23 Nisan 2024 Salı   

YAPAY ZEKADA TÜRKİYE SON TRENİ KAÇIRMASIN!

 

YAPAY zeka teknolojisinde rekabet gitgide kızışıyor. Yapay zekânın en çok etkilemesi beklenen sektörlerden tekstilde dünyadan ve Türkiye’den örnekler gelmeye başladı. Üretimde insan gücünün büyük kısmını yapay zekâya dayalı robotlar devralacak. Öngörülere göre, o kadar akıllı olacaklar ki, karar mekanizmasında da önemli bir role sahip olacaklar. Pek çok sektöre etki edecek olan yapay zekâ hakkında dünyadan son derece ilginç örnekler gelmeye başladı bile. Mesela; Sınırlarında Dubai gibi çarpıcı bir örneği barındıran Birleşik Arap Emirlikleri’nde Yapay Zekâ Bakanlığı bu gelişmelerin en çarpıcı örneklerinden biri. Başbakan’ın Twitter’dan yaptığı açıklamaya göre, ülkenin ilk Yapay Zekâ Bakanı ise 27 yaşındaki Ömer Bin Sultan El Olama. Genç bakanın takip edeceği konular, yapay zekâ teknolojisi, kullanım alanları ve güvenliği olacak.
Diğer bir enteresan örnek de İngiltere’den geldi. Bilgisayar mühendisleri bir algoritma geliştirdi ve yapay zekâsı olan bir bilgisayara Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülen davaları yükledi. Robot yargıç davalardan yüzde 79’unun hükmünü doğru tahmin etti.
Tekstil sektörü ve yapay zekâ
 Peki, yapay zekânın en çok etki edeceği sektörlerden biri olan tekstilde durum nasıl? Şu anda tüm dünya bu alanda yenilikçi projeler geliştirmeye odaklanmış durumda. Yakın zamanda da bu alanda önemli yeniliklerin hayatımıza girmesi bekleniyor. Dünyadan örneklerle başlayıp Türkiye’ye gelelim. Tüm dünyada yaygın olarak tercih edilen spor markalarından Adidas, yakın zamanda yapay zekâ desteğiyle ayakkabı üretmeye başlamış ve geçen yıl bu ayakkabıların satışa çıkarılacağını açıklamıştı. Şimdilerde ise kişiye özel hazır giyim teknolojisi üzerinde çalışmalar yapıyor. Aynı şekilde Nike’de yapay zekâ üzerine çalışmalarını başlatmış durumda.
Gaziantep’te yapay zekâ dersleri 
Türkiye’de tekstil sektörü için önemli bir yere sahip olan Gaziantep’te de yapay zekâ konusunda önemli bir adım atıldı. Gaziantep Üniversitesi Sani Konukoğlu Tekstil Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora dersleri kapsamında “Tekstil Mühendisliğinde Yapay Zekâ Uygulamaları” adlı bir ders veriliyor. Yapay sinir ağları, bulanık mantık, genetik algoritma, sezgisel algoritmalar gibi yapay zekâ yaklaşımlarının tekstil sektörüne nasıl adapte edildiği uygulama örnekleriyle gösteriliyor.
Gelecekte bizi neler bekliyor? 
1. Üretim merkezleri değişecek: Ucuz işgücü dolayısıyla denizaşırı ülkelere doğru kayan sanayi üretimi, yapay zekâ ve robotik teknolojiler ile gelişmiş pazarlara ya da bu pazarlara yakın yerlere geri dönecek. Hatta üretim, kullanım alanında olacak. Bu durum, firmaların geçtiğimiz yıllarda kaybettiği üretimleri yeniden kazanmalarına neden olacak. 
2. İşçi güvenliği artacak: Yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesi ile özellikle çalışma güvenliği alanında önemli gelişmeler yaşanacak. Çalışan sağlığını kötü yönde etkileyen ve risk seviyesi yüksek pek çok iş, akıllı ve öğrenen makinelerle yapılacak. Dolayısıyla insan sağlığı ve güvenliği yönünde olumlu gelişmeler yaşanacak.
3. Akıllı üretim merkezleri ön plana çıkacak: Çalışma şekli, “önce yatırım yap sonra ürün geliştir”den, “ürünü tasarla, doğru üretim partnerini bul”a doğru kayıyor. Günümüzde artık fikri üretenler, tasarlayanlar ve üretim aynı çatı altında değil. Üretim esnek, hızlı şekil değiştirebilen ve dönüşebilen akıllı üretim merkezlerinde yapılacak.
Sonuç olarak biz iç sorunlarımızla uğraşırken, dünyada teknolojik seviye ve bilgi yerinde durmuyor, her geçen gün bilgi birikimi artarak devam ediyor. Dünya medeniyetlerini yakalamak için kısır çekişmeleri bir kenara bırakıp, bilime, teknolojiye özelde yapay zekaya odaklanmalıyız. Biz iç sorunlarımıza odaklanmışken, elalem aya üs kuruyor, yeni gezegen keşfediyor. Bilime, eğitime odaklanmadığımız takdirde kaçan treni yakalamak çok daha zor olacak.

Tarih: 19 Şubat 2019 Salı    Hit: 2411




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol