Hazine ve Maliye Bakanlığı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile istişareler doğrultusunda ilk evim konut finansman paketi genişletilmiş.
Konut finansman paketi inşaat sektörüne özel kredi garanti paketi olmak üzere 3 çözüm paketi oluşturuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası müjdesini verdiği konut sektörüne ilişkin destek paketleriyle ilk konutunu alacak. Vatandaşların uygun maliyetli kredi imkanıyla konuta erişimlerinin artırılması liralaşma strateji’nin desteklenmesi amaçlanıyor. Tamamlanmamış inşaatların bitirilerek konut arzının artırılması ve destek alan firmaların konut fiyatlarını sabit tutması hedefleniyor.
İlk evim konut finansman paket çerçevesinde kamu bankalarınca ilk ve tek konutunu alacak vatandaşlara yönelik olarak birinci el konutlarda uygulanmak üzere 2 milyon lira değerine kadar konutlar için 10 yıla kadar vadeli aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlanacak.
İkinci paket olan ve döviz altın varlıklarının Türk lirasına dönüşümünü teşvik edecek. Genişletilmiş konut finansman paketi ile de kamu bankalarınca birinci ve ikinci el konutları da kapsayacak biçimde konut değerinin en az yüzde 50’si 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının (DTH) yahut hurda altının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasına (TCMB) satımı ile karşılanması şartıyla 2 milyon lira değerine kadar konutlar için 10 yıla kadar vadeli aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi sağlanacak. Böylece vatandaşların uygun maliyetli kredi imkanıyla konuta erişimlerinin yanında halihazırda yürütülen liralaşma strtejisi de desteklenmiş olacak.
İnşaat şirketlerine kredi garanti paketi
KOBİ ve KOBİ dışı inşaat firmalarının yararlanabileceği inşaat sektörüne özel kredi garanti paketi ile de 1 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla asgari yüzde 40’ı tamamlanmış ve yüzde 50’si satılmamış inşaat projesi sahibi KOBİ ve KOBİ dışı inşaat şirketlerinin tamamlanmayan inşaatlarını tamamlamaları hedefleniyor. Söz konusu finansman paketi için 20 milyar lira kaynak ayrıldı. Söz konusu işletmeler bu destekten yararlanmak için 1 yıl boyunca konut satış fiyatlarını sabit tutmayı taahhüt edecek. Bu fiyatları internet sitesinde kamuoyu ile paylaşacakve kredi veren kuruluşa bildirecek.
TOKİ’ye 30 milyar liralık finans sağlanacak.
Düşük gelir grubundaki vatandaşları ev sahibi yapmaya yönelik sosyal konut projeleri için TOKİ’ye 30 milyar liralık finans sağlanacak. Sosyal konut projelerinin istismarını önlemek için bu yolla edilinen konutların 5 yıl süreyle satışına izin verilmeyecek. Türkiye istatistik kurumu (TUİK) verilerine göre Mayıs ayı kira artış oranı % 34,46 oldu. İstanbul’da emlak ofislerinde kiralık ve satılık konut için yüksek fiyatlara rağmen yoğun talep var. Emlakçılar yabancıların konutlara talebinde de konut fiyatlarını yükseldiğini belirtiyor. Yabancılar genelde büyükşehirleri tercih ediyorlar. Esenyurt, Beylikdüzü Bahçelievler, Büyükçekmece taraflarına talep fazla. Buradaki evlere arz ve talebe yetişilmiyor. Konut üretimi şu anda çok düşük olduğundan fiyatlar normal olarak yükseldi. Konut yapım maliyetleri çok yükseldi. İnşaat sektörü duraksadı, geçen sene ile kıyaslarsak yaklaşık % 150 gibi bir maliyet arttışı söyleyebiliriz. Geçen sene 18 lira olan çimento şuanda 70 lira, bunu baz alırsak konut imalatı çok yükseldi. Kira artışlarının da devam edeceğini düşünüyorum. Daire sahipleri, kiralar yükseldi, bende yükselteyim diyor.
Allah, kirada oturanların yar ve yardımcısı olsun...