Merhaba sevgili okurlarım. Bu ay sizlere, misafirlerimizi dinlediğimiz, sorguladığımız ve özeleştiri yaptığımız bir yazıyla ulaşıyoruz…
Yazımızda fiyat konusuna değinerek hem meslektaşlarımızın özeleştiri yapmasını sağlayalım hem de empati kurarak karşı tarafı da anlayalım isterim.
Oda olarak her daim “eğitim”in ne kadar önemli olduğunun altını kalın puntolarla çiziyoruz. Etkili iletişim, sağlıklı hizmet ve doğru büyüme, her birinin sonu aynı kapıya çıkıyor. Geçmiş yıllara dönüp baktığımızda mesleğimizin ve meslektaşlarımızın sektörde çok farklı noktalara geldiklerini gözlemlemekteyiz. Bunu bir önceki yazımızda da bilgim, gözlemlerim yettikçe aktarmaya çalıştım.
Randevu sistemi geçmişte de varken pandemi sürecinde tamamen rayına oturtulmuş bir sistem olmakla birlikte, randevusuz işlem talep eden hiçbir misafiri de esnaf olarak kapıdan çevirmemeye özen gösteriyoruz. Nadiren de olsa randevu aralarına alınan misafirler çoğu zaman bir sonraki misafiri mağdur ettiği gibi salondaki işleyişi ve düzeni de olumsuz etkiliyor. Esnaf kimseyi mağdur etmek istemese de günün sonunda mutlaka hem maddi hem de manevi mağdur olan taraf oluyor aslında. Bu sebepledir ki; misafirler randevu sistemine riayet edip hem esnafı hem de sonraki misafiri mağdur etmemeli.
Ülke genelinde sektör farketmeksizin hepimizin ekonomik sıkıntı yaşadığı süreçlerden geçiyoruz. Pazarda sebze pahalı, manavda meyve, kasapta et pahalı, fırında ekmek derken nihayetinde herkes günün sonunda ihtiyaç doğrultusunda bütçesine göre alışverişini yapıyor. Bakıyoruz tekstile, sağlığa, yakıta kasada herkes yine ödemesini yapıyor ve ihtiyacını karşılıyor. Peki biz neden meslek erbabına yani bir berbere, bir marangoza, oto tamircisine, terziye emeğinin karşılığı daha fazla olması gerektiği halde veresiye teklif ediyor ya da indirim yapmasını talep ediyoruz?
Soruyorum; Bu esnaf kira ödemiyor mu? Ya da kirayı indirimli mi ödüyor? Elektrik, su, doğalgaz faturalarında iskonto mu alıyor? Ya da “bu paraya bu iş olmaz” diyor mu? Kullandıkları malzemelerin çoğu dolar bazlı olup, 15 günde 1 ya da ayda 1 zam görüyorken bu meslek erbapları aynı zammı müşterisine yansıtabiliyor mu?
Sanatkar ya da zanaatkar olan bu esnaflar herhangi bir mal değil hizmet satıyor, emek satıyor, ilham satıyor… Eski dönemlerde bilenler hatırlayacaktır sektör farketmeksizin çırağa, garsona bahiş verilirdi. Unuttuk değil mi o gelenekleri? Son olarak fiyatlar… Acımasız gelecek ama gerçekçi olacağım. 4.000 TL olan kira bedeli 20.000 TL olan esnafın, yaşamak için maruz kaldıkları her zammın, aldıkları sarf malzemenin bile uğrattığı zararı yansıtamayanların, sigorta ve Bağkur primlerini ödemekte zorlananların,veresiyeye bile mecbur bırakılanların, el emeğinin karşılığı daha fazla olması gerekirken sizce de hakkına girmiyor muyuz? Hizmet sektörüyüz ve bu bir ihtiyaç değil, lüks. Takdir edersiniz ki lüksün indirimi, veresiyesi olmaz.