03 Mayıs 2024 Cuma   

STRES YÖNETİMİ

STRES YÖNETİMİ
 

* Stresin hayatımızdaki önemi yadsınamaz. Stres modern toplumun hastalığı olarak da ifade edilebilir. Modern yaşam içinde stresin büyük payı vardır.
Stres yönetimi, bizleri hareket etmeye, doğru tercihler yapmaya ve başarılı olmaya yönlendirir.
Stres, içinde bulunduğumuz zaman gereğince mecburen karşılaşmak durumunda olduğumuz husustur. Kelime anlamı olarak zihinsel ve duygusal gerginlik anlamı taşır. Stres yönetimi ise bu karşılaşılan çeşitli noktalarda daha sağlıklı, temkinli ve doğru davranmaya yönelim oluşturur.
Bitirmemiz gereken işler, üzerimize aldığımız sorumluluklar, karşılaştığımız olumsuz durumlar, çevresel çatışmalar ve maddi problemler gibi etkenler vücudumuzda stres oluşumunu tetikler. Bu gibi durumlar süreklilik kazandığında ise birey stres halini yönetememeye başlar.
Stres de aslında diğer tüm duygu, davranış ve tepkiler gibi olması gereken bir durumdur. Fakat burada önemli olan stresin boyutu ve sürecidir. Sürekli stres ile yaşamak başka sorunlarında meydana gelmesine yol açar. Bu nedenle stres yönetimi büyük önem taşır.
Stres yönetimiyle başa çıkılamazsa kişiler depresyon, uyku bozuklukları ve sağlık sorunları gibi problemler yaşamaya başlar.
Sizin de stres konusunda problemleriniz mevcutsa ve bunun yaşantınızı büyük ölçüde etkilediğini düşünüyorsanız uzman desteği almanız gerekir.
Stres meydana geldiğinde;
Organizma- “Savaş ya da Kaç” tepkisi verir,
Bu tepki sırasında organizmada, ani “Adrenalin” salınımı;
Kalp atışı artar,
Solunum hızlanır,
Tansiyon yükselir.

STRES YÖNETİMİ NASIL YAPILIR?
Stres yönetiminde planlı olmak önemlidir. Yaşamınızda sizi strese sokan şeyler genellikle istediğiniz halde yapamadığınız ve rahatlamak için kendinize vakit ayıramadığınız hallerdir. Bu nedenle hayatınızı planlamanız gerekir. Bu plana çalışmanız gereken, eğlenmeniz gereken ve dinlemeniz gereken zaman dilimleri eklenir. Yaşantınızın tümünü çalışmaya ya da tümünü eğlenmeye harcarsanız monotonlaşmanız ve stres duymanız oldukça normaldir. Bu noktada çalışmanız gereken zamanda sadece çalışmaya, eğlenmeniz gereken zamanda sadece eğlenmeye ve yine aynı şekilde dinlenmeniz gereken zamanda sadece dinlenmeye odaklanmalısınız.
Böylelikle stres meydana gelse dahi yatıştırmak ve stres yönetimi sağlamak için kendinize zaman yaratabilirsiniz. Her zaman gerçekleştirdiğiniz eylem sırasında düşüncelerinizden uzaklaşmak ve eyleminize yoğunlaşmak mümkün olmayabilir. Özellikle stres düzeyi yüksek birey bu aşamada zorluk yaşar. Bu nedenle stres yönetimi önem arz eder.
• Yapmanız gereken eylem hangisi olursa olsun olumsuz düşünceleri kafanızdan atmalı ve olumlu düşünceye yönlenmelisiniz.
• İç dünyamızdaki çatışmalar ve dış dünyadan gelen uyarıcılar arasında uçurum olmamalıdır. Doğan Cüceloğlu’nun “İç ve dış dünyası arasındaki mesafe, bireyin yaşamındaki en büyük stres kaynağıdır.” Sözü bu durumu destekler.
• Hayatı olduğu gibi kabul edin, kabulleniş bizi stresin zararlı etkilerinden korur.
• Her şeye “Evet” demek, başkalarının beklenti ve taleplerini her zaman karşılamaya hazır olmak gibi bir algıya kapılmayın. Gerektiğinde ‘Hayır’ demeyi öğrenin.
• Sigarayı bırakın. Sigara içerdiği uyaranlarla stresi tetikler.
• Düzenli egzersiz yapın. Özellikle yürüyüş gibi düşük tempolu egzersizlerle başlayın. Bu kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
• Denetim altında tutabileceğiniz ve yapabileceğiniz sorumluluklarınızı bilin.
• Stres nedenlerinizi azaltmaya çalışın.
• Gerçekçi hedefler ve beklentiler belirleyin. “Mükemmel olmalıyım” düşüncesinden vazgeçin.
• Yeterince dinlenin. Hayatınızı yavaşlatmak stres dengenizi koruyacaktır.
• Uygun bir diyetle stres seviyenizi koruyun. Beslenmenize dikkat edin. Stresten kurtulmak için alkol ve gıda tüketimini artırmayın. Bu size anlık bir rahatlama sağlasa da zamanla farklı bağımlılıklar yaşamanıza neden olabilir.
• Olumlu bir tutum içinde bulunup benlik saygınızı güçlendirin.
• Hayata karşı esnek olmaya çalışın.
• Stresi azaltacak alternatifler belirleyin.
• Aynı anda birkaç şeyle uğraşmayın; çünkü bu stres seviyenizi yükseltir, bir defada tek konuya odaklanın.
• Düzenli bir uyku programı oluşturun. Her gün aynı saatte uyuyup, aynı saatte uyanın.
• Stres anlarında başka konulara odaklanın.
• Rahatlatıcı müzikler dinleyin.
• Stresle başa çıkamıyorsanız profesyonel destek alın.
Son olarak yazımı Mevlana’nın güzel bir sözüyle bitirmek istiyorum:
“Her günün hâli, dünkü günün hâline benzemez. Hâller, ırmak gibi akar gider. Onu bağlayacak, akışını durduracak hiçbir şey yoktur. Her günün sevinci, bir başka çeşittir. Her günün düşüncesinin başka bir tesiri vardır. Ey genç, şu beden bir misafirhanedir. Her sabah o eve koşa koşa yeni bir misafir (dert, düşünce) gelir. Sakın, “Bu misafir bana yük olur, kalır” deme. Biraz kalır, sonra yine geldiği gibi gider, yokluğa karışır. O görünmeyen cihandan, gayb âleminden gönlüne gelirse, onu bir misafir say, onu hoş tut, güler yüzle karşıla.”


Benay Mercan
Uzman Klinik Psikolog 
Özel Rami Hastanesi

Tarih: 17 Ocak 2023 Salı    Hit: 1972

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol