20 Nisan 2024 Cumartesi   

TİP 1 DİYABETİM PLATROFMU

TİP 1 DİYABETİM PLATROFMU
 

2004 yılında kurulan Tip 1 Diyabetim Platformu, bu hastalığa dikkat çekmek için mücadelesini sürdürüyor. Kendiside 32 yıllık Tip 1 Diyabeti hastası olan Ysufu Aktan ve arkadaşları tarafından kurulan Tip 1 Diyabet Platformu yönetici ve ekibi tarafında tüm diyabetlilere, bilgi, eğitim, yönlendirme desteği vererek iyi Diyabet yönetimi sahibi olarak sağlıklı ve kaliteli bir yaşama sahip olmaları için mücadele ediyor.

Tip 1 Diyabetim Platformu yöneticileri Yusuf Aktan, Nihal Gezgin, Arzu Fidan ve Kübra Şengüler, bu hastalığa dikkat çekmek için çalışmalarını sürdürürken, son olarak MHP Lideri Devlet Bahçeli ile makamında görüşerek hem Tip 1 Diyabet hem de hem de platform hakkında bilgiler verdi.

Konuyla ilgili Paşavizyon’a açıklamalarda bulunan Tip 1 Diyabetim Platformu yöneticilerinden Kübra Şengüler, “MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli ile görüşmemizde diyabetlierin yaşadığı sorunları SGK tarafından tam olarak karşılanmayan İnsülin pompası, set ve rezeurvuarları, kan şeker ölçüm cihazlarının güvenirliği ve kan şeker ölçüm striplerinin tam olarak karşılanması konusunda görüştük ve taleplerimizi ilettik. Çok olumlu geçen görüşmemizde Sayın Devlet bahçeli, öncelikli olarak  diyabetlilerin hayatına geçirilmesi gereken ihtiyaçlarını maddeler halinde meclise önerge olarak vereceklerini belirtti. Kendisine tüm diyabetliler ve Tıp 1 Diyabetim Olarak teşekkür ediyorum” dedi.

Şengüler: Hastalık çocukluk ve ergenlik çağında ortaya çıkıyor

Tip 1 Diyabet hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Tip 1 Diyabetim Platformu yöneticilerinden Kübra Şengüler, “Diyabetin başlıca iki tipi vardır: Tip 1 ve Tip 2: Tip 2 diyabet, vücut düzgün çalışması için yeterli insülin üretmediğinde veya vücut hücreleri insüline tepki vermediğinde meydana gelir. Bu insülin direnci olarak bilinir. Tip 2 diyabet ise Tip 1 Diyabetten çok daha yaygındır. Tip 1 Diyabette ise vücut hiç insülin üretmez. Türkiye'de yetişkinlerin yaklaşık % 90'ında Tip 2 Diyabet vardır. Tip 1 Diyabet genellikle 40 yaşından önce, sıklıkla ergenlik çağında, gelişirken Tip 2 Diyabet ise genellikle daha ileri yaşlarda ortaya çıkar.Vücudumuzun enerji ihtiyacı, yiyeceklerimizdeki temel besin öğeleri karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Emilebilmek için en küçük parçalarına ayrılan besin öğelerinin en önemlisi ‘glikoz’ adı verilen basit şekerlerdir. Glikoz başta beyin olmak üzere vücudun tüm organlarının önemli bir besin kaynağıdır. Hücreler ihtiyacı olan glikozu, midenin arkasında bulunan pankreas bezinin salgıladığı bir hormon yardımıyla kullanır. İnsülin olarak bilinen bu hormon vücutta yapılamaz ise alınan gıdalar enerji olarak kullanılamayacaktır. İnsülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan Tip 1 Diyabet, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıktığı için ‘Juvenil diyabet’ adını da alır. Tip 1 Diyabet pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin bir süreç sonunda zedelenmesi ile meydana gelmektedir. Hastalar, mutlak veya göreceli bir insülin yetersizliği olduğundan ömür boyu insülin hormonunu dışardan (enjeksiyon yoluyla) almak zorundandırlar. Bu nedenle Tip 1 Diyabet, İnsüline Bağımlı Diyabet olarak da isimlendirilmektedir. Genel olarak toplumdaki diyabet vakalarının % 10'unu Tip 1 Diyabet vakaları oluşturmaktadır. Çocukluk çağında Tip 1 Diyabet sıklığı bölgeler arasında farklılık göstermekte ve her yıl 15 yaş altındaki 100 bin çocuktan 1-42’sinde diyabet gelişmektedir. Tip 1 Diyabet genel olarak Kuzey ülkelerinde daha sık görülmektedir” diye konuştu.

 Platforma destek çıkılsın istiyoruz

Tip 1 Diyabetim Platformu olarak, hastalara, bilgi, eğitim, yönlendirme etkinliği, yat gezisi etkinliği düzenlediklerini ve Avrasya Hospital tarafından üç hemşire ve bir doktordan oluşan sağlık ekibi tarafından şeker ölçüm taraması ve diyabet sunumu gerçekleştirildiğini belirten Kübra Şengüler, “Sağlık Bakalığının, Diyabet konusunda hastanelerde Diyabet Okulunu desteklemenin dışında diyabetlilerin iyi diyabet yönetimine sahip olmalarını sağlayacak gereksinimleri karşılama noktasında yetersiz olduğu kesindir. Tüm siyasetçilerin de bu konuda duyarlı olmasını ve Tip 1 Diyabet hastalarının sorunlarını ortak bir çözüm bulmalarını diliyorum. Bunu yanı sıra duyarlı vatandaşlarımızın bizim gibi Tip 1 Diyabet yönünde çalışmalar yapan kurum ve kuruluşlara destek olmasını istiyoruz. Tip 1 Diyabetim Platfromuna destek olmak isteyen gönüllüler, bize Tip 1 Diyabetim Facebook grubumuza katılarak iletişim kurabilirler. Ya da bizlere  aktanyus@hotmail.com mailimizden ulaşabilirler” şeklinde konuştu.

Tarih: 16 Kasım 2017 Perşembe    Hit: 5486

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol