29 Mart 2024 Cuma   

Necmettin Sönmez / Sonart Yön. Kur. Bşk. / Üretim Kanadı

DOĞAL ENERJİ

 

 Merhabalar saygıdeğer Pazaşavizyon okurları,
Her geçen gün pahalılığın, enflasyonun daha da derinleştiği, küçük işletmelerde hatta konutlarda bile gelen yüksek faturaları ödemedeki zorluklar, işletmeleri, halkı yeni tedbirler almaya zorlar duruma geldi. Gelmekte olan soğuk kış günlerinin nasıl geçeceği insanları kara kara düşünmeye, hatta kışı battaniye altında geçirmeye bile zorlayabilecek olması hazin bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu hazin durum tabiidir ki sadece bize özel bir durum değil. Birçok gelişmiş ülkede de aynı durum yaşanıyor. Bir musibet, bin nasihatten hayırlıdır denir ya. Rusya-Ukrayna savaşı böyle hayati konularda belli bir merkeze bağımlı kalmanın ne kadar hatalı bir strateji  olduğunu bütün ülkeler tarafından kabul edilmiş durumda. Herkes en kısa zamanda bu bağımlılıktan kurtulma planları yapmaya başladılar. Petrol üreticisi ülkeler hariç bütün dünya fosil yakıttan kurtulmanın yollarını arıyor. Petrol arama çıkarma ve rafine etme yatırımları aşırı pahalı, bir de çevreye verdiği zararlar düşünülürse, yenilenebilir yani Güneş ve Rüzgar enerjisi çok avantajlı hem çok ucuz hem de çevreye herhangi bir zararı yok.
Saygıdeğer okurlar Türkiye 2022 yılı içinde dışarıdan aldığı enerjiye (Doğal gaz ve Petrol) yüz milyar dolardan fazla para ödeyecek. Sanayide ilerlemeyi, gelişmeyi ve büyümeyi hedefliyorsak bu miktar her geçen yıl katlanarak artacak. Bir de fosil yakıtların dünya üzerindeki rezerv miktarlarını da düşünürsek her yıl fiyatlar artacak ve tedarikte de büyük sıkıntılar olacaktır.
Enerji politikamızı yönlendirenler, çok acil olarak yenilenebilir enerji üretimini teşvik edici politikalar geliştirmek zorundular. Böyle bir üretim için ülkemiz çok avantajlı bir konumda. Birçok ülkeden daha elverişli Rüzgar koridorlarına sahibiz. Bir Rüzgar gülünden yedi (7) Mwh  veya fazlasını üretme şansımız var. Güneş enerjisinde durum daha da elverişli gözüküyor. Türkiye‘nin ortasından geçen paralelin güneyinde kalan yerler, güneş enerjisi için çok elverişli bir durumdadır.
Saygıdeğer okurlarım, 1977’ de yaşadığım bir anımı sizlerle paylaşmak isterim. Bu yıllarda Londra’da ki tahsilim esnasında enerjiden, petrolden, petrol zengini ülkelerden konu açılmışken konuyu anlatan öğretim görevlisi, yakın bir gelecekte Güneş’i bol ülkelerin enerjide öne çıkacağını bundan 45 yıl öncesinde söylemişti. Hatta aynı öğretim görevlisi Türkiye’nin o devir geldiğinde enerji zengini olabileceğini de eklemişti. Bu kişi enerji konusunda ihtisas yapmış bir Akademisyen bile değildi. Bu anlattığım olay üzerinden 45 yıl geçtiği halde şimdiye kadar hiçbir girişim olmaması çok acıdır. O devirden bugüne Türkiye’nin enerji ihtiyacı kat ve kat arttığı halde köklü bir çözüm için hiçbir çare düşünülmedi. Termik santrallerle çözüm aranıyor şu günlerde. Bütün dünya var olan termik santralleri kapatırken, biz termik santral yapmaya çabalıyoruz. Termik santrallerin yatırım maliyeti çok yüksek ve çok riskli bir üretim şekli. Bir de deprem riskinin yüksek olduğu coğrafya üzerindeyiz.  Bu durum riski bir kat daha arttırıyor. Çevreye verdiği doğal tahribat da cabası. Oraya harcanacak paralar Güneş ve Rüzgar enerjisine harcansa, kurulumu çok kolay, bakımı hiç yok denecek kadar az ve doğaya da herhangi bir tahribatı yok. Tamamı yerli ve hiçbir üretim süresince hammadde ihtiyacı da yok.
Türkiye de bu kadar Üniversite ve bilgili insan var iken, yenilenebilir enerjinin faydaları, rahatlığı, doğaya herhangi bir zararı olmadığı niçin insanlara anlatılmıyor? Niçin bu imkandan faydalanılması için diretilmiyor? Anlayabilmiş değilim. Her yıl yüz milyarlarca dolar milli servetimiz dışarıya gitmemiş olacak ve bu sayede devletin bu imkanları başka yerlerde kullanılmış olacak. Mesela 2022 yılında enerjiye ödenen para tarıma verilen desteğin kırk katı. İşin ciddiyetini siz düşünün.
Türkiye’nin yükselişi öz varlıklarımızın, çevreye zarar vermeden bilinçli bir şekilde kullanılmasıyla olacaktır.
Hoşça kalın sağlıkla kalın saygıdeğer okurlarım.


Tarih: 21 Kasım 2022 Pazartesi    Hit: 1227




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol