29 Mart 2024 Cuma   

YENİDOĞAN’IN DERDİ TRAFİK!

YENİDOĞAN’IN DERDİ TRAFİK!
 

Yenidoğan’ın derdi trafik!

Yenidoğan Mahallesi Muhtarı Ramadan Bayraktar, en büyük sıkıntılarının trafik ve otopark olduğunu belirtirken, eski binalar nedeniyle kentsel dönüşüm yapılmasını da önemli görüyor.

• Paşavizyon Gazetesi olarak Muhtarlar Konuşuyor köşemizin 9’ncusunu Yenidoğan Mahallesi Muhtarı Ramadan Bayraktar ile gerçekleştirdik.
2005 yılından beri muhtarlık yapan Bayraktar, Yenidoğan Mahallesi’nin en büyük sorununun trafik ve otopark olduğunu belirtirken, binaların çoğunun eski olduğu için kentsel dönüşüme de ihtiyaç olduğunu da ifade etti. Bayrampaşa’nın tam merkezinde bulunan Yenidoğan Mahallesi ile ilgili merak ettiklerimizi biz sorduk, Muhtar Ramadan Bayraktar cevapladı…

Öncelikli olarak sizi tanıyabilir miyiz?
1952 yılında Makedonya’nın Pirlepe şehrinde doğdum. 1957 yılında ailemle birlikte Türkiye’ye göç ettik. Bir dönem Kocamustafapaşa ve Zeytinburnu’nda oturduktan sonra 1968 yılında Bayrampaşa’ya geldik. Önce Vatan sonra da Orta mahallede oturduk. 1981 yılından beri de Yenidoğan Mahallesi’nde oturuyorum. Uzun yıllar tekstil ve deri sektöründe çalıştıktan sonra emekli oldum. Evliyim, 3 çocuk babasıyım.

Neden muhtarlık yapmak istediniz? 
Çalıştığım dönemlerde de insanlara yardım etmenin, onların mutluluğunun çok önemli olduğunu gördüm. İnsanların hayır duasını almak benim için büyük bir gurur ve onurdur. 1994 yılında emekli oldum. Çevremin de teşvikiyle 1999 yılında Yenidoğan Mahallesi Muhtarlığına aday oldum ancak eski muhtarımız Besim Atalay seçildi. 2004 seçimlerinde yeniden aday oldum ancak yine Besim Atalay muhtarlığa seçildi. Allah rahmet eylesin, eski muhtarımız Besim Atalay vefat edince 2005 yılında yapılan ara seçimde tekrar aday oldum ve Yenidoğan Mahallesi Muhtarlığına seçildim. Bu benim 4. dönemim. Yaklaşık 17 yıldır muhtarlık yapıyorum.

Yenidoğan Mahallesi’nin adı nereden geliyor?
Bayrampaşa’nın merkezinde bulunan bir mahalleyiz. 1950’li yıllardaki göç sırasında Bulgaristan’dan gelenler Bağlar Caddesi’nin civarına yerleşmiş ve evler yapmışlar. Yenidoğan Mahallesi’nin bir bölümü eskiden Orta Mahalle ve Vatan Mahallesi’ne bağlıymış. Daha sonraki yıllarda giderek büyümesi sonucu mahalle halini almış ve Yenidoğan Mahallesi adı verilmiş. Yenidoğan Mahallesi’nin idari sınırlarına baktığımızda, Orta Mahalle, Altıhtepsi, İsmetpaşa ve Muratpaşa Mahalleleri ile komşudur. Doğu tarafında ise tümüyle Eyüpsultan ilçesiyle sınırdaştır.

Mahalleniz hakkında bilgiler verebilir misiniz? Kaç kişi yaşıyor, nüfus dağılımı vb. gibi?
Yenidoğan Mahallesi’nin nüfusu TÜİK’in son araştırmasına göre 17 bin civarında. Ancak günümüzde ben bu sayının 20-25 bin civarında olduğunu tahmin ediyorum. Mahallemizde ağırlıklı olarak Makedonya göçmenleri yaşıyor. Bunun yanı sıra Karadeniz bölgesinden ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelen vatandaşlarımız da bulunuyor. 7 caddemiz ve yaklaşık 80’de sokağımız bulunuyor.

Muhtarlığınız döneminde mahallenize yapılan hizmetlerden bahseder misiniz?
Mahallemiz Bayrampaşa’nın merkezinde bulunduğu için halkımız her türlü kamu ve özel sektördeki yerlerden yararlanabiliyor. Muhtarlığımız döneminde okullarımız yenilendi. Sırada Rıfat Canayakın Lisesi var. Gürzafer Spor Kulübü’nün de yer aldığı Hurşit Makinacı Parkı hizmete açıldı. Belediyenin de bulunduğu merkez parkımız yenilendi ve altına da otopark yapıldı. Halkımızın talebi üzerine AXİS AVM ve Bayrampaşa Metro İstasyonu’na giden üst geçide asansör yaptırılmasını sağladık. Halkımız şu anda Topkapı Maltepe İstasyonu’na da asansör ya da yürüyen merdiven yapılmasını istiyor. Konuyu İBB yetkililerine ilettim. Bunun yanı sıra asli görevimiz olan mahallenin sorunlarına yönelik kurum ve kuruluşlarla çözüm noktasında işlemlerin hızlandırılmasını sağladık. Aynı zamanda muhtarlık binamızda Bayrampaşa Belediyesi ile birlikte Geri Dönüşüm kampanyası çerçevesinde vatandaşlardan atık yağ, atık pil ve kağıt topluyoruz. Ramazan ayı başta olmak üzere yılın belli dönemlerinde ihtiyaç sahiplerine çeşitli yardımlarımız devam ediyor.

Halk ile kaymakamlık, belediye ve diğer kurumlarla olan köprü görevinizi değerlendirir misiniz?
Başta Bayrampaşa Kaymakamlığı ve Bayrampaşa Belediyesi olmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla sürekli irtibat halindeyiz. Tüm yetkililerle görüşebiliyoruz. İSKİ, İGDAŞ, BEDAŞ gibi kurumlarla sorunlarımızı anında çözebiliyoruz. Eskiden yanmayan bir lambanın yapılması için bir hafta beklediğimiz zamanlar olurdu.  Şimdi anında sorunlar çözülüyor. Bayrampaşa Kaymakamamımız Dr. Soner Şenel ve Belediye Başkanımız Atila Aydıner bizlerle sürekli temas halinde ve mahallemizin ufak sıkıntısının çözülmesi yolunda yardımcı oluyor. Kendilerine Paşavizyon aracılığıyla teşekkürlerimi iletiyorum.

Mahallenizde ne gibi eksiklikler bulunuyor ve önümüzdeki dönemler yapılacak projeler var mı?
Mahallemizin en büyük sorunları hem Bayrampaşa hem de İstanbul’un genel sorunu olan trafik ve otopark. Bayrampaşa, İstanbul’un en yoğun ikinci ilçesi. Yenidoğan Mahallesi de Bayrampaşa’nın merkezinde yer aldığı için çok fazla boş alanımız yok açıkçası. Abdi İpekçi Caddesi ve Numunebağ Caddesi’nde aşırı trafik yoğunluğu oluyor. Mahalle halkımız bize sık sık otopark sıkıntılarını iletiyorlar. Otopark sorunumuzun yanı sıra en büyük sıkıntılarımızdan biri de mahallemizdeki binaların yüzde 60-70’i eski. Eski binaların depreme dayanıklı olarak yeniden yapılması için kentsel dönüşüme geçilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm olunca yollar ve sokaklar ona göre düzenlenecek. Birde Eyüpsultan’a giderken aşırı yağmurlarda dolan bazı sokaklar konusunda yetkililerin önlem alınmasını istiyoruz.

Koronavirüs pandemisinde yaptığınız çalışmalar hakkında bilgiler verebilir misiniz?
Koronavirüse karşı verilen mücadelede mahalle muhtarları olarak devletimizin verdiği görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Kaymakamlık nezdinde kurulan Vefa Sosyal Destek ekipleriyle koordineli hareket ederek vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalıştık. Şu anda mahalle denetim ekiplerinde görevimizi sürdürüyoruz. İzolasyonda olan vatandaşların kurallara uyup uymadığını denetliyor ve varsa sıkıntılarını yetkililere iletiyoruz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?
İnsanlar yeter ki bizlere derdini iletsin biz onlara yardımcı oluyor ve yetkili yerlere iletiyoruz. Daha önce de ifade ettiğim gibi Yenidoğan Mahallesi’nin en büyük sorunları otopark, trafik ve kentsel dönüşüm. Mahalle halkımızın bu yöndeki isteği inşallah gerçekleşir ve bende çok mutlu olurum. Şahsım adına Paşavizyon Gazetesi’ne sayfalarında bizlere yer verdiği için teşekkür ediyorum. Halkımızdan da koronavirüse karşı kurallara mutlaka uymasını istiyor ve sağlıklı günler diliyorum.

 

RÖPORTAJ: CEMİL SAĞLAM

 

Tarih: 21 Ocak 2022 Cuma    Hit: 2284

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol