür etti ve çiçek takdim etti.

Etiketler:

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

0 / 255

E-posta adresiniz yayınlanmaz. Yalnızca adınız ve yorumunuz görüntülenir.