01 Mayıs 2025 Perşembe   

KÖPEK MEMESİ HASTALIĞI

KÖPEK MEMESİ HASTALIĞI
 

• Halk arasında köpek memesi hastalığı olarak da bilinen Hidradenitis süpürativa; tekrarlayan apseler, nodüller (deri altındaki ağrılı şişlikler) ve yara izleri ile seyreden kronik, tekrarlayan bir hastalıktır. Hidradenitis süpürativa latince kökenli hidros (ter) ve aden (bez) kelimelerinden türetilmiştir. En sık koltuk altı, kasık ve anal bölgede ortaya çıkar. Görülme sıklığı %1-2 kadardır. Her iki cinsiyette de görülmekle birlikte kadınlarda 3/1 oranında daha sık görülür.
Hidradenitis süpürativa, genellikle ergenlik ile 40 yaşları arasında görüldüğünden yaş predispozan bir faktör olarak kabul edilir. Bu bağlamda çocuklarda ve 40 yaşın üstündeki bireylerde ender olarak ortaya çıkar. Ailede hidradenitis süpürativa öyküsü olması hastalık riskini arttırmaktadır. Dolayısıyla hastalığın kökeninde genetik yatkınlık olduğu da belirtilmektedir. Ergenlikten sonra daha sık görülmesi ise hormonal mekanizma görüşünü destekler niteliktedir. Obezitenin ve sigara alışkanlığının da hastalığın başlangıcını kolaylaştırıcı durumlardan olduğu ileri sürülmektedir.
Hidradenitis süpürativa hastalığı bulaşıcı hastalıklar gurubuna girmemektedir. Kişiden bir başka kişiye temasla bulaşma söz konusu değildir.

İLİŞKİLİ HASTALIKLAR
Hidradenitis süpürativa; pilonidal kist, saçlı derinin disekan selüliti ve şiddetli akne ile ilişkilidir. Kronik inflamasyon, SAPHO olarak adlandırılan, sinovit, akne, püstüloz, hiperostoz ve osteoitis ile karakterize bir sendroma neden olabilir. Hastalara %8 oranında ülseratif kolit ve %17 oranında Crohn hastalığı eşlik etmektedir. Piyoderma gangrenozum bu hasta gurubunda daha sık eşlik etmekte ve daha birçok hastalık hidradenitis süpürativada daha sık saptanmaktadır. 

TEDAVİ
Hidradenitis süpürativanın tedavisi güçtür ve tedavi hastalık evresine göre değişiklik göstermektedir. Sosyal hayatı da önemli derecede etkileyen hastalığın tedavisine mümkün olduğunca erken evrede başlanması büyük önem taşır. 
Hidradenitis süpürativada tüm evrelerdeki hastalara, hastalıktan korunma ve alınacak önlemler ile ilgili ayrıntılı bilgi verilmelidir. Bu tetikleyici faktörlerden en önemlilerinden biri sigaradır. VKİ (Vücut kitle indeksi) yüksek hastalar ise kilo vermelidir ve tüm hastalar aşırı sıcak ve terlemeden kaçınmalıdır. Bunun için absorban pudralar ve topikal alüminyum klorid kullanılabilir. Dar, sıkı ve sürtünmeye bağlı travmaya neden olacak giysiler giyilmemelidir.
Hastalığın erken evrelerinde topikal antibiyotikli krem ve losyonlar yeterli olabilirken daha ileri evre hastalarda sistemik antibiyotikler, A vitamini türevi olan sistemik izotretinoin ve biyolojik ajanlar tedavi seçeneği olarak düşünülmelidir. İlaçlar ile yeterli yanıt alınamayan ve uygun görülen bir kısım vakalarda ise cerrahi tedavi yöntemleri kullanılmakta ve hastanın yaşam kalitesi arttırılmaya çalışılmaktadır. Tüm bu tedavi yöntemleri planlanırken hastanın yaşı, ek hastalıkları, kullandığı ek ilaçlar, kadın hastalarda gebelik durumu gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır.

 

  Uzm. Dr. Emel Eşer
  Bayrampaşa Kolan Hospital
Deri ve Zührevi Hastalıkları Dermatoloji Bölümü

 

Tarih: 19 Mart 2021 Cuma    Hit: 8669

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol