25 Nisan 2024 Perşembe   

ŞEHİTLERİN ADLARI OKULLARA VERİLMELİ!

 

ONLAR, Vatan uğruna şehit oluyorlar. Gösterişli bir cenaze töreninden sonra unutuluyorlar. Oysa, onları adlarıyla yaşatmak ve bu ülke var oldukça hiç  unutmamak lazım. 
Ülkede, en yaygın kurumların başında okullar geldiği için, daha çok okulları tercih ediyorlar.
Mesela, İllerdeki Valilerin, ildeki bir okula adlarını mutlaka  verdirdikleri görülüyor.
Oysa, 1951 yılında çıkarılan, “Her Dereceli Okul ve Kurumlara Ad Verme Yönetmeliği”, okul adlarının nasıl verileceğini belirlemişti. Bütün okul adları, 1993 yılına kadar geçen süre içinde, bu yönetmeliğe göre verildi.
1993 yılına gelindiğinde, dönemin Milli Eğitim Bakanı, adını bir okula verdirebilmek için yönetmeliği değiştirdi.
Yeni yönetmelik, Resmi Gazete’nin, 2 Nisan 1993 tarihli,  Tebliğler Dergisinin de, 12 Nisan 1993 tarihli nüshalarında yayınlandı.
Anılan yönetmelik, 1994, 1995 ve 2002 yıllarında değişikliğe uğradıysa da, aşağıda açıklayacağım, bencillik kokan haksız, çarpık ve keyfi durumlarsa, ortadan kaldırılmadı.-
Yeni yönetmeliğin 9’ncu madde, (h) fıkrasına göre, “Eski Cumhurbaşkanları, Başbakanlar ve Milli Eğitim Bakanları’nın adları da okullara verilebilir.” deniyordu. Deniyordu, ama “Eskilerin” deniyordu. “Şimdikilerin” yani “Görevdekilerin” demiyordu. Açıkçası,  bir Cumhurbaşkanı, Başbakan ya da Milli Eğitim Bakanı görevdeyken, adları katiyen verilemiyordu
Ne var ki, bu yeni yönetmeliği yapan Milli Eğitim Bakanı, görevdeyken adını bir okula verdirdi. Ondan sonra gelen Bakan da, aynı şeyi yaptı ve tam 6 okula birden adını verdirdi.
Yönetmeliğin bu maddesinin (d) fıkrasına göre, “Savaşta ve diğer zamanlarda, vatan hizmeti yaparken şehit olanların adları okullara verilir” deniyordu. Bu, bir öncelikti.
Atatürk’ün adının verilmesine de yer veren yönetmeliğin 10’cu maddesine göre, “Bir ilde, daha önceden Atatürk’ün adı bulunmuyorsa, uygun görülen bir okula Atatürk’ün de adı verilir” diyordu. Ama, sadece birine diyordu.
O HALDE, NE YAPMAK LAZIM?
Pek tabii ki yönetmelik, hakka ve hukuka uygun biçimde uygulanmalıdır. Bunun için de,
· Adları, yönetmeliğe kısmen de uydurularak verilmiş olsa bile, halen görevde olanların adları bu okullardan derhal kaldırılmalıdır.
· Yönetmeliğe göre, Atatürk’ün adının bile, bir ilde sadece bir okula verilebileceği ön görülmüş iken, bir Bakanın yetkisini kötüye kullanıp ve yönetmeliğe aykırı olarak, 6 Okula birden verdiği adı, derhal kaldırılmalıdır.
· Yönetmeliğe aykırı olarak verilmiş olan diğer adlarla, bu adlar kaldırıldıktan sonra, bu okullara ve eğitim kurumlarına, öncelikle ve ivedilikle, “Şehitlerimizin” adları verilmelidir.
· Yönetmelik yeniden düzenlenmeli ve tüm keyfilikler ve yetkilerin kötüye kullanımı ortadan kaldırılmalıdır.

Tarih: 29 Haziran 2016 Çarşamba    Hit: 1288




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol