Spor yapmak, çocukların fiziksel, sosyal ve zihinsel anlamda gelişmesini sağlayan bir aktivitedir. Çocuk gelişiminde de sporun çok önemi vardır. Her spor dalının çocuklara katacağı ortak ve farklı faydaları olabilir. Fiziksel becerileri ve istekleri doğrultusunda, herhangi bir spor dalına yönlendirilen çocuklar, kendilerini yetenekli buldukları o alanda daha sağlıklı ilerlerler.
Basketbol sporu çocukların gelişiminde fiziksel ve zihinsel açıdan birtakım yaralar sağlamaktadır. Günümüzde çocukların hareketsizlikten kurtaran, sosyalleşmesini sağlayan ve disipline eden bir spor dalıdır. Toplumda basketbol dendiğinde, bu sporun boyu uzatıyor olması ilk akla gelendir. Fakat basketbol çocuklara fiziksel gelişimden çok daha fazlasını verebilir. Kas ve kemik gelişimi, dayanıklılık, denge ve koordinasyon gibi fiziksel katkıları yanı sıra takım çalışması, motivasyon ve rekabet etme gibi zihinsel katkılar da basketbol sporunun öne çıkan avantajlarıdır. Basketbolun çocuklar için diğer faydalarını şu şekilde listeleyebiliriz:
Fiziksel Gelişimi
Tempolu bir spor olan basketbol çocukların sürekli olarak hareket halinde olmasını gerektirir. Basketbol sporunda tüm kaslar ve uzuvlar çalışır. Bu da vücudun sıkılaşmasına, kollardaki ve bacakların gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca basketbol kilo sorunu olan çocukların kalori kaybetmesine ve yağ yakmasına da katkı sağlar. Basketbol sporu çocukların boyunun uzamasına destek olur. Vücudun oyun sırasındaki zıplama ve uzanma gibi hareketlerin boyun uzamasını sağladığı bilimsel olarak ortaya konulmuştur.
Koordinasyon ve Denge
Topu potaya atabilmek için el ve göz koordinasyonunun iyi şekilde olması gerekir. Bu da zaman içerisinde hassasiyet gelişmesini sağlayacaktır. Söz konusu dengeyi ve hassasiyeti sağlamak uzun tekrarlar ve pratik gerektirir. Basketbol sporu sayesinde denge ve koordinasyon becerilerini geliştirmiş olan çocuklar, başka spor branşlarına da çok rahat entegre olarak başarılı olabilirler.
Özgüven
Bir şeyleri başarabildiğini görmek çocuklara özgüven kazandırır. Basketbol oynarken çocuklar attıkları her sayıda biraz daha özgüven kazanır ve kendilerine saygı duymaya başlar. Bir çocuğun özgüven kazanması, hayatında karşılaşacağı zorluklarla mücadelede ona güç verir. Basketbol sporunda başarılı olmak, çocukları başka alanlarda da kendisini denemek ve başarılı olmak konusunda teşvik eder.
Disiplin Sahibi Olma
Basketbol birçok kuralları olan bir spordur. Dolayısıyla çocuklar basketbol sporu sayesinde kurallar uyarak hareket etmeyi öğrenir. Kurallara uymanın önemini anlamak, çocukların toplumsal yaşam içerisinde doğru şekilde hareket etmesini ve toplum ile hareket edebilen bireylere dönüşmesini sağlar. Bu durum çocukların eğitim hayatına ve ilerideki meslek hayatlarında olumlu bir şekilde etki eder.
Takım Çalışması ve Sosyalleşme
Basketbol bireysel bir spor değil, takım halinde yapılan bir spordur. Bir basketbolcu tek başına ne kadar yetenekli olursa olsun, takım arkadaşlarının desteği olmadan başarılı olması neredeyse imkansızdır. Oyun sırasında tüm takım arkadaşlarının birbiriyle iletişim halinde olması ve belirlemiş oldukları stratejiye bağlı kalarak takım halinde hareket etmesi gerekir. Bu sayede çocuklar basketbolda takım ruhunu benimseyebilir. Ayrıca bir spor takımının parçası olmak aynı zamanda sosyalleşmek anlamına gelir. Temaslı ve sürekli iletişim halinde olmayı gerektiren bir oyun olan basketbol, özellikle bu konuda problem yaşayan çocuklar için en ideal sporlardan biridir.
Sonuç olarak basketbol çocukların yapabileceği en ideal sporlardan biri olarak kabul edilir. Takım sporu olması, sürekli iletişim gerektiriyor olması, fiziksel gelişimi maksimum şekilde desteklemesi bunun en temel nedenlerinden bazılarıdır. Özellikle basketbola erken başlayan çocukların yetişkinlik dönemi fiziklerinde bu sporun etkileri çok açık bir şekilde görülebilir.