23 Nisan 2024 Salı   

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ ÇOCUKLARLA NASIL İLETİŞİM KURABİLİRİZ?

 

Çocukların ebeveynlerinden uzaklaşmaları ve gençlik yıllarında daha bağımsız olmaları normal ve sağlıklıdır. Ergenlik dönemini yaşayan bir gençle iki yaş sendromunu yaşayan bir çocuğun birçok ortak noktası vardır. Ergenlik dönemi çocukların iki yaş civarında yaşadıklarına benzer, ikinci bir bireyselleşme sürecidir. Çocuklar her iki aşamada da heyecan verici şeyler yapmaya başlıyor, ancak aynı zamanda da sınırları zorluyor ve öfke nöbetleri geçirebiliyorlar. Her iki yaş grubunda da çocuklar ebeveynlerinden uzaklaşmaya ve kendi bağımsızlıklarını ilan etmeye başlarlar. Bu dönem, gençlerin okul arkadaşlıkları, araba kullanmak gibi gerçek sonuçları olan konularda karar vermeye başlaması nedeniyle ebeveynliği de karmaşık hale getirir. Ancak bu dönemde gençler hala duygu düzenleme konusunda iyi değillerdir, beyinleri hala gelişmekte ve bu yaşta risk davranışlarda bulunma ve dürtüsel kararlar almaya daha yatkındırlar.
Gençlik döneminde sağlıklı ve güvenilir bir ebeveyn çocuk ilişkisine sahip olmak belki de her zamankinden daha önemlidir. Ancak bu dönemde çocuklara yakın olmak kolay olmayabilir. Gençler bu dönemde arkadaşlarıyla sürekli mesajlaşırken, onlara her şeyi detaylıca anlatabilirler; ancak ebeveynleri onlara günlerin nasıl geçtiğini sorduğunda sessiz kalabilirler. Ailelerin makul görünen bir isteği, çocuk için öfkelenme sebebi olabilir. Eğer tüm bunlar size tanıdık geliyorsa, derin bir nefes alın ve çocuğunuzun ergenlik yıllarında olduğunu kendinize hatırlatın. Bu geçici bir aşamadır ve ebeveyn olarak tutumunuz çok önemlidir.
Zorlayıcı bir yaş olan ergenlik döneminde ebeveyn-çocuk ilişkisini güçlü tutmak için neler yapılabilir;
Güvenin: Gençler, özellikle ebeveynleri tarafından ciddiye alınmak ister. Çocuğunuzdan bazı konularda yardım isteyin, fikirlerini sorun. Çocuğunuzun ona güvendiğinizi bilmesini sağlamak, onunda kendisine olan güvenini arttıracaktır.
Dinleyin: Çocuklar bazen sadece dinlenilmek isterler. Çocuklar ebeveynleriyle bilgi paylaşma konusunda bir baskı hissetmediklerinde ebeveynlerine karşı daha açık olma eğilimindedir. Çocuğunuzun gün içinde gerçekleşen bir şey hakkında rastgele bir yorum yapması bile aslında sizinle iletişim kurma biçimidir; yargılamadan dinlerseniz sizinle olan paylaşımları daha da artabilir.
Duygularını Onaylayın: Çocuğunuzun yaşadığı bir hayal kırıklığından sonra “Buna mı üzülüyorsun” gibi avutma cümleler, yaşadığı duyguları küçümsediğimiz izlenimini yaratabilir. Bunun yerine çocuğunuza onu anladığınızı ve onunla empati kurabildiğinizi “Bu çok zor bir durum” gibi bir yorumda bulunarak gösterebilirsiniz.
Kurallar Konusunda Zorlayıcı Olmayın: Kurallar belirleyebilirsiniz ancak bu kuralları açıklamaya hazır olun. Sınırları zorlamak gençler için doğal olsa bile, neden izin vermediğinize dair düşüncelerinizi açıklamanız kuralın daha makul görünmesini sağlayacaktır. Kurallarınızı tutarlı ve mantıklı olsun ancak gerektiğinde kuralları esnetin.
Çocuğunuzun İyi Yönlerini Dile Getirin: Ebeveynlerin çocuklarını küçük yaşta övme eğiliminde olurlar, ancak ergenler de benlik saygısı artışına ihtiyaç duyarlar. Gençler, ebeveynlerinin ne düşündüğünü umursamıyor gibi davranabilir, ancak yine de ebeveynlerinden onay beklerler.
Duygularınızı Kontrol Edin: Çocuğunuz size karşı kaba davrandığında öfkelenmeniz kolaydır; ancak aynı şekilde karşılık vermeyin. Yetişkin olduğunuzu ve çocuğunuzun duygularını kontrol becerisinin yeterince gelişmediğini unutmayın. Karşılık vermeden önce içinizden 10’a kadar sayın veya birkaç kere derin nefes alın. Her ikinizin de canı çok sıkkınsa, sakinleşene kadar konuşmayın.
Birlikte Bir Şeyler Yapın: Çocuğunuzla iletişim kurmanın tek yolu konuşmak değildir; yemek yapmak, yürüyüşe çıkmak, film izletmek gibi ikinizin de keyif aldığı bir şeyi beraber yapmak için zaman yaratın. Çocuğunuzun size yakın olabileceğini bilmesi ve sizinle olumlu deneyimlerini vereceğiniz tepkiden endişelenmeden paylaşabilmesi önemlidir.
Öğünleri Birlikte Yiyin: Ailecek beraber yemek, yakın kalmak için iyi bir yoldur. Akşam yemeğindeki sohbetler, tüm aile bireylerine birbirlerinin hayatlarında neler olup bittiğini öğrenme, spor gibi farklı konular hakkında konuşma fırsatı verir. Ebeveynleriyle gündelik konular hakkında rahatlıkla konuşabilen çocukların, daha zor konular hakkında da açık olmaları muhtemeldir.
Gözlemci Olun: Çocukların olgunlaştıkça bazı değişikliklerden geçmesi normaldir; ancak ruh halinde davranışlarda, enerji seviyesi veya iştahında değişikliklere dikkat edin. Aynı şekilde, eskiden onu mutlu eden aktiviteleri artık yapmak istemiyorsa  veya kendini izole ettiğini fark ederseniz buna önem verin, bu konuda onu destekleyin gerekli durumlarda bir uzman desteği alabilirsiniz.

Tarih: 19 Mayıs 2023 Cuma    Hit: 1186




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol