29 Nisan 2025 Salı   

TERAZİDERE’NİN DERDİ SANAYİ!

TERAZİDERE’NİN DERDİ SANAYİ!
 

• Paşavizyon Gazetesi olarak Muhtarlar Konuşuyor yazı dizimizin 8’ncisini Terazidere Mahalle Muhtarı Başkim Kosova ile gerçekleştirdik.

Öncelikli olarak sizi tanıyabilir miyiz, isminiz ve soyadınız nereden geliyor?
20 Temmuz 1958 yılında Yugoslavya dağılmadan önce Kosova’da doğdum. İlkokul 3. sınıfa kadar orada okudum. Daha sonra ailemle birlikte 1968 yılında o dönemki adıyla Sağmalcılar’a geldim. 53 yıldan beri Terazidere Mahallesi’nde yaşıyorum. Ortaokul ve liseyi Bayrampaşa’da bitirdim. Evliyim 3 çocuk babasıyım. Soyadımız göç ettiğimiz Kosova’dan geliyor. Başkim ismimin anlamı ise Arnavutça’da birlik, beraber ve birleştiren anlamına geliyor. 

Neden muhtarlık yapmak istediniz ve kaç yıldır muhtarlık yapıyorsunuz?
Kader ve şartlar beni bugünlere getirdi diyebilirim. Babam Hamdi Kosova, 1989 ile 1994 yılları arasında Terazidere Mahallesi Muhtarlığı yaptı. Muhtarlığı döneminde babama yardımcı oluyordum. 1994 yılında babam vefat etti. Ara seçim sonucu mahalle halkının da istekleriyle muhtar adayı oldum ve Terazidere Mahallesi Muhtarlığına seçildim. 6 dönem ve toplam 27 yıldır muhtarlık yapıyorum. İnsanların sorunlarını çözmek, onların sıkıntılarını gidermek, onların hayır dualarını almak en büyük mutluluk ve gururum. Beni en mutlu eden şey yapmış olduğumuz hizmetlerin takdir görmesi ve vatandaşlarımızın memnuniyeti.

Mahallenizin adı nereden geliyor?
Terazidere Mahalllesi çok eskilerden Ayvalıdere olarak biliniyordu. Burası eskiden ayvaların bol olduğu bir yermiş. Mahallemizde 1800’lü yıllarda yapılan tarihi su terazisi bulunuyor. Terazidere Mahallesi adını bu teraziden ve terazinin 50 metre kadar batısından akmakta olan ve bir kısmı yer altına alınan Ayvalıdere'den almıştır. Bu su terazisi,  Bayrampaşa’nın bugüne gelebilmiş olan tek su terazisidir. Bir diğer su terazisi ile birlikte daha önce Ferhatpaşa Çiftliği'nde bulunan terazi (Çifte teraziler), 1988-89 yıllarında Otogar inşa edilirken bugün bulunduğu noktaya taşınmıştır. Diğer terazi ise ne yazık ki yıkılmıştır. Bugün Carrefour’un arkasındaki Ferhatpaşa Çiftliği ve Forum İstanbul’un civarında bulunan Cicoz Çiftliği’ne yakın bir bölge olduğu için buralar tarla imiş. Zamanla özellikle Balkan göçmenleriyle nüfusu çoğalmış ve mahalle olmuş.

Mahallenizde kaç kişi yaşıyor, nüfus dağılımı ve yaşayan kişilerin sosyal, ekonomik ve kültür yapıları gibi konular hakkında bilgiler verir misiniz?
Terazidere Mahallesi’nin nüfusu yaklaşık 18 bin kişi. Halkımızın büyük bir çoğunluğunu Balkan göçmenleri oluşturuyor. Mahalle halkımızın yüzde 80’i Rumeli ve Balkan göçmeni. Kalan bölümünü ise Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen insanlar oluşturuyor. Bayrampaşa’nın bilinen mahalle kültürünün yaşatıldığı mahallemizin büyük bölümü çeşitli iş sektörlerinde çalışan işçi ve esnaflardan  oluşmaktadır. Eski Fenerbahçeli İrfan Öztürk (Çivi İrfan), müzisyenler Rumeli Kemal Orhan mahallemizden yetişen ve halen burada ikamet eden insanlardır. Müziğe yatkın çok insan var. Hatta Terazidere’deki okullar folklör ve müzik yarışmalarında önemli dereceler almıştır. Mahallemizin bir özelliği de sanayi ile iç içeyiz. Orta ve küçük ölçekli birçok sanayi kuruluşu mahallemizde bulunmaktadır.

Muhtarlığınız döneminde mahallenize yapılan hizmetlerden bahseder misiniz?
Mahallemiz özellikle 1990’lardan sonra önemli ölçüde gelişmeye başladığı için altyapıdaki sorunların giderilmesi anlamında çalışmalar yaptık. Şuanda mahallemizde altyapı sorunu bulunmamaktadır. Su, elektrik ve doğalgaz konusundaki sıkıntıları giderdik. 27 yıllık dönemimde mahallemize yönelik birçok hizmetin hayata geçirilmesinde payım bulunduğu için çok mutluyum. O kadar çok çalışma yaptık ki anlatsam sayfalar sığmaz. Eskiden burada çok hurdacılar vardı. Mahalle halkının da isteğiyle artık bunlar kaldırıldı. Terazidere Necip Uysal Spor Tesisleri’ne kavuştuk. Teraziderespor, Teknikspor kulüplerimiz yeni yerlerine taşındı. Muhtarlığımızın da bulunduğu Şehit Mustafa Delikanlı Parkı içine Teknikspor’un yanı sıra Bilgi Merkezi yapıldı. Çok yakınımıza PTT şubesi geldi. Uluğbey İlkokulu ve Ortaokulu ile Prof. İbrahim Feti Pirlepeli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yapıldı. İlçe Emniyet Müdürlüğümüz de mahallemizde bulunuyor. 5 katlı sağlık ocağına kavuştuk. Sanayinin de olması nedeniyle mahallemize 15 banka şubesini açtı.

Mahallenizin en büyük sorunları olarak neler bulunuyor?
Terazidere Mahallesi olarak en büyük sorunlarımız sanayi tesislerinin mahalle halkının yaşadığı binalara yakın olması. Evlere neredeyse 10 metre yakın olan işyerlerinin özellikle geceleri çıkardığı gürültülerden mahalle halkı şikayetçi oluyor. Mahallemizde maalesef gerek trafik kaynaklı hava kirliliğinin yanı sıra sanayi kaynaklı hava kirliliği de görülüyor.Sanayinin tamamen ortadan kaldırılması söz konusu olamaz belki ama çevre ve gürültü kirliliğine karşı önlem alınmalı. Zaman zaman işyerlerinde çıkan yangınlar da evler için büyük tehlike oluşturuyor.
Diğer bir sorunumuz da trafik. Mahalle halkımız otopark sıkıntısı çekiyor. Sanayi ile iç içe olduğumuz için Terazidere’den Topkapı’ya kadar bazen insanlar 1 saatte gidebiliyor. Bir diğer sorun da son dönemlerde kiralar çok yükseldi. İnsanlar oturacak daire bulamıyor. Mülk sahipleri fahiş fiyatlar istiyor. Bunun yanı sıra eğitim anlamında eksikliklerimiz var. Bir ilkokul olduğu için çocuklarımız tam gün eğitim göremiyor. Yeni bir okula ihtiyacımız var ancak mahallemizde boş alan da olmadığı için bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Ayrıca 50-60 yıllık binalar olduğu için yerinde kentsel dönüşüm ihtiyacımız da var.  Boş alan sayımız sınırlı olduğu için özellikle kadınlara ve spor yapmaya yönelik sıkıntılarımız da bulunuyor.

Yerel yönetimlerle köprü görevi gören bir kişi olarak nasıl bir iletişim ağınız var?
Mahalle muhtarı olarak her gün halkımızla iç içeyim. Mahallemizin caddelerini ve sokaklarını adım adım bilirim. Hemen her gün cadde ve bazı sokakları gezerek mahalle halkımızla görüşür, herhangi bir istek, öneri veya şikayetinin olup olmadığını öğrenirim. Kaymakamımız Dr. Soner Şenel ve Belediye Başkanımız Atila Aydıner başta olmak üzere tüm yetkililer bizlerle yakından ilgileniyor. Kendilerine sizlerin aracılığıyla teşekkür ediyorum. Ayrıca WhatsApp grubumuz sayesinde kaymakamlık, belediye, emniyet, İGDAŞ, İSKİ, Bedaş ve diğer kurumlarla sürekli olarak iletişim halindeyiz.

Koronavirüs salgını döneminde yaptığınız
çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
Salgın döneminde devletin her kurumuna düşen görevler olduğu gibi bize de büyük bir görevler düştü. Bu dönemde kaymakamlık nezdinde kurulan önce Vefa Sosyal Destek ekiplerinde sonra da mahalle denetim ekiplerinde yer alarak koronavirüse yakalanan kişilerin izolasyon ve karantina süreçlerine uyumunu kontrol ediyoruz. Bunların yanı sıra karantinada olan ihtiyaç sahibi insanlarımızın çeşitli sıkıntılarının giderilmesini sağlıyoruz. Mahalle halkımıza da koronavirüs salgını konusunda çeşitli uyarılarda bulunuyoruz. Muhtarlık binamızın önünde 2 hafta boyunca İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından mahalle halkına yönelik koronavirüs aşısı yapıldı. Aşı sırası gelenler randevusuz şekilde aşılarını oldu.

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Bayrampaşa’ya, mahalle halkımıza hizmeti seviyoruz. Onların tüm sorunlarını en kısa sürede çözülmesi yolunda üzerimize düşeni yapıyoruz. Hiçbir zaman sırtımızı sorunlara çevirmedik. Her zaman kıymetli hemşerilerimizin hizmetindeyiz. Bayrampaşa’daki 11 mahallenin muhtarı olarak tek yumruk halinde bir aile gibiyiz. Gerek Bayrampaşa gerekse İstanbul’daki kamu kurum ve kuruluşlarıyla sürekli diyalog halindeyiz. Muhtarlık bir gönül işidir. Biz de mahalle halkımıza hizmet yolunda bu onurlu görevi layıkıyla yapmaya çalışıyoruz. Paşavizyon Gazetesi’ne bizlerin görüşlerine yer verdiği için teşekkür ederim. Herkese sağlıklı günler dilerim.


RÖPORTAJ: CEMİL SAĞLAM

Tarih: 22 Aralık 2021 Çarşamba    Hit: 2252

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol