21 Nisan 2025 Pazartesi   

Fatih ŞENGÜLER / Mali Müşavir / Mali Analiz

VERGİ BORCU NEDENİYLE YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI VAR MI?

 

Değerli Paşavizyon okurlar merhaba. Yakın zamanda yayımlanan bir dizide, vergi borcu nedeniyle yurtdışına çıkış yasağı konulan bir sahne çekilmiş.
2011 yılının şubat ayından itibaren vergi borcu nedeniyle yurtdışına çıkma yasağı uygulamasına son verilmiştir. Siz yine de verginizi ödeyin, yurt dışına da çıkın..
Dövizle ödeme yasağı kalktı
Yayımlanan Resmi Gazete 2025-32/72 sayılı tebliğ ile 32 sayılı karara istinadan taşıt satışları hariç menkul satış sözleşmelerini dövizle yapabilmenin yanında artık ödemenin de dövizle yapılması imkanı geldi. Aşağıdaki yasaklama da kaldırılmış oldu.
"Ancak söz konusu sözleşmelere ilişkin aşağıda belirtilen haller dışında kalan ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur" ibaresi de dahil olmak üzere diğer istisnalarda doğal olarak kaldırılmış oldu.
Peki 06.03.2025 tarihinden önce yabancı para cinsinden olan alacaklarımızı Türk Lirası olarak mı yoksa ilgili döviz cinsinden mi tahsil edebiliriz?
Burada tebliğin yürürlülük maddesine bakınca 06.03.2025 tarihini görebiliyoruz ama ben bu tarih dahil gelen ödemelerin şahsi kanaatimce yabanci para cinsinden tahsilinde sakinca olmayacaktır.
Bir önceki paragrafta taşıt satışı dışında menkul satış sözleşmelerinde Dövizle ödeme yasağı kalktı demiştik. Ama aşağıdaki maddeler haricinde bir hizmet sözleşmesine istinaden fatura kesiyorsanız Danışmanlık, aracılık ve taşımacılık dahil bir hizmet veriyorsanız burada döviz yasağı hala devam ediyor.
7. fıkra aşağıdaki gibidir.
Türkiye’de yerleşik kişiler kendi aralarında akdedecekleri; aşağıda belirtilenler dışında kalan danışmanlık, aracılık ve taşımacılık dâhil hizmet sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramazlar.
a) Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişilerin taraf oldukları hizmet sözleşmeleri,
b) İhracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler kapsamında yapılan hizmet sözleşmeleri,
c) Türkiye’de yerleşik kişilerin yurtdışında gerçekleştirecekleri faaliyetler kapsamında yapılan hizmet sözleşmeleri,
ç) Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; Türkiye’de başlayıp yurtdışında sonlanan, yurtdışında başlayıp Türkiye’de sonlanan veya yurt dışında başlayıp yurtdışında sonlanan hizmet sözleşmeleri.
d) (Ek:RG-30/1/2021-31380) Türkiye’de yerleşik kişilerin Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli konaklama tesislerinde akdedeceği konaklama hizmet sözleşmeleri.
Peki arsa, ev ve iş yeri gibi taşınmazlarda durum nedir?
Arsa, ev ve iş yeri gibi gayrimenkullerin satışı ve kiralanmasında dövizle yapılması yasağı hala devam ediyor.
1) Türkiye’de yerleşik kişiler kendi aralarında akdedecekleri; konusu yurt içinde yer alan gayrimenkuller olan, konut ve çatılı iş yeri dâhil gayrimenkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramazlar.
2) Türkiye’de yerleşik kişiler kendi aralarında akdedecekleri; konusu yurt içinde yer alan gayrimenkuller olan, konut ve çatılı iş yeri dâhil gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramazlar.
3) Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan Türkiye’de yerleşik kişilerin veya bu maddenin on dokuzuncu fıkrasında belirtilen kişilerin alıcı veya kiracı olarak taraf oldukları gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde, sözleşme bedelinin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkündür.
***
Değerli okurlar 50 çalışandaz az olan, az tehlikeli iş yerleriyle alakalı yayımlanan yönetmelikte iki hususta önemli düzenleme yapıldı.
1- İş verenler iş sağlıği ve güvenliği hizmetini kendi verebilmeleri için eğitim almalari ve sınav sonucunda başarılı olma şartı vardı. Bu yönetmelikle artık sadece eğitimi tamamlamaları yeterli olacaktır. Sınav şartı kaldırılmıştır.
2- Bu durumda olan iş yerleri için iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi şartı kaldırılmış, işyeri hekimi ise aile hekimliği ve diğer Çalışan Sağlığı Merkezinden alınacak raporla yeterli görülmüştür.
***
2025 yılı Mart ayı için kira artış oranı %53,83  olarak uygulanacaktır.
Şimdiden Ramazan Bayramınızı tebrik eder, esenlikler dilerim..

Tarih: 19 Mart 2025 Çarşamba    Hit: 1360




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol