29 Mart 2024 Cuma   

ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA OBEZİTE

ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA OBEZİTE
 

Obezite sağlımızı, olumsuz  etkileyen multifaktöriyel bir hastalık olup, sigaradan sonra önlenebilir ölümlerin ikinci sebebidir.
Obezite TİP II  DM, prediyabet, kalp ve damar hastalığı, hipertansiyon, serebrovaskuler hastalıklar, çeşitli kanserler, obstruktif uyku-apne sendromu, non-alkolik karaciğer  yağlanması, gastroözofageal reflü hastalığı, safra yolları hastalığı, polikistik over sendromu, infertilite, osteoartroz ve depresyon gibi bir çok hastalığa neden olur.
Dünya  Sağlık  Örgütü  21 yüzyılın  en önemli sağlık sorunu olacağını belirtmiştir. Obezite sıklığı 1974’ten 2014 yılına kadar erkeklerde 3 kat, kadınlarda 2 kat artmıştır. 2016 yılında  dünyada,  1.9 milyar fazla kilolu, 650 milyon  obez vardır.
Obezite yüksek  enerji alımına sekonder  olarak,  vücutta  aşırı yağ birikimi ile gelişir. Obezite tanımlama ve derecelendirmesinde  beden kitle indeksi kullanılır. BKİ: Ağırlık(kg)/Boy(metrekare)


GRUPLAR

YETİŞKİN

BKI kg/M2

ZAYIF

NORMAL

FAZLA KİLOLU

OBEZ

     HAFİF

     ORTA

     MORBİT

SÜPER OBEZ

<18.5

18.5 – 24.99

25 – 29.99

>30

30 – 34.99

35 – 39.99

40 – 49.99

>50

 

Dünya Sağlık  Örgütüne  göre 2016 yılında yetişkinlerin %39’u fazla kilolu, %13’ü obezdir. Obezite ABD’de 2-19 yaş grubunda %16.9 bulunmuştur. 2030 yılında  ABD’de obezite %50 ye varacağı tahmin edilmiştir.
ÜLKEMİZDE OBEZİTE
Ülkemizde  obezite sıklığı %30’u  aşmıştır. Obezite  kadınlarda  daha yüksek olmakla birlikte, son yıllarda erkeklerde  hızlı artış dikkati çekmiştir.
Bel çevresi veya bel/kalça oranının arttığı  obezite tipi santral  obezite (abdominal  tip) olarak adlandırılır. Kalp ve  damar hastalığı açısından önemli bir  risk  faktörüdür. Bizde yapılan çalışmalarda %34-53 bulunmuştur. Dünya  Sağlık Örgütüne göre 2016 da Türkiye’de 16 milyon obez birey belirtilmiştir.

OBEZİTE GÖRÜLME SIKLIĞINDA ARTIŞIN NEDENLERİ
Obezite artışının başlıca nedenleri, özellikle ulaşım, eğlence, üretim ve tarım sektöründe gelişen teknoloji ile birlikte yaşam biçiminin kolaylaşmasına bağımlı olarak fiziksel aktivite azalması ve beslenme alışkanlıklarının hızla değişmesi  sonucunda enerji alımının artmasıdır. Fast-food besinler, rafine karbonhidrattan zengin, bitkisel liflerden fakir, aşırı yağlı, enerji  yoğun  beslenme tarzı obeziteye yol açan en önemli faktörlerden biridir. Yaşamın ilk yıllarında, özellikle anne sütü ile beslenmeme ileride obeziteye zemin hazırlamaktadır.
TV, cep telefonları, bilgisayar, tablet  ve ev sinema kullanımının yaygınlaşması, obezite artmasında önemli nedenlerdendir.
18  yaşından itibaren bireyler taranmalı BKİ bakılmalıdır. Obez bireyler  yıllık olarak bel çevresi ölçümü, kan basıncı kontrolü, açlık kan şekeri, HbA1c ve lipit paneli   yaptırmalıdır.


Kaynak: Türk  Endokrin Metabolizma Derneği  klavuzundan faydalanılmıştır.

 

Özel Mediworld Tıp Merkezi
İç Hastalıkları Uzmanı
Uzm. Dr. Yücel Ermiş

Tarih: 15 Şubat 2019 Cuma    Hit: 4932

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol