29 Mart 2024 Cuma   

SOFRALARIN MÜCEVHERİ ZEYTİN

SOFRALARIN MÜCEVHERİ ZEYTİN
 

* Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan zeytin, zeytingiller familyasına ait olan zeytin ağacının meyvesidir. Ülkemizin Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgesi, zeytin yetiştiriciliğinin yapıldığı önemli bölgelerdir. Buralarda yetiştirilen zeytinlerin yapısı, aroması ve üretim biçimleri farklılık göstermektedir. Her biri ayrı aromaya sahip olan zeytin çeşitleri, içeriğinde barındırdığı vitaminler ve mineraller ile insan sağlığı için de büyük faydalar sağlamaktadır. Çeşitliliği bu kadar fazla iken iyi zeytini seçme konusunda dikkat edilmesi gereken önemli noktaları ve zeytinle alakalı bilinmeyenleri Bağcı Zeytin Genel Müdürü Saffet Gültekin, Paşavizyon Gazetesi’ne anlattı.
Dünya zeytin üretiminin büyük bölümü Akdeniz'in etrafındaki ülkelerde gerçekleşiyor. İlk sırada İspanya var. Onları İtalya ve Yunanistan izliyor. Türkiye 4. sırada yer alıyor.  Sofralık zeytin üretiminde dünya üçüncüsü olan Türkiye, tüketimde ise dünya birincisidir. Peynir, zeytin, ekmek üçlüsü, Türk insanının simgesel beslenme yiyecekleridir. Türkiye’den başka dünyanın hiçbir yerinde kahvaltı masalarında zeytin yer almaz. Türkiye genelinde yüze yakın çeşitli zeytin üretilirken, her biri sofralara zenginlik, lezzet ve bereket katıyor. Her öğünümüzü lezzetlendiren harika tat zeytin, insanlık tarihine en büyük armağanıdır. 
Zeytin ile ilgili tüm merak edilenleri üretime katkı yapan, sektöre yenilikler ve kalite katan Bağcı Zeytinlerinin Genel Müdürü Saffet Gültekin’e biz sorduk, sektörün duayen ismi tüm samimiyetiyle cevapladı.

SAFFET BEY ÖNCELİKLİ OLARAK TANIYABİLİR MİYİZ?
Malatya’da doğdum. 18 yaşında üniversitesi okumak için İstanbul’a geldim. O dönemki hayat şartları gereği okurken iş hayatıyla da tanıştım. 1965 yılından itibaren  peynir ve zeytin toptancısının yanında muhasebeci olarak çalıştım. 1980’li yıllardan itibaren zeytin sektörüne girdim. Daha sonra da kendi firmamı kurdum. Türkiye’de hiçbir firmada  olmayan termoform makinalarında vakumlu paket zeytin yapımına başladım. Yani zeytinin paketlenmesi işini Türkiye’de ilk yapan kişi benim. O dönem büyük market zincirlerine paketli zeytinleri vererek satışını gerçekleştiriyordum. Benim yaptığım paketli zeytinleri diğer firmalar da örnek aldı ve zeytinler artık eski usüllerde değil de çoğunlukla plastik paket ve cam kavanozlarda satılmaya başlandı. 1985 ve 2005 yılları arasında yurtiçi ve yurtdışında önemli marketlerde vakumlu paket zeytinlerimin satışını gerçekleştirdim. 6 yıldır Bağcı Zeytin’in Genel Müdürlüğü’nü yapıyorum. Burada daha çok inovasyon yönünde çalışmalar yapıyorum. Sektöre çeşitli yenilikçi ürünler geliştirmek için çalışıyorum. ‘Çıraklığını bilmediğin işin ustası olamazsın’ sözü zeytincilik için de geçerli. Yaklaşık 40 yıllık tecrübemle sektöre yenilikler getirmek ve bu noktada takdir görmek mutluluk verici.

ZEYTİN AĞACININ MEDENİYETİMİZDEKİ
YERİNE DEĞİNİR MİSİNİZ?
Atalarımız, Anadolu’ya geldikten sonra zeytin ile tanışmışlardır. Zeytin ağacı binlerce yıl yaşayabilir. Bu yüzden ölmez ağaç ve bilge ağaç da denilebiliyor. Kur’an-ı Kerîm başta olmak üzere Tevrat ve İncil’de de zeytinden bahsedilir. İnanç ve kültürümüzde zeytin, bolluk ve bereketin sembolüdür. Eski el dokumalarında, işlemelerde, seramik ve çinilerde zeytin motiflerini görmemiz de mümkün. Zeytin, Leylak ve Yasemin gibi süs bitkileriyle aynı familyadan gelen yabani bir meyve ağacıdır. Anavatanı Güneydoğu Anadolu bölgemizi de içine alan, Mezopotamya coğrafyasıdır. Zeytin tarımı, zaman içerisinde ticaret, fetihler ve göçlerle yayılmış, günümüzde Akdeniz’e kıyısı bulunan tüm ülkelerde ziraatı yapılır olmuştur. Zeytin dalı da mitolojide barışın sembolü olarak gösterilmiştir. 

ZEYTİNİN ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI NELERDİR?
Zeytin ağacının hiçbir şeyi israf edilmez. Eskiden yağ olarak kandillerde aydınlatmada ve masajda, sabun olarak temizlikte, nemlendirici olarak kozmetikte, tane ve zeytinyağı olarak mutfaklarımızda, yaprak olarak çayda ve kereste olarak mobilya imalatında kullanılır. Zeytinin pek çok özelliği vardır. Zeytinin bir özelliği dalında çok uzun süre kalması. Zeytinlerin olgunlaşması için en az 8-10 ay beklenmesi lazım. Zeytin ağacı yapısı gereği her yıl aynı miktarda mahsul vermez.

ZEYTİN AĞACININ ÖMRÜ NE KADARDIR VE BİR AĞAÇ NE KADAR ÜRÜN VERİR?
Zeytin ağacı yapısı gereği bir yıl meyve verip, ertesi yıl ya çok az meyve verir ya da hiç vermez. Ağaç verdiği sürgünden aynı yıl değil, bir sene sonra meyve verir. Bazı cinslerde ise yıl farkı fazladır. Her yıl düzenli ve doğru budama yapılarak bu fark azaltılabilir. Akhisar’daki fabrikamızın orada 2 bin yılık ağaçlar var. Devletimiz anıt ağaç kapsamında koruma altına aldı. Hala onlar her sene zeytin veriyor. Gemlik ve Edremit bölgesindeki zeytin ağaçları en az 100-200 yıllık ağaçlardır. Türkiye’de en yeni zeytincilik bölgesi Akhisar. Şimdilerde Güney Doğu Anadolu bölgesinde Şanlıurfa ve Gaziantep civarına da zeytin ağaçları sürekli ekiliyor. Batı Karadeniz’de de bir miktar zeytin ağacı bulunuyor. Zeytin ağacı eksi 7 dereceye kadar dayanıklıdır. Doğu Anadolu gibi soğuk bölgelerde zeytin ağacı yetişemez. Zeytin genellikle sıcak bölgelerde yetişir. Ayvalık’ın yağlık zeytini daha çoktur. Türkiye’nin 5 bölgesinde zeytin yetişiyor. Ağacın verdiği meyve miktarı daha çok yaşıyla ilgilidir. Normal bir zeytin ağacı 7-8 yaşından sonra meyve vermeye başlar. Zeytinde bir sene var senesidir bir sene de yok senesidir. Ortalama Gemlik zeytin türleri 30-40 kilo zeytin verir. Yeşil zeytin ise daha çok meyve verir. 40-50 kilo meyve veren zeytin ağaçları vardır.

TÜRKİYE’NİN EN İYİ ZEYTİNLERİ HANGİ BÖLGELERDE YETİŞMEKTEDİR?
Her bölgenin iklim şartına göre zeytin ağacı cinsi değişir. Ege bölgesinde sofralık zeytin genelde yeşil kırma ve çizik zeytinden yapılıp, tüketilmekle birlikte, Marmara bölgesinde Gemlik tipi zeytinler siyah olarak üretilip, tüketilmekte. Türkiye’de şu anda bilinen yüze yakın zeytin çeşidi bulunmaktadır. Zeytin ağacının fiziksel özelliklerini iklim belirler. Sıcaklık arttıkça yaprak büyür ve olgunlaşır. Meyve kabuğu kalınlaşır. Her ağacın verimli olduğu bölge farklıdır. İzmir’de dalından toplanarak yenebilen tek cins olan Hurma zeytini, Akhisar’a özgü Domat ve Uslu zeytini, Aydın’ın Memecik zeytini, Antalya’nın Tavşan Yüreği zeytini, Hatay’ın Halhali zeytini,Gemlik zeytini isim yapmış cinslerden bazılarıdır. 1980’li yıllara kadar Türkiye’de çok fazla zeytin ağacı yoktu. Daha çok Marmara ve Ege bölgelerinde olmak üzere 90 milyona yakın zeytin ağacı vardı. 1980’li yıllardan sonra Akhisar’da tütün üretimi yasaklanınca çiftçilere zeytin fidanları dağıtıldı ve zeytin üretimi yapılmaya başlandı. Şu anda Türkiye genelinde iki yüz milyona yakın zeytin ağacı vardır.

ZEYTİN HASADI NE ZAMAN VE NASIL YAPILMAKTADIR?
Zeytin hasadı, yeşil zeytinde Eylül-Ekim, siyah zeytinde ise Ekim-Kasım-Aralık aylarında yapılır. Bağcı Zeytin olarak biz Gemlik ve Akhisar’da sıyırma yöntemiyle zeytinleri topluyoruz. Yağlık zeytinler sırıkla ve silkeleme ile toplanıyor. Zeytin hasadı, iklim, bölge, sezon, zeytinin cinsi ve amaca göre değişiklik gösterir. Güney bölgelerimiz daha sıcak olduğundan, zeytin daha erken olgunlaşmakta ve hasat önce yapılmaktadır. Kurak giden yıllarda domat ve çizik zeytinlerin taneleri yeşilken toplanır. Gemlik zeytini ise siyahken toplanır. Aynı ağaçta dahi olsa tüm meyveler aynı anda kararmaz. Siyah sofralık zeytin yapacak olan üretici ağacı meyve siyahlaştıkça ‘iki el’ dediğimiz, iki farklı tarihte hasat eder. Zeytinyağı elde etme amaçlı zeytin üreticisi erken hasat edecekse Ekim ayında hasadını yapmalı, tanenin kararmasını beklememelidir. Olgun hasat yapıca üretici şartlara göre Şubat ayına kadar hasat yapabilir. 

BAĞCI ZEYTİN’İN SERÜVENİ NASIL BAŞLADI?
1986 yılında kurulan Bağcı Zeytincilik, Bursa’nın Orhangazi ilçesinde mavinin ve yeşilin buluştuğu, Gemiç Köyünde üretim yapmaktadır. Bağcı Zeytin lezzetini doğasının ona sunduğu konumundan alır. Denizden gelen rüzgarla tadını alan, dalından toplanan ve titizlikle üretilen ürünlerimizi hünerli ellere bırakıyoruz. Yılların bize verdiği tecrübeyle, kendini sık sık güncelleyen araştırmacı ekibimizle ve yeniliğe üretim kadar önem veren yönetimimizle, sağlıklı ve kaliteli üretim yapmak için gayret ediyoruz. Özenle topladığımız zeytinlerimizi doğal yöntemlerle lezzetli kıvama getirerek, doğduğu bereketli toprakların saf güzelliğini sofralarınıza sunuyoruz. Bağcı Zeytin olarak çeşitli ürün yelpazesine sahip olup, yalnızca yeşil ve siyah zeytinin yanı sıra, zeytin ezmesi ve zeytinyağı üretiminde de aktif olup yerli ve yabancı müşterilerimize hizmet vermekteyiz. İlk olarak Gemlik’te fabrikamız kuruldu. Daha sonra da Manisa Akhisar’da ikinci fabrikamızı kurduk. Gemlik’te fabrikamız son 2 seneden beri Orhangazi’deki daha büyük bir alana taşıdık. Gemlik’te siyah zeytin, Akhisar’da ise yeşil zeytin üzerine üretim yapıyoruz.

BAHÇELERİNİZ NERELERDE BULUNUYOR VE ZEYTİNCİLİK OLARAK NELER 
YAPIYORSUNUZ?
Bağcı Zeytin olarak Bursa’nın Gemlik ilçesinde ve Manisa’nın Akhisar ilçesinde firmamıza ait zeytin bahçelerimiz bulunuyor. Bunun yanı sıra zeytin çiftçilerinin ürünlerini de müstahsil dediğimiz firmamızın anlaşmalı olduğu kişilerden almaktayız. Firma olarak hasat mevsiminde toplanan zeytinleri alır, fabrikalardaki havuzlarımızda yaklaşık bir sene bekletir ve satışa satışa arz edilecek hale geldikten sonra tüketicilerin beğenisine sunarız. İlk aşama üretimde zeytini seven, deneyimli arkadaşların emekleriyle tarla bakımını birlikte yapıyoruz. Her şeyde olduğu gibi zeytincilik de emek ister. Zeytinciliğin en önemli etkenlerinden birisi de havaların durumu. Kurak giden mevsimler ve şiddetli yağmurlar işimizi etkiliyor. Eğer ki dolu yağarsa ciddi zararlar oluşuyor, üretim miktarı düşüyor. Çiğ zeytin içerisinde bulunan Oleuropein denilen bir madde doğrudan yememizi engeller. Tuzlanarak özel havuzlarda bekletilen zeytinler yenilebilir hale gelir. Isıl işlem ya da başka çabuklaştırıcı işlemler kullanılmaz ise, zeytinler 6-12 ay aralığında yenilebilir hale gelir. 

FİRMA OLARAK KAÇ ÇEŞİT ÜRÜNÜNÜZ BULUNUYOR?
Ana ürünler olarak siyah ve yeşil zeytin çeşitlerimiz var. Bunlar da kendi aralarında kategorilere ayrılıyor. Dökme zeytin çeşidi olarak Siyah zeytin salamura, Siyah zeytin Gemlik özel, Siyah zeytin gurme, Siyah zeytin yağlı sele, kızıl zeytin, siyah ve yeşil dilimli zeytin, yeşil biberli zeytin, yeşil Edremit çizik zeytin, yeşil kırma zeytin, yeşil Edremit köy kırma zeytin ve yeşil koktey zeytin çeşitlerimiz bulunuyor. Bu ürünlerimiz de kendi arasında iriliğine göre ayrılıyor. Örnek vermek gerekirse siyah Gemlik zeytinlerimiz Siyah Zeytin Gemlik Şahı, Siyah Zeytin Başlüks, Siyah Zeytin Özel Başlüks, Siyah Zeytin Süperlüks, Siyah Zeytin Süper Süper, Siyah Zeytin İri Süper adında 6 çeşit siyah dökme salamura zeytin çeşidi olarak yer alıyor. Paket zeytinlerimiz ise vakumlu paket zeytin, vakumlu paket soslu zeytin, kase zeytin, siyah doze zeytin, zeytin ezmesi ve pet ambalajda zeytin olarak satışa sunuyoruz. Zeytin yağı olarak ise 750 mililitrelik cam şişe ve 5 kilogramlık teneke ile satışını gerçekleştiriyoruz. Zeytinler kalibre dediğimiz sistemde büyüklüklerine ve özelliklerine göre ayrılır. Örnek olarak büyük zeytinlerde 1 kiloda yaklaşık 200 tane zeytin olur. Orta boyda yaklaşık 300, küçük boyda da yaklaşık 400 zeytin olabilir. Buna kalibre sistemi diyoruz. Firma olarak kıvırcık dediğimiz hafif buruşuk zeytinlerimiz Gemlik’te tepelerde yetişir, çok lezzetlidir ve genelde İstanbul piyasasının tercih ettiği bir zeytin türüdür.

TÜRKİYE’DE HİÇBİR FİRMADA BULUNMAYAN VE BAĞCI ZEYTİN’E ÖZEL ZEYTİNLERDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Bağcı Zeytin olarak çok spesiyal bir ürünümüz var. Biz kuru sele zeytin yapıyoruz. Kendi özel fırınlarımızda kurutarak zeytinin içindeki nemini, suyunu, tuzunu alıp tüketiciye sunuyoruz. Türkiye’nin en önemli zincir marketlerinde satılıyor. Artık bunu başka firmalar da yapıyor ancak kuru sele zeytinin ilk kurutma fırınını ben yaptım. Zeytin sektöründe kimsenin aklında yokken 2006 senesinde kuru sele zeytini tüketiciye sunduk. Kuru sele zeytin başta da dediğim gibi zeytinin nemini ve suyunu fırınlar sayesinde alarak daha özlü bir zeytin hale getiriyoruz. Üzerine bir miktar yağ ekleyerek satışa sunuyoruz. Kuru sele zeytin ve yeşil ızgara zeytin çeşidimiz son zamanlarda çok tercih ediliyor. Kurutma zeytinin tuzu az. Sele zeytinine benzediği için tercih ediliyor. Kuru zeytinde zeytinin özü çok daha iyi anlaşılıyor. Çok sulu olmadığı için lezzetli oluyor ve çok tercih ediliyor. Yeşil zeytinlere önce ızgara makinalarında baskı yapılıyor, yağ, sarımsak ve kişniş katılıyor. Çeşnili olduğu için daha çok salata ve meze olarak tercih ediliyor. 

TÜRKİYE’NİN YANI SIRA YURT DIŞINA DA ÇALIŞIYOR MUSUNUZ?
Bağcı Zeytin olarak uzun yıllardan beri yurtdışına ürünler gönderiyoruz. Son 3 seneden beri de Türkiye’nin en büyük 2. zeytin ihracatçısıyız. İlk sırada Marmara Birlik bulunuyor. Firma olarak satışımızın üçte biri yurtdışına gidiyor. Yurtdışı satışımızın yüzde 85’lik bölümü Avrupa ülkelerine, kalan bölümünü de dünyanın diğer bölgelerine satışını gerçekleştiriyoruz. 

AKHİSAR VE GEMLİK’TE YETİŞTİRDİĞİNİZ VE ÜRÜNLERİ ELDE ETTİĞİNİZ ZEYTİNCİLİK SİZCE NASIL YÖNETİLİYOR?
Marmara Bölgesi’nde zeytinciliğin en büyük aktörü Marmara Birlik. Kooparatif olduğu için 30 bine yakın ortağı var. Bağcı Zeytin olarak biz de Türkiye piyasasında ise ilk 5 sıra içerisindeyiz. Zeytin alım merkezlerinde müstahsiller zeytinleri üreticiden büyüklük ve çeşidine göre alır. Bağcı Zeytin olarak bizim de 25’e yakın alım merkezimiz var. Biz de müstahsilden ürünleri sonbaharda alır ve kendi havuzlarımızda bir yıla yakın bekletiriz. Zaman içinde zeytin olgunlaşır ve bir sene kadar sonra tüketicilere sunarız. Eskiden salamura zeytin  satılırdı. Şimdilerde salamura yapılması azaldı. Biz zeytinleri fabrikada yağlayıp tenekeye koyuyoruz. Gerçek sele zeytini 12. ayda toplanan zeytinlerdir. Havalar soğuyunca zeytin dalında buruşur. Kış iyi olmayınca o zeytinler buruşmuyor ve düz oluyor. Zeytinleri özel fırına koyuyoruz. 10-12 saat rüzgar ile hafif hafif ısıtıyoruz. Örneğin bir kiloluk zeytinin 300 gramlık suyu kaybolur. Rüzgar ve ısıyla 700 grama düşer biraz da tuzu azalır. Akhisar zeytinciliği daha çok zeytinyağı üretiminde iyi ancak sofralık zeytin üretiminde de son yıllarda ciddi bir artış var.

BİRİNCİ KALİTE SOFRALIK ZEYTİNİ TARİF EDER MİSİNİZ?
Zeytin yapımı esnasında içerisinde sağlığa mani katkı maddesi olmaması ilk şarttır. Zeytinin gevşek olmamakla birlikte, etinin çekirdeğinden kolay ayrılması, kabuğunun ağızda kalmaması, sap dâhil hiç bir yerinde küf olmaması gerekir. Tuzluluk ve boyu ise müşterinin isteğine bağlı olarak değişir. Yeşil zeytin olarak ise kırma, çizik, turşulu ve son zamanlarda ızgara denilen cinsleri mevcuttur. Tuzu az ve yağ oranı yüksek olan zeytin iyi zeytindir. Bağcı Zeytin olarak Gemlik bölgesinin yamaçlarında olan ve doğal olarak sulanan zeytinler birinci kalite zeytindir. Yamaçlarda elde edilen zeytinler, ovalardakilerden daha kalitelidir. Eskiden zeytinler satıcıdan alındığında tuzunu alsın diye suya konulurdu. Şimdi artık zeytinler yağlı olduğu için sudan geçirmeye gerek yok. Bağcı Zeytinleri fabrikamızdaki bölümlerde, önce birkaç kere tatlı sudan geçirilerek tuzunu azaltıyoruz. Başka bölümde hafif rüzgarla ısınır ve kurur sonra yağlama bölümüne geçer. Sonra otomatik makinalarda el değmeden paketlenir. Tüm ürünlerimizi 10-15 günde bir önce biz kendi laboratuvarımızda sonra da akredite olan bağımsız labarotuvarlarda test ettiririz. Türkiye’nin en büyük market zincirleriyle çalıştığımız için onlar için de ayrı konroller yaptırıyoruz. 

ZEYTİN ÜRETİCİLERİNE YÖNELİK NE TÜR EĞİTİMLER VERİLİYOR VE SORUNLARI SİZCE NELERDİR?
İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, ihracatçı birlikleri, üniversiteler, kooperatifler, ticaret ve zeytin borsaları olmak üzere zeytin üreticilerine çeşitli eğitimler verilmekte. Toprak işleme, budama, ilaçlama, sulama, tadım, sofralık zeytin işleme gibi alanlarda eğitimler veriliyor. Bağcı Zeytinleri  olarak biz de zaman zaman müstahsillerle ve çiftçilerimizle çeşitli eğitim ve değerlendirme toplantıları yapmaktayız. Eskiden meslek okulları yoktu. Şu anda sırf zeytincilik üzerine Ege ve Marmara bölgelerinde meslek yüksek okulları açıldı. Buralarda yetişenler zeytin sektöründe çalışıyor. Türkiye’de 320 bin aile zeytin işinden geçiniyor. Belli dönemlerde bakım, budama ve zirai mücadele ile zeytin ağacının periyodisite olarak da bilinen az yılı çok yılı farklarını azaltır veya ortadan kaldırır. Fazla sulama, gübreleme, ilaçlama ile daha çok gelir elde edilemez. Doğru tarım uygulamaları yönünde çalışmalar yapılmalı. Çiftçimizi rekolte önceliği yerine, kalite bilinci ve önceliğiyle çalışmaya teşvik etmeliyiz. 

ZEYTİN NASIL YAĞA DÖNÜŞTÜRÜLÜR VE ÜRETİMİ HANGİ AYLARDA YAPILMAKTADIR?
Zeytinyağının kaliteli olması ve kalitesini muhafaza edebilmesi adına türlü gereklilikler var. Doğru zamanda, doğru zirai uygulamalar yapılması, toplanan mahsulün muhafaza şekli, bekletmeden sıkım, paslanmaz tanklar içerisinde, uygun koşullarda saklanması çok önemli. Zeytin yeşilken özel sistemlerle ezilerek yağı çıkarılır, posası ayrılır. Bizim zeytinlerimizde 2.5-3 kilogramdan bir kilogramlık yağ üretiliyor. 5 kilo zeytin meyvesinden 1 kilo yağ veren zeytinler de var. Yağmur yağdıkça zeytin irileşir, içine su toplar. Zeytin yağı 12 ay boyunca üretilir ama esası ilk toplanan zeytinlerden elde edilen zeytinyağlar daha makbuldür. Zeytinin yağa dönüştürülmesinde bir çok yöntem vardır. Eskiden taş baskı vardı şimdilerde ise soğuk sıkım, sıcak sıkım, rafine gibi bir çok yöntem var. Yağlık zeytinler yapraklarından ayrılarak yıkama havuzuna taşınır. Titreşimli havuzda yıkanan zeytinler kırıcıda hamur haline getirilir. Buradan içerisinde karıştırıcıların olduğu kazanlarda sıkılma kıvamına gelene kadar karıştırılır. Ardından bir makinada yüksek hızla döndürülür. Zeytinyağı hafif olduğundan savrulur, posası tahliye edilir. Eskiden olan taş sıkma sistemi yerine teknolojik makinalara bırakmıştır. Taş sıkmada tekerlek şeklinde değirmen taşlar ile çuval içine konulan zeytinler mengene ile sıkıştırılıp, yağ elde edilmekteydi. Günümüzde kullanılan ‘sızma’ tabiri sıkıştırma esnasında sızan yağlardan gelmedir. 

HAKİKİ ZEYTİNYAĞINI NASIL ANLARIZ?
Boğazda acılık, gırtlakta yakıcılık hissedilmeli. Taze çimen, badem, meyvemsi tad alınmalı. Zeytinyağı toprak kokmamalı. Eğer toprak benzeri koku alırsanız bu içerisinde toprağa değmiş zeytinlerde üretildiğinin işaretidir. İyi bir zeytinyağının imalinden sonraki en büyük düşmanı ısı, ışık ve havayla temastır. Bunu engellemek adına koyu renk cam, teneke ambalajları tercih edilmelidir. Ağzı kapalı, kuru, karanlık ortamda saklanmalıdır. Bu şartları sağladığınız zeytinyağının ömrü 2 yıl sürer. Ama mümkünse o yılın yağı tüketilmesi daha makbuldür. 

ZEYTİNDE VE ZEYTİNYAĞINDA ESKİSİ GİBİ HİLELER YAPILIYOR MU?
Eskiden zeytini erken olgunlaştırmak için sağlıklı olmayan farklı yöntemler uygulanıyordu. Şimdi artık sıkı d­­­enetimler ve testler olduğu için yapılmıyor. Zeytinyağına ise kötü niyetli kişiler ve merdiven altı denilen işletmelerde başka yağ ilave ediyorlardı. Devamlı denetleme ve testler olduğu için kötü niyetli kişiler buna artık yanaşamıyor. Vatandaşların kaliteli zeytin ve zeytinyağı almaları için güvenilir firmaları tercih etmesini öneririm. Bağcı Zeytin’in tüm ürünleri  doğal ürünlerdir. Ürünlerimizi insanlarımız gönül rahatlığıyla tüketebilir.

BAĞCI ZEYTİNLERİNİN
  AR-GE ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİLER VERİRMİSİNİZ?
Firma olarak kurutma zeytin çeşidi olarak Türkiye’de bir numarayız. Bugüne kadar yaptığımız tüm ürünler her zaman herkesin önündedir. Şu anda Türkiye’de hiç olmayan yeni bir pet ürünü ile zeytinlerimizi tüketicinin beğenisine sunacağız. Bu pet ambalajın özelliği, doğada diğer plastiklere göre daha çabuk dönüşmesidir. Ürünlerimizde kullandığımız her şeyi kendimiz yapıyoruz. Örneğin 250, 500 gramlık, 1 kilogramlık gibi bir çok ambalaj makinamızla zeytinlerimiz el değmeden kendimiz hazırlayarak tüketiciye kadar ulaşıyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yeni çeşitlerimizle halkımızı kaliteli ürünlerle buluşturmaya devam edeceğiz. 

SON OLARAK TÜKETİCİLER NEDEN BAĞCI ZEYTİN’İ TERCİH ETMELİ?
Zeytin doğanın bize getirdiği, memleketimizin vazgeçilmez nimetidir. Zeytin; kahvaltılarınıza tat katarken, sizi bir çok hastalığa karşı korur ve şifalandırır. Zeytin cildi ve kalbi korur, sindirimi arttırır. Memleketimizin bereketli topraklarına inandık ve üretim kalitemiz, hijyen konusundaki özenimiz, Türk damak tadına verdiğimiz büyük önem sayesinde markamızı her geçen gün büyüttük. Çocukluğumuzdaki o saf lezzeti bozmadan, son teknolojiyi benimseyen yöntemlerimizle tadına doyulmaz doğal zeytinler ürettik ve aynı hevesle de üretmeye devam ediyoruz. Firma olarak doğal ve naturel zeytinlerimiz bulunuyor. Bizim siyah zeytinlerimiz yüzde 100 doğaldır. Ayrıca kaliteli yeşil zeytinlerimizde de iddialıyız. Firmamıza hemen her gün 100 ton zeytin geliyor. 3-4 ton zeytini yağhanede zeytinyağına dönüştürüyoruz. Esas birinci işimiz bizim zeytin. Zeytinde ilk 5 firma içindeyiz. Bağcı Zeytin olarak 35 yıllık köklü geçmişimizle sektöre bir çok yenilik katıyoruz ve katmaya da devam edeceğiz. Tüm ürünlerimize güveniyoruz. Halkımızı, Gemlik ve Akhisar’ın en iyi ve en kaliteli ürünleriyle bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da buluşturmaya devam edeceğiz.

Tarih: 24 Kasım 2020 Salı    Hit: 10307

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol