25 Nisan 2025 Cuma   

İŞ ÇOK ELEMAN YOK!

İŞ ÇOK ELEMAN YOK!
 

Cemil Sağlam'ın özel haberİ


Bu ‘iş’te bir terslik var
İŞ ÇOK ÇALIŞAN YOK


• Türkiye’de enflasyonun son 20 yılın zirvelerini gördüğü işsizliğin arttığı günümüzde iş arayanların sayısı da az değil.
Ancak gel gör ki etrafımızda o kadar çok iş ilanı olduğu halde işsizliğin bu kadar artması da toplum tarafından “iş beğenmeme” olarak algılanıyor.
Bir tarafta işsizler ordusu öbür tarafta eleman bulamamaktan şikayetçi işverenler. Kalifiye eleman yokluğu, ara eleman sıkıntısı, bazı işlerin cazip gelmemesi, düşük ücretler Türk istihdam piyasasında arz-talep dengesizliğine neden oluyor. Örneğin zaman zaman bir CNC operatörü bulmak bir finansçı bulmaktan daha zor oluyor. Bir de insanlara cazip gelmeyen işler var. Mesela eğitimli pek çok kişi işsiz olduğu halde sekreter olmak ya da bir çağrı merkezinde çalışmak istemiyor.
Türk istihdam piyasasının en büyük sorunlarından biri arz-talep dengesizliği. İşverenler kalifiye eleman bulamamaktan, ara eleman yokluğundan, işsizler ise iş bulamamaktan, düşük ücretlerden ve ağır çalışma koşullarından şikayetçi.
Halk arasında “iş beğenmeme” olarak algılanıyor ama başta şirketlerin deneyimli eleman araması özellikle de gençlerin mavi yakalı işlere burun kıvırmasına, masa başı iş istemelerine, ailelerin de ‘Benim çocuğum işçi mi olacak’ diyerek bu durumu desteklemelerine bağlıyor.
İş aramadaki arz-talep uyuşmazlığının kronik hale gelmesi, hem ülke ekonomisine zarar veriyor, hem de yetişmiş kaynakların verimsiz kullanımından dolayı adaylarda moral ve motivasyon eksikliğine yol açıyor.
Özellikle genç işsiz nüfusunun hızlı bir şekilde artmasından dolayı devlet farklı projelerle istihdam oluşturmaya çalışıyor ama yeterli olmuyor. Birçok sektörde istenilen istihdam sağlanamaması Türk ekonomisine zarar veriyor.

TÜRKİYE’DE KAYITLI İŞSİZ SAYISI 3 MİLYON 538 BİN 276 KİŞİ
Temmuz ayında İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı bir önceki aya göre % 0,8 azalış göstererek 3.538.276 kişi oldu. Kayıtlı işsizlerin % 51,0’i erkek, % 49,0’u kadın, %36,1’i 15-24 yaş grubunda.
Temmuz ayında İŞKUR aracılığıyla 84.180 işe yerleşme gerçekleşti. Temmuz ayında İŞKUR aracılığıyla 51.202’si (% 60,8) erkek, 32.978’i (% 39,2) kadın olmak üzere 84.180 işe yerleşme gerçekleşti. 2022 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise 823.187 işe yerleştirmeye aracılık edildi.
Ocak-Temmuz 2022 döneminde sektörler itibarıyla en fazla işe yerleştirme sanayi sektöründe “İmalat” alanında; mesleklere göre ise en fazla işe yerleştirme sırasıyla “Satış Danışmanı/Uzmanı, Turizm Otelcilik Elemanı ve Konfeksiyon İşçisi” mesleklerinde oldu.
Temmuz ayında 154.619 açık iş alındı
Temmuz ayında İŞKUR’un işverenlerden aldığı açık iş sayısı 154.619 oldu. 2022 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise 1.329.398 açık iş alındı. Açık işlerin 98,5’i özel sektörden alındı. Sektörler itibarıyla en fazla açık iş (547.088 açık iş) imalat sanayi sektöründe. En çok açık iş “Satış Danışmanı/Uzmanı, Turizm Otelcilik Elemanı ve Konfeksiyon İşçisi” mesleklerin.

BAYRAMPAŞA KARİYER’DE
27 BİN 634 KİŞİ KAYITLI
Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner’in isteğiyle 2011 yılında kurulan Bayrampaşa Kariyer de ilçedeki eleman arayan firmalar ile iş arayanlar arasında önemli bir köprü görevini yürütüyor.
İşverenle ve iş arayanla sürekli koordinasyon halinde olan kariyer ekibi titiz bir çalışma sergiliyor. Merkeze yapılan başvurular yaş, eğitim ve mesleki durumlar göz önünde tutularak sistemli bir şekilde tasnif ediliyor. Sisteme düzenli bir şekilde kayıt edilen vatandaşlar, firmaların personel taleplerine göre ilgili firmalara yönlendiriliyor. Her meslek grubundan ve eğitim düzeyinden binlerce kişinin başvuru yaptığı Bayrampaşa Kariyer aynı zamanda işverenin de gözdesi oldu.
Bayrampaşa Kariyer’e başvuran kişiler ve firmaların yüzde 95’inin Bayrampaşa’dan, diğerlerinin ise çevre ilçelerden olduğunu belirten Kariyer Merkezi’nden sorumlu Halkla İlişkiler Koordinatörü İlker Say, “Bayrampaşa Kariyer olarak yaklaşık 11 yıllık süreçte, 27 bin 634 kişinin kaydını aldık ve bu kişilerden 18 bin 206’sına iş bulduk. Sistemimizde ayrıca eleman arayan 1370 firmanın da kaydı bulunuyor. Bayrampaşa’da işe ihtiyacı olan kişiler bize gerek internet yoluyla gerekse şahsen belediyedeki merkezimize gelerek başvurularını ücretsiz olarak yapıyor. Eleman arayan firmalar da tamamen ücretsiz olarak bize başvuruyor. Biz eleman ile işveren arasında köprü vazifesi görüyoruz. Doldurulan formlara ve istenen elemana göre taraflara yönlendirmemizi yapıyoruz. Bazı insanlar ihtiyaçları olmasına rağmen maalesef iş seçiyor. İş bulduğumuz kişi bu işten çıktığı takdirde yeniden bize başvurduğunda yeniden sistemimize alıyor ve uygun yeni bir iş olduğu takdirde haber veriyoruz. Genel olarak en çok Temizlik, Tekstil, Ön muhasebe, Güvenlik, Satış temsilcisi ve vasıfsız işçiler aranıyor. Sistemimizde elemanların kaydını tutarken, yaşı, işi, mezuniyeti, dil, bilgisayar, medeni hali, engelli ve hükümlü olup olmadığı gibi birçok bilgiyi ilçe ve mahalle bazında tutuyoruz. Zaman zaman firmaları da ziyaret ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

HERKES KENDİNCE HAKLI
Paşavizyon’a açıklama yapan firma sahibi Adil Yıldız, “Piyasada kalifiye eleman sıkıntısı çok. İşyerine asgari ücret + SSK + yemek ile günde 8 saat çalışılacak eleman bulamıyorum. İlan verdim. Arıyorlar ama görüşmeye gelen bile çok az. Gelenlerden bazıları görüşmeden sonra ‘Ben bir düşüneyim’ diyor. Sonra da ses seda çıkmıyor. Bazıları da bir süre çalışıp, işi bırakıyor. Bizler de zor şartlar altında iş yapmaya çalışıyoruz. Nasıl işsizliktir bu? Beklentileri nedir iş arayanların?” dedi.

İş arayan Halil Öztürk ile görüştüğümüzde ise “Bir işyerinde normalde günde 8 saat, haftada 40-45 saat çalışılması gerekir. Günde 9-10 saat, haftada 50-55 saat çalışıp, yorgun argın eve sadece uyumaya gidiyorsan ve bunun üstüne aldığın para yaşamını sürdürmene yetmiyorsa bunun adı adeta köleliktir. İşverenler işçinin halinden anlamıyor. Madem her türlü asgari ücrete çalışacağım, o zaman en iyisini bulana kadar deneme-yanılma yapayım' diyorum” ifadelerini kullandı

Tarih: 12 Ağustos 2022 Cuma    Hit: 1859

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol