19 Nisan 2024 Cuma   

Fatih ŞENGÜLER / Mali Müşavir / Mali Analiz

RAYİÇ BEDEL ÇİLESİNDE SONA DOĞRU!

 

DEĞERLİ Paşavizyon okurları, merhaba... Bu sayımızda başlığımızdaki konu dâhil ilginizi çekeceğine inandığım birkaç gelişmeye değineceğim.
Gayrimenkul alım-satımlarında bilinmesi gereken birçok püf nokta, terim ve detay vardır. Rayiç bedel ise bilmeniz gerekenlerden yalnızca biri ve oldukça da önemli.
Rayiç Bedel Nedir?
Rayiç bedel, kısaca alınacak veya satılacak bir malın güncel sürüm değeridir. Daha basit açıklamak gerekirse bir malın pazar değeri olarak adlandırılabilir. Bu bedel sayesinde alınacak veya satılacak taşınmaz malın pazar değerinin altında işlem görmesi engellenir. Rayiç bedel genellikle arsa, ev gibi taşınmaz gayrimenkullerin pazar değerlerinin altında satılmasını engellemek için kullanılsa da araç piyasası açısından da oldukça önemli bir kavramdır.
İcra iflas kanunu ve diğer kanunlarda değişiklik yapılan 7327 sayılı kanunda diger değişiklikler Belediyeler ve Tapu müdürlüklerini de yakından ilgilendiriyor.
1-Mesela yasanın 10. maddesi yapı kullanma izin belgesi verilmesi sırasında yapı kullanma izni harcı ile cins tashihi harcı belediyelerce tek seferde alınacak.
2-Mesela yasanın 11. maddesine göre yapı kullanma izin belgesi düzenlenen tüm yapıların cins değişikliği işlemleri resen yapılacak. Yapı kullanma izin belgesini düzenlemeye yetkili idare tarafından Mekânsal Adres Kayıt Sistemi'ne yüklenerek elektronik ortamda kadastro müdürlüğüne gönderilen yapı kullanma izin belgesi ile yapı aplikasyon projesine göre kadastro müdürlüğünce tescil bildirimi düzenlenecek. Tapu müdürlüğüne gönderilen tescil bildirimi üzerine başkaca bir belge aranmaksızın cins değişikliği resen tescil edilecek. Cins değişikliği yapılmış taşınmaz kat irtifakı tesisli ise kat irtifakının tesciline ait resmi senede ve kat mülkiyetinin kurulmasındaki istem ve belgelere dayalı olarak başkaca bir belge aranmaksızın resen kat mülkiyetine çevrilecek.
3-Yine yasanın 14. maddesinde Tapu devirlerinde Belediyelerden aldığımız rayic bedel yazılarını tapu müdürlükleri sistemden kendileri sorgulayacak ve borcu olan yerlerin devirleri gerçekleşmeyecektir. Ama buradaki alt yapiyi belediyeler 1.1.2023 tarihine kadar kurmak zorunda.
4-Kanunun 16. maddesi ise bazı inşaat izinleri prosedürlerine bağlı olan harçlar, bedel ve ücretler de yapı ruhsatı başvurusu ile tek seferde ödenebilecek.
Tatilciler bu haber size.
Otel, Motel, Pansiyon, Tatil Köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetleri 31.07.2021 tarihine kadar KDV oranı %1' e uzatılmıştır. Temmuz ayı içerisinde yapacakları tatilleri % 7 oranında indirimli gelecek. İndirimden önce bu oran % 8 olarak uygulanmaktaydı.
Yurtdışındaki varlıklarınızın bedelsiz olarak Türkiye’ye getirilmesi 2021 yılının sonuna kadar uzatılmıştır.
Yurtdışında bulunan bazı varlıkların ülkemize vergisiz bir şekilde getirilmesini konu alan 193 sayılı kanunun geçici 93. maddesi 30.06.2021 tarihinde sona ermişti. Bu süreler kararname ile 6 ay daha uzatılmış oldu.

Tarih: 08 Temmuz 2021 Perşembe    Hit: 2152




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol