25 Nisan 2024 Perşembe   

TÜYLÜ TOP İLE DEĞİŞEN HAYATLAR

TÜYLÜ TOP İLE DEĞİŞEN HAYATLAR
 

Gaziosmanpaşa Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Badminton Takımı antrenörü ve aynı zamanda milli sporcu olan Ümit Başaran, Badminton ile tanışma hikayesini, görev yaptığı Badminton takımını, antrenman programlarını, elde ettikleri dereceleri ve Türk halkının Badminton sporuna olan bakışını Paşavizyon Gazetesi için anlattı.

KENDİNİZDEN VE BADMİNTONLA TANIŞMA HİKAYENİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Bulgaristan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 1989 yılında doğdum. Doğma büyüme Gaziosmanpaşalıyım. Kadri Yörükoğlu Ortaokulu’ndaki beden eğitimi öğretmenim sayesinde bu sporla tanıştım. Öğretmenimin ağabeyi Badminton antrenörüydü ve okullarda seçmeler yaparak bu spora yeteneği olan gençleri bulmaya çalışıyordu. Plevne Anadolu Lisesi’nin spor salonunda gerçekleştirilen seçmede Badminton takımına seçildim. Badminton ile tanıştığımda yaşım 12’ydi. Badminton, Türkiye’ye 1991 yılında gelmişti. Ben Badmintonla 2001 yılında tanıştım. Plevne Anadolu Lisesi’nde okurken, Türkiye Liseler arası Badminton Şampiyonası’nda üçüncü olduk. O yıllar takım kaptanıydım. Bu bizim ilk derecemizdi. 17 senedir bu sporun içerisindeyim. Badmintona başladıktan 6 yıl sonra yani 2007’de ilk kez milli oldum. 10 yıl milli takımda oynadım. Milli formayla son olarak 2017 yılında düzenlenen uluslararası bir turnuvada görev yaptım.

BADMİNTON NEDİR VE TÜRKİYE’DEKİ YERİ NEREDEDİR?
Badminton, raket ve halk arasında bilinen adıyla bir tür tüylü topla oynanan tenis benzeri bir spordur. Kaz tüyünden yapılma bir top ve raketle oynanan bir oyun olan Badminton, topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmesini sağlamak amacına dayanan bir spor dalıdır. Badminton, kolayca öğrenilebilen, erkek ve kadın, 7’den 70’e bütün yaş grubunda insanların yapabildiği ender spor dallarından biridir. Tenis oyunları grubundan olması nedeniyle rakipler arasında bir file bulunur. Herkes kendine ayrılan sahada oynar. Türkiye Badminton Federasyonu 31 Mayıs 1991 tarihinde kurulmuştur. Badminton eski yıllara göre şu anda çok daha bilinir durumda. Okullarda da artık yayıldı. Türkiye’de ilk defa gençler kategorisinde bu sene Avrupa’da şampiyonluk elde edildi. Çift kızlarda Avrupa Şampiyonu olduk. Türk Badmintonu olarak her sene üzerine koyuyoruz. Bizler de bunun bir parçası olduysak ne mutlu. Gençlik ve Spor Bakanlığı da okullarda Türkiye genelinde tarama testi yaptı. Bu çok güzel bir adım. Tesisleşme olursa çok önemli başarılar elde ederiz. Başarı geldikçe de insanların bu spora ilgisi artar. Sponsorlar da ortaya çıkar. Ülkemizde bu spor yeni sayıldığı için olimpiyatlarda bazı derecelere ulaşmak biraz zor oluyor. İlk kez 2012 yılında Bursalı bir Badminton sporcusu olan Neslihan Yiğit olimpiyatlarda tek kızlar kategorisinde olimpiyatlara katıldı. 2016’da yine Bursa’dan Özge Bayrak olimpiyat oyunlarında yer aldı. 

BADMİNTONUN BİLİNİRLİĞİNİ ARTIRMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
2015-2016 ve 2017 yıllarında Gaziosmanpaşa Gençlik Spor İlçe Müdürü ve aynı zamanda bizim de hocamız olan Naci Usta, Gaziosmanpaşa’daki bütün ilkokullarda sporda yetenek testi ve spora yönlendirme projesini gerçekleştirdi. 2015’te 3 ve 4. sınıflara tarama yapmıştık. 2016’da sadece 3. sınıfları, 2017’de de 2 ve 3. sınıfları tarama testlerinden geçirdik. Kademeli olarak yaşı düşürdük. Bu taramalar sonucunda yetenekli çocukları tespit ettik. Bu çocukları alıp eğitmeye başladık. Bu tarz yetenek taramalarını ülke genelinde daha sık hale getirirsek Badmintonun altyapısını daha da sağlamlaştırabiliriz. Bunun yanında tesisleşme çok önemli. Küçük yaş gruplarını uygun saatlerde ve Badmintona uygun salonlarda çalıştırabilmek de çok önemli. Eğer bunları yapabilirsek Badmintonda başarı elde edebiliriz. Başarı elde edersek de bu sporun bilinilirliği daha da artar ve de kim bilir belki sponsor olmak isteyenler bile olabilir.

BADMİNTON SPORUNU YAPMAK İÇİN NELER GEREKLİDİR VE NASIL OYNANIR?
Badminton sporunu 7’den 70’e herkes yapabilir. Badminton, profesyonel anlamda olmasa da zevkine oynanabilecek basit bir oyundur. Malzeme olarak da raket ve top yeterli ekipmanlardır. Badminton, tek erkekler, tek kızlar, çift erkekler, çift kızlar ve karışık çiftler olmak üzere toplam 5 kategoride oynanır. Üst üste 2 set alan maçı kazanır. Maç 1-1’lik beraberliğe ulaşırsa oyun 3. sete uzar. Setler 21 sayılıktır. 21 sayıya ulaşan seti kazanır. Eğer bir maçta sayılar 20-20’lik beraberliğe ulaşırsa taraflardan biri iki farklı üstünlüğü elde edene kadar maç devam eder. Örneğin 22-20 gibi bir fark elde edilmelidir. Yalnız bu eşitlik 30. sayıya kadar olabilir. Örneğin 29-29’luk eşitlikte maç 31. sayıya uzamaz. Maç 30. sayıda biter. Sahada en fazla 4 badmintoncu olabilir.

BADMİNTON LİGLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
Türkiye’de Süper Lig ve 1. Lig 12 takımdan oluşuyor. 1. Lig’in altında da 1. Lig’e terfi etmek için var olan bütün kulüpler yer alıyor. Süper Lig’deki 12 takımın 2’si bizim takımımız. Birincisi Gaziosmanpaşa Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Badminton Takımı, ikincisi Havuzbaşı Atilla Baykal Ortaokulu. 1. Lig’de yine Gaziosmanpaşa’da bulunan Albayrak Spor Kulubü bulunuyor. Ayrıca Plevne Anadolu Lisesi Spor Kulübü ve İstanbul Spor Lisesi Spor Kulübü de alt liglerde yer alıyor. Takımların çok olması sporcularımızın hepsine oynama imkanı vermemiz açısından çok önemli.

SPORCULARINIZA MALZEME DESTEĞİNDE BULUNUYOR MUSUNUZ?
Sporcularımıza sadece top desteğimiz olabiliyor. Bunun dışında Gaziosmanpaşa Belediyesi sporculara eşofman takımı gibi malzeme yardımlarında bulunuyor. Badminton raketi biraz özel bir alettir. Raketin ağırlığı ya da raketin içinde bulunan ipin gerginliği ve yumuşaklığı kişiye özgü bir şeydir. Bu yüzden sporcular kendi raketlerini kendileri karşılıyorlar. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin bize malzeme ve servis anlamında uzun yıllardan beri desteği bulunuyor. Belediyemize bu anlamda çok teşekkür ediyoruz.

ÇALIŞMALARINIZI NE ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYORSUNUZ?
Çalışmalarımızı Gaziosmanpaşa Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Badminton Takımı adı altında yapıyoruz. Takımımızda Naci Usta, Beyhan Özgür, Hanife Kanat Usta, Fuat Küçük ve ben antrenör olarak görev alıyoruz. İstanbul’da bu işi profesyonelce yapan sadece biziz diyebilirim. Amacımız yetenekli çocuğu keşfedip, burada eğiterek, sporcuyu çeşitli turnuvalara sokarak tecrübe kazandırmak ve elde edeceği derecelerle de farklı platformlarda İstiklal Marşı’mızı okutmayı istiyoruz. Antrenmanlarımızı Plevne Anadolu Lisesi Spor Salonu’nda yapıyoruz. Yaş gruplarına göre antrenman saatlerini düzenliyoruz. Fakat ufak bir sıkıntımız var. Burası okula ait bir salon olduğu için okul saati içinde antrenman yapamıyoruz. Okul da bu sene ikili öğretime geçtiği için eğitim saat 19.30’da bitiyor. O saatten sonra da küçük yaş gruplarını antrenmana çağıramıyoruz. Kendimize ait tesislerimiz olsa daha küçük yaş gruplarında da başarı elde edebiliriz. Okulların tatil olduğu dönemde hafta içi her gün çalışabildiğimiz için yaz aylarında büyük aşama kaydediyoruz. 

HANGİ YAŞ GRUPLARINDA, KAÇ SPORCUNUZ VAR?
Gaziosmanpaşa Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Badminton Takımı’nda; 19 yaş altı kategorisinde 2 erkek-5 kız, 17 yaş altı kategorisinde 4 erkek-4 kız, 15 yaş altı kategorisinde 12 erkek-9 kız, 13 yaş altı kategorisinde 12 erkek-12 kız, 11 yaş altı kategorisinde ise 25 erkek ve 25 kız olmak üzere toplam 110 sporcu yer alıyor. 
Bu sporcularımızın 19’u aynı zamanda milli takımda yer alıyorlar. Enis Sesalan, Ramazan Tekdemir, Ümit Başaran, Mehmet Salih Öz, Arda Semercioğlu, Zeynep Çelik, Gözde Gülşen, Damla Aker, Tuğçe Engin, Yunus Emre Karakaş, Barış Özkan, Zeynep Akdeniz, Selen Özdemir, Ceyda Çakır, Çağla Özayyıldız, Hasan Berkay Günbaz, Cihat Akın, Irmak Buse Kıral ve Ecren Eten, milli takımda mücadele ediyor.

YAŞ YÜKSELDİKÇE SPORCU SAYISI AZALMASINI NEYE BAĞLIYORSUNUZ?
Çocuk ilk başta topa vuramadığı için zevk almamaya başlıyor ve Badmintonu bırakabiliyor. Yaş ilerledikçe çocuk Badmintonu benimsiyor ve ‘ben bu sporu yapacağım’ diyen sporcularla yolumuza devam ediyoruz. Bu yüzden üst yaş gruplarındaki sporcularımızın sayısı daha az. Yaş büyüdükçe başarıya ulaşma ve kürsüye yaklaşma oranımız artıyor. 19 yaş altında Mehmet Salih Öz diye bir sporcumuz var. Bu sporcumuz daha alt yaş gruplarında hiç derece yapmamıştı. 19 yaş altı tekler kategorisinde Türkiye 3.’sü oldu. Badminton tarihinde bu bir ilktir. Çünkü derece yapacak çocuk küçük yaşlarda da yapıyor. Yani yaş büyüdükçe sporcu da ne yapmak istediğini biliyor ve çalışmalarını bu yönde sürdürüyor.

BUGÜNE KADARKİ BAŞARILARINIZDAN BAHSEDER MİSİNİZ? 
2004 yılında bir erkek ve bir kadın olmak üzere iki Bulgar oyuncu transfer etmiştik. Bu sporcuların yanına bizler de serpiştirildik. Gaziosmanpaşa Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Badminton Takımı olarak 2004’te 2. Lig’den 1. Lig’e çıktık. Aynı sene düzenlenen müsabakalar sonucunda da Süper Lig’e çıktık. 2005 yılında Süper Lig’de şampiyon olduk. Ligin kurulduğu 1999 yılından beri Ankara Ego Spor şampiyon oluyordu. 2004’te biz bu gidişe ‘dur’ dedik. Son olarak 19-22 Eylül’de Ankara’da 17 yaş altı uluslararası turnuvada 5 kategorinin 4’ünde final yaptık. 5’inde de madalya aldık. Toplam 20 madalyanın 7’sini bizim yetiştirdiğimiz sporcular aldı. Bu imkanlarla bu başarı azımsanmayacak bir başarıdır. Daha iyi bir tesisle neler yapabileceğimizi siz düşünün. Tek erkeklerde iki tane 3.’lük elde ettik. Tek kızlarda 2. olduk. Çift erkeklerde 2. olduk. Çift kızlarda hem şampiyon hem de bir 3., karışık çiftlerde de 2. bizden çıktı. Kulüp tarihi açısından en fazla başarı elde ettiğimiz turnuvalardan bir tanesiydi diyebilirim. Bu turnuvaya Türkiye’deki 17 yaş altı bütün sporcular katıldı. Kurban Bayramı’ndan sonra Bulgaristan’da düzenlenen uluslararası 17 yaş altı turnuvasında tek erkeklerde bir 3.’lük, çift erkeklerde bir 2.’lik, çift kızlarda bir 3.’lük, karışık çiftlerde de hem şampiyon hem de 3. olduk. Şu anda 14 sporcudan oluşan 13 yaş altı takımımız Türkiye Şampiyonası’nda mücadele ediyor. 13 yaş altında teklerde ilk 3’e girmek, çiftlerde de ilk 2’ye girmek Balkan Şampiyonası’na katılmanızı sağlıyor.

BUNDAN SONRAKİ HEDEFLERİNİZ NELERDİR?
Büyükler kategorisindeki Enis Sesalan’ı Türkiye’nin en iyisi yapmak ve dünya sıralamasında iyi bir yerlere getirerek olimpiyatlara gitmesi ve dereceler elde etmesinin hedefindeyiz. Alttan gelen isimleri de daha iyi yerlere getirmek için mücadele edeceğiz. Geleceğimiz parlak, sadece biraz destek bekliyoruz. Gaziosmanpaşa Belediyesi’ne Badmintona yaptığı destekler için çok teşekkür ederiz. Eğer sponsorlar da çocuklarımıza destek sağlarsa çok daha iyi yerlere ulaşacağımıza inanıyorum.


Özel Röportaj: Cemil Sağlam

 

Tarih: 19 Ekim 2018 Cuma    Hit: 3355

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol