23 Nisan 2024 Salı   

SEN NEYMİŞSİN BE SATKO

SEN NEYMİŞSİN BE SATKO
 

Balkanlar’dan Türkiye’ye göçün yaklaşık 200 yıllık bir geçmişi vardır. İstanbul’da Balkan göçmenlerinin en yoğun olarak yaşadığı yerlerden biri de Bayrampaşa’dır. İlçenin demografik yapısında önemli bir yer tutan göçmenler, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen insanlarla Bayrampaşa’da yıllardan beri huzur ve barış içinde yaşıyor.

Bayrampaşa’da Bosna, Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan ve Arnavut göçmenlerinin sayısı oldukça fazla olurken, bu göçmenler kurdukları derneklerle geçmişten gelen kültür, gelenek ve göreneklerini günümüz kuşaklarına aktarmaya çalışıyorlar. ­­­Bayrampaşa’da bulunan birçok dernek arasında aktif çalışmalarıyla tanınan Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Bayrampaşa Şubesi Başkanı Sadettin Kurtuluş, geçtiğimiz günlerde yapılan kongre ile görevini Metin Altıntaş’a devretti.

Bayrampaşalıların ‘Satko’ diye tanıdığı ve çok sevdiği Sadettin Kurtuluş, hayatı, Bayrampaşa sevdası ve dernekteki çalışmaları hakkında Paşavizyon’a önemli açıklamalarda bulundu.

RUMELİ’NİN BAŞKENTİ BAYRAMPAŞA’DIR

1968 yılında o dönem Yugoslavya’ya bağlı olan Makedonya Üsküp’te doğan Sadettin Kurtuluş, çocukluk ve gençliğini burada geçirdi. Askerliği de Makedonya’da yapan Kurtuluş, 1989 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etti. O dönemden beri Bayrampaşa’da kuyumculuk yapan, evli ve 2 kız çocuğu babası olan Sadettin Kurtuluş, iş hayatının yanı sıra sosyal hayatta da çok aktif görevlerde yer alarak tüm Bayrampaşalılar tarafından tanındı. Bayrampaşa’da herkesin ‘Satko’ diye tanıdığı ve çok sevdiği Sadettin Kurtuluş, “Rumeli’nin başkenti Bayrampaşa’dır. Balkanlardan hiçbir farkı yok. Hatta küçük bir Üsküp diyebiliriz. Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni hizmetlerinden dolayı biliyordum. 1995 yılında genel merkeze üye olmuştum. Bayrampaşa şubesine de Bahri Beşkardeş döneminde girdim. İlhan Şengüler ve Alaattin Tunaboylu dönemlerinde de yönetim de yer aldım. İlhan Şengüler’den sonra yönetimdeki arkadaşların da takdiriyle 2013 yılında başkanlığa getirildim. Geçtiğimiz günlerde 5 yıllık görevimi yeni başkan Metin Altıntaş’a devrettim. Başkanlık bir bayrak devir teslimidir. Başkanlık görevini teslim ettim ama yeni yönetimde de yer alıyorum. Bizlerde başkanlık değil, ağabey-kardeş ilişkisi vardır” diye konuştu.

HERKESİN GÖNLÜNE DOKUNAN BİRİYİM

Bayrampaşa’da çok sevilen ve herkesin takdirini kazanan Sadettin Kurtuluş’a bunun sebebini sorduğumuzda, “İnsanları kırmamaya dikkat eden ve herkesin gönlüne dokunan biriyim” diye cevap veren namı diğer Satko, “Dernekte görev yaparken önceliğimiz herkesi kucaklamak ve sahip çıkmaktır. Burada bulunan herkese önemli görevler düşüyor. İnsanlar arasında hiçbir ayrım yapmadan, herkesin sorunlarına çözüm arıyoruz. Hepimiz birbirimizi seviyoruz ve kucaklıyoruz. Biz dernek olarak her zaman çalışmak ve aktif olmak zorundayız. Tabela derneği değiliz. Durmadan, yorulmadan güzel işler ve projeler yapıyoruz. Göreve ilk başladığımda Kadın kolları ve Gençlik kolları kadrolarını daha da geliştirdik ve yönetimdeki üye sayısını çoğalttık. 5 yıllık başkanlık dönemimde çok iyi yönetimlerle çalıştım. Derneğimizin eski genel başkanı Nuri Şahinler ve yeni genel başkanımız Adnan Şahinler inanılmaz bir destekle bize katkı sağladı. Yönetim kurulu, gençlik kolları ve kadın kolları ile birlikte hareket ediyoruz, gelen tüm fikir ve öneriler üzerine düşünüp kafa yoruyoruz. Bu bir ekip işi. Rumeli Türkleri Kültür  ve Dayanışma Derneği Bayrampaşa Şubesi olarak yılın 12 ayı proje üretip gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

YARDIMLARIMIZI RUMELİLİ OLMA ŞARTINA BAKMAKSIZIN YAPIYORUZ

Bugüne kadar yaptıkları çalışmalar konusunda bilgiler veren Kurtuluş, “İstanbul genelinde her ay 420 aileye yardım ediyoruz ve Rumelili olma şartı aramıyoruz. Üniversite bursu olarak da 640 öğrenciye her ay burs veriyoruz. Bu öğrencilerden 72’si şehit ve gazi ailesi çocuğu. Biz çocukları karşılıksız okutuyoruz. Vatanına milletine hayırlı bir insan, bir birey olsun bizim en büyük mutluluğumuz odur. Bursların dışında ‘kadına şiddete hayır’ ve uyuşturucu konusunda programlar düzenledik. Darülaceze’yi ziyaret ettik. Üsküp’te yaşanan sel felaketinde yara sarmak için giden ilk dernek bizdik. Derneğimizin genel başkanı Adnan Şahinler, genel sekreteri Nadir Saatçioğlu ve Makedonya Büyükelçisi Zerrin Abaz ile eksikleri tespit edip, sel mağdurlarına 110 çekyat, 55 buzdolabı ve 55 halı dağıt­tık. Bayrampaşa Hacı İlbey İlköğretim Okulu ve Üsküp Tefeyyüz İlköğretim Okulu’nu kardeş okul yaptık. Proje çerçevesinde Üsküp’ten 20 öğrenci ve 4 öğretmeni Bayrampaşa’da ağırladık. Tefeyyüz İlkokulu, 1882’de kurulan ve o günden beri Türkçe eğitimi veren ve benim de mezun olduğum bir okuldur. Bayrampaşa Belediyesi’nin Ramazan ayında Balkanlarda düzenlediği Bereket Konvoyu’na da yardımlarımız oluyor. Makedonya ayağındaki projelere de katılıyoruz. Bunun yanı sıra dini ve milli bayramlar ile kandil gecelerine yönelik etkinlikler yapıyoruz. Ayrıca yaklaşık 65 yıldan beri ihtiyaç sahibi ailelere memleketine bakmaksızın, her Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi erzak ve kıyafet dağıtımı yapıyoruz. Rumeli derneğiyiz ama amacımız tüm insanlarımızın yanında olmak” dedi.

HOŞ BİR SEDA BIRAKTIYSAM NE MUTLU BANA

Derneğin 5 bin üyesinin bulunduğunu belirten Sadettin Kurtuluş, “Geriye dönüp baktığımda hoş bir seda bıraktıysam ne mutlu bana. Geçmiş dönemki kadın kolları başkanımız Leman Tunaboylu ve şimdiki başkanımız Meral İlhan’ın, eski Gençlik Kolları Başkanlarımız Ender Gül, Bilal Erman Bilgin ve şimdiki başkan Tolga Güneş’in projelerin üretimi ve gerçekleştirilmesinde yadsınamaz başarıları var. Bunun yanı sıra eski yönetimde yer alan isimler halen desteklerini sürdürüyorlar. Görev sürem dolunca da muhteşem bir kongre yaptık. Salon hınca hınç doldu ve 460 kişi kongremize katıldı. Genel Başkanımız Adnan Şahinler, Belediye Başkanımız Atila Aydıner ve milletvekilimiz Hüseyin Bürge ve tüm protokolün benim için söyledikleri çok büyük bir onur oldu. Kongreyle başkanlığı Metin Altıntaş’a devrettik. Metin kardeşime tüm geçmiş dönemlerdeki başkanlar olarak da destek vereceğiz. Halen dernek yönetiminde yer alıyorum. Bunun yanı sıra Rumeli Balkan Federasyonu’nda Genel  Başkan Yardımcılığı ve Rumeli Balkan Platformu’nda da başkanvekilliği görevlerime devam ediyorum. Her zaman Rumeli insanlarımızın yanındayım” diye konuştu.

BAYRAMPAŞASPOR AŞIĞIYIM

Dernekçiliğinin yanında Bayrampaşaspor’a gönül veren Sadettin Kurtuluş, yöneticilik ve genel kaptanlığını yaptığı takımın profesyonel liglerde yer alması için mücadele etmiş birisi. “Bayrampaşaspor aşığıyım, bu tartışılmaz” diyen Satko, “16 yıl amatörde mücadele eden bir takımdı Bayrampaşaspor. Yönetici olarak Bayrampaşaspor’un 3. Lig’e çıkması adına çok mücadeleler verdik. 3. Lig’e çıktığımız final maçında da yağan yağmurla duygularımız sel oldu aktı. Takımımızı 2. Lig’e çıkarmanın mutluluğunu da yaşadık. TFF 1. Lig’e çıkma yolunda play-off yarı finalinde elendiğimiz Hatayspor maçı en büyük üzüntülerimden biriydi. Çünkü 1. Lig’e çıkacağımıza çok inanmıştım. Şu an Bayrampaşaspor yönetiminde değilim ama kulübümüzün başarısı için her zaman yönetimimiz ve takımımızın yanındayım. İnşallah takımımız bu sezon yeniden 2. Lig’e çıkar. Çünkü Bayrampaşa insanı ve Bayrampaşaspor 2. Lig’i hak ediyor” şeklinde konuştu.

 

Tarih: 16 Mayıs 2018 Çarşamba    Hit: 11096

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol