28 Mart 2024 Perşembe   

SÜPER GÜÇLER DOĞU AKDENİZ’DE İRTİFA KAYBEDİYOR!

 

DOĞU Akdeniz ve Ege’de tek amaç petrol ve doğalgazın çıkartılması mı?
Gelin yeni kurulan dünyayı,yeni oyunu ve Türkiye’nin pozisyonunu Doğu Akdeniz üzerinden analiz edelim . İtalyanlar, Fransızlar, Ruslar, Yunalılar Doğu Akdenizde ne arıyor?
Yalnızca petrol ve doğalgaz aramadıklarına emin olun, buradan devam edelim.
Doğu Akdeniz’deki kavgayı yalnızca enerji üzerinden okumak doğru sonuçlara ulaştırmaz. Doğu Akdeniz de var olan gaz, bilim adamlarının öngörülerine göre 3 trilyon metre küp civarında. Oysa Rusya’nın doğalgaz rezervi, Türki Cumhuriyetlerdeki rezervler hariç 39 trilyon metreküp, İran’ın 31 trilyon, Katar’ın 25 trilyon metreküp, Pars doğalgaz havzasında bulunan doğalgaz rezervi 45 trilyon metreküptür. Bu kavganın  3 trilyon metreküp doğalgaz rezervi üzerinden veriliyor olması çok akılcı gözükmüyor değilmi?
Doğu Akdeniz’de enerjinin miktarından çok, enerjinin nasıl paylaşılacağı ve hangi yoldan taşınacağı daha fazla önem arz ediyor.
Amerika bu yüzyılda süper güç olarak kalabilmesi için, Afrka’yı, Asya’yı, Ortadoğu’yu, Avrupa’yı kontrol altında tutması gerekiyor. Değilse, önümüzdeki yüzyıl süper güç olma iddiasını sürdüremeyecek.
Dünyadaki rakibi kuşkusuz Çin.
2013’te Çin’in açıkladığı ülkemiz sınırlarından da geçen “bir kuşak bir yol” projesi yani modern İpek Yolu, Çin’in önümüzdeki yüzyılda Avrupa’yı istila etmesidir.
Kaldı ki  küreselci denge dediğimiz güç, merkezini Çin’e taşımak üzere bütün hesaplarını yapmış bulunmakta.
Doğu Akdeniz’de, Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRK), Yunanistan, İsrail ve Mısır’ı içine alan MEB anlaşmasında Türkiye’yi oyunun dışına itme amaçlı 200 km’lik sınır ilanı ABD’den bağımsız atılmış bir adım değil. Süveyş kanalını kullanarak deniz suları üzerinden Doğu Akdeniz ve Avrupa’ya ticaret yollarını kullanacak Çin’e karşı bir hamle..
Herkes enerji üzerinden Avrupa pazarını hedef alan hamlelerini yaparken, ABD her zaman olduğu gibi bu coğrafyada, barışı ve huzuru hedef alarak, vesayetler üzerinden terör eylemlerini ve terör gruplarını büyüterek hakimiyetini sürdürmeye çalışıyor.
Rusya bu karışıklık içinde, Suriye ile 25 yıllık bir anlaşma yaparak Doğu Akdeniz’de saha ediniyor, aynı şekilde Mısır’la anlaşıp doğalgaz çalışmalarına ortak oluyor.
Rusya’nın amacı aslında doğalgaz çıkarma hedefini aşan, ABD’nin bölgesel hakimiyetine ortak olmak, hatta ABD’yi orta vadede oyunun tamamen dışına çıkarmak.
Bu arada ABD denklemin içinde Türkiye’nin rolünü kısıtlamak için, GKRK’nin şımarmasını sağlayacak Türkiye’nin motivasyonunu bozacak, silah ambargosu kararı kaldırıp, yardım yapacağını açıklıyor.
ABD, Türkiye’nin bölgede büyümesini ve oyun kurucu olmasını istemiyor.
Doğu Akdeniz’de savaş çıkar mı?
Dünyanın pandemi nedeniyle yaşadığı süreç ve Türkiye’nin gösterdiği kararlılık, Türkiye ile hiçbir gücün savaşı tercih etmeyeceğini gösteriyor.
Son tahlilde Türkiye masada ve sahada istediğinden daha fazlasına sahip olabilir.

Tarih: 16 Eylül 2020 Çarşamba    Hit: 7351




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol