25 Nisan 2024 Perşembe   

SREBRENİTSA KATLİAMI UNUTULMADI

SREBRENİTSA KATLİAMI UNUTULMADI
 

Srebrenitsa'daki Boşnak Soykırımı'nın 23. yıl dönümü nedeniyle anma törenleri yapıldı. Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği hem dernek binasında anma töreni gerçekleştirdi hem de Kartal’daki anma törenine katıldı.
Tarihe 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yapılan en büyük katliam olarak geçen Srebrenitsa Soykırımı'nda katledilen 8372 Boşnak, katliamın 23. yılında anıldı.
Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği hem dernek binasında anma töreni gerçekleştirdi hem de Kartal’daki anma törenine katıldı.
Kartal’daki anma programına Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Muhammet Sancaktar ve yönetim kurulu üyeleri, İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Erdoğan Erden ve yönetim kurulu üyeleri, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Elmas Orak, Kartal Belediyesi yetkilileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.
Kartal Meydanı'nda yer alan Srebrenica Boşnak Soykırımı Anıtı’na çelenk konulması ile başlayan anma programı, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması, Srebrenica’da katledilenler ve tüm şehitler için dua edilmesi ve basın bildirisinin okunmasıyla devam etti. Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Elmas Orak yaptığı konuşmada, Srebrenitsa'nın asla unutulmamasını, dünya barışının egemen olması için de hiçbir yerde tekrarlanmamasının önemine değinerek, “Sırp savaş suçluları, sembolik birkaç istisna dışında henüz cezalandırılmamıştır. Savaş suçlusu olan Sırbistan ve Karadağ devletleri ile bu suçları bireysel olarak işleyen caniler, adalet önünde mahkum oluncaya kadar dünyanın vicdan sahibi tüm insanları bıkmadan, usanmadan mücadelelerini sürdürmelidirler, Soykırımla yerlerinden edilen Boşnakların ata topraklarına dönüşünü teminat altına alan Dayton Barış Anlaşması'nın ilgili maddeleri tavizsiz uygulanması gerekir. Srebrenitsa'daki Boşnak Soykırımı'na dair gerçek, artık unutulmayacak, unutturulmayacak ve yalanlarla yok edilemeyecek bir güce erişmiştir. Bu insanlık suçunu unutmayacağız, unutturmayacağız, çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara anlatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

SANCAKTAR: ALLAH BİR DAHA BÖYLE ACI YAŞATMASIN
Programda bir konuşma yapan Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Muhammed Sancaktar, “Yugoslavya’nın çökmesinin ardından 1992 yılında Sırplar Bosna’da başlattıkları soykırımla doğuya doğru hızla ilerledi ve nüfusunun yüzde 75’ini Müslümanların oluşturduğu 36 bin nüfuslu Srebrenitsa’yı ele geçirdi. Etraftaki bölgelerden kaçan Boşnakların göçü sonucu Srebrenitsa’nın nüfusu 60 bine yükseldi. Su, gıda ve tıbbi malzeme kıtlığı başladı. BM Barış Gücü, bu bölgelere asker sevk etti ve Sırp saldırıları durdu. Ancak Srebrenitsa etrafındaki Sırp kuşatması devam etti ve sonraki 2 yıl içinde çok az sayıda insani yardım konvoyunun kasabaya girmesine müsaade edildi. Müslümanların elindeki silahlar BM Barış Gücü tarafından “koruma” gerekçesiyle toplanmıştı. Bu nedenle Boşnaklar güçsüz bırakıldı ve açlıktan pek çok Bosnalı hayatını kaybetti. Temmuz 1995’te Yugoslavya iç savaşı sırasında Sırp ordusu, Srebrenitsa’yı işgal ederek bunu soykırıma dönüştürdü. Bu soykırımda Srebrenitsa’da 8.372 kişi Ratko Miladiç komutasındaki ağır silahlı Sırp ordusu tarafından öldürüldü. Ne Birleşmiş Milletlerin Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmesi ne de kentte bulunan 600 Hollandalı Barış Gücü askeri bu vahşete, bu soykırıma mani olamadı. Srebrenitsa katliamı, 2. Dünya Savaşından sonra Avrupa’da yapılan en büyük insan katliamı ve etnik soykırım olarak Dünya tarihine kazınmıştır. Allah bizlere ve hiç kimseye bir daha böyle acılar yaşatmasın diyor, acılarımızın tazelendiği bu günde, soykırımda hayatını kaybeden 8372 kişiye Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum” ifadelerini kullandı.        

BOSNA SANCAK DERNEĞİ’NDE ANMA
Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Srebrenitsa katliamının 23. yılı nedeniyle anma töreni düzenledi. Dernek binasında gerçekleştirilen anma töreninde Prof. Dr. Smail Çekiç, ‘Boşnak Soykırımı’ konulu bir panel vererek katılımcılara Bosna Savaşı ve Srebrenitsa katliamı konusunda bilgiler verdi. Konferansta soykırım ile ilgili araştırmalarını ve yaşadıklarını paylaşan Prof. Dr. Smail Çekiç, Bosna Hersek’te yaşanan trajedinin şahidi ve mağduru olduğunu belirterek, soykırım ve insanlık karşıtı suçlarla ilgili yayımlamış olduğu 70’e yakın makalesi ve 20 kitabı bulunduğunu ifade etti. Konferansta Smail Çekiç’in Boşnak soykırımı ile ilgili önemli araştırmalarını barındıran ve Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı çalışmaları ile Türkçe’ye çevrilen Boşnak Soykırımı kitabı da tanıtıldı. Kitapta Bosna Hersek’e yapılan saldırılar, yaşanan vahşetler ve uygulanan zulüm ve soykırım birinci tanıkların ağızlarından tüm gerçekleriyle sunuluyor.
Yine dernek adına Başkan Yardımcsı Prof. Dr. Adem Fazlıoğlu, Fox TV ve TV 5’te programlara katılarak Srebrenitsa katliamını anlattı.

Tarih: 11 Temmuz 2018 Çarşamba    Hit: 6484

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol