19 Nisan 2024 Cuma   

ON ÜZERİNDEN ONBİR

ON ÜZERİNDEN ONBİR
 

Muhtar Liçina’dan inciler

4. dönem muhtarlık koltuğŸuna oturuyorsunuz, ve karşŸınıza rakip çıkmıyor...

28 bin seçmenin 27 bin oyunu alıyorsunuz, bu rekor değŸil de nedir...

27 yaşŸında koltuğŸa oturdum, şŸu an  40 yaşŸındayım çalışŸmaktan evlenmeye fırsat bulamadım...

Altıntepsi Mahallesi Muhtarı Selahattin beyin’in rekorunu kıracağŸım, hiç şŸansı yok...

Mahallemden Hidayet TürkoğŸlu, Mirsad Türkcanlar çıktı, yenileri neden çıkmasın...

İçimi acıtıyor mahallemin bir takımının satılıyor olması...

 

Muhtarım öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

4 dönemdir BayrampaşŸa’nın en güzide mahallesi olan Yıldırım Mahallesi’nde muhtarlık yapıyorum. TabiÜ® ki bu üç dönem muhtarlık yaptıktan sonra 4. dönem enteresan bir seçim yaşŸadık, Türkiye’de örneğŸi olmayan bir seçim yaşŸadık. Neden derseniz Türkiye’nin en büyük nüfus olarak en yoğŸun mahallelerinden bir tanesiyiz. Elli bine yaklaşŸan nüfusu var. Otuz dört bin seçmeni var. Bu tip kalabalık mahallelerde eski dönemdeki seçimlerde de bunları yaşŸadık, muhtarlık seçimlerinde özellikle onar tane on beşŸer tane rakip çıkardı. Fakat bu dönem karşŸıma kimse çıkmadı. Bu benim için hem iyi, ama bazı yönlerden de kötü. Neden çok iyi, aslında kimsenin karşŸıma rakip olarak çıkmaması, cesaret meselesi değŸil, bence öyle değŸerlendirmemek lazım. Ben on beşŸ senedir burada muhtarlık yapıyorum insanlar beni tanıdı, beni sevdi. Dolayısıyla zannedersem benim yapacak başŸka işŸim olmadığŸı için ben gece gündüz muhtarlık yapıyorum. Sadece devlet memuru gibi saat 5’te muhtarlığŸı kapatmıyorum. Belki fiilen kapatıyor olabilirim ama benim telefonum devamlı açık istedikleri zaman arıyorlar ben onların yanındayım. Dolayısıyla biz o güveni vatandaşŸa vermişŸiz. Türkiye’de böyle bir şŸey yok kullanılan yirmi sekiz bin oydan yirmi yedi binini ben aldım. Yani vatandaşŸ seçim zamanı vermeyebilirdi, nasılsa tek aday vermeyelim diye düşŸünebilirdi, hepsine çok teşŸekkür ediyorum.

Kaç yılında ve nerede doğŸdunuz?

Ben eski Yugoslavya Sancak bölgesinde doğŸdum. 67 yılında da Türkiye’ye göç ettik. Çocukluk zamanımı burada yaşŸadım.

SeçildiğŸiniz dönemde Türkiye’nin en genç muhtarıydınız, bu nasıl bir duygu tarif eder misiniz?

Artık genç değŸilim daha gençlerimiz vardır. O zamanlar ben yirmi yedi yaşŸındaydım. O zamanlar muhtar olduğŸumda insanların kafasında muhtar imajı vardı. YaşŸlı, göbekli, kelli, gözlüklü o yok artık o imajı ben sildim. İnsanlar demek ki bu imajı hemen kafalarında oluşŸturabiliyorlar.

İlk döneminize muhtarlıkta ne gibi zorluklarla karşŸılaşŸtınız?

O dönemler 94 yılıydı. Bu dönemlerin en büyük sıkıntısını hiç unutmuyorum. Su sıkıntısı vardı. Yani ilk zamanlarda insanlar özellikle kadınlar bidonlarla muhtarlığŸa hücum ederlerdi. Protesto etmeye. Biz insanlarla bir oluyorduk İSKİ’ye gidiyorduk Belediyeye gidiyorduk o dönemlerde. Şükür yağŸmurlarda başŸladı sıkıntılar bitti. Yani on beşŸ senede yapılan birçok hizmetimiz var vatandaşŸlarımıza.

Muhtar olarak bugüne kadar neler yaptınız da halk yeniden sizi seçti?

Bizim muhtarlar olarak yaptırım gücümüz yok, ben bir şŸey yapmadım. Ne yaptım ben sorusuna gelince aslında hakikaten yapı itibarıyla insanları çok seven sevecen yaklaşŸan her türlü yardımlarına gece gündüz koşŸan bir yapıya sahibim. KüçüklüğŸümden beri böyle bir yapım var. Dolayısıyla bu yapımı da insanlarla paylaşŸtım. Bunları paylaşŸğŸınız zaman insanların hoşŸuna gidiyor. Biliyorsunuz Türkiye’de herhangi bir devlet dairesine girdiğŸiniz zaman insanlar çekinir. KarşŸılarında tipik memurlar vardır ya oturur koltuğŸuna keyfine bakar vatandaşŸ beklesin gibi. Her birimiz bunları yaşŸadık acaba bize ne zaman sıra gelir işŸimizi ne zaman hallederler diye ama bende öyle bir şŸey yok. Çünkü devlet dairesi sayılıyor burası. GirdiğŸi zaman ben herkesi karşŸılarım isterse oturup çay içeriz muhabbet ederse muhabbet ederiz, işŸi varsa beraber gider hallederiz. Hiçbir zaman ayırım yapmadım herkese eşŸit mesafede yaklaşŸtım. Ben insanların nereli olduklarını bilmem çünkü ben onlara insan olarak bakarım, gönül zenginliğŸinizi verdiğŸiniz zaman inanın karşŸılığŸını böyle alıyorsunuz. Ben asla mütevazilik yapmıyorum. Yaptırım gücüm olmadığŸı için ben sadece belediyeye önerebilirim. Belediye de sağŸ olsun bizim önerilerimizi geri çevirmiyor.

Belediye’ye her istediğŸini yaptıran muhtar mısınız?

TabiÜ® ki yalnızca benden kaynaklanan bir şŸey değŸil bu, Belediye BaşŸkanımız da sonuçta bu mahallede oturuyor. Kendisi de eksikleri tespit edip bize sormadan yapıyor zaten. Eksikleri olduğŸu zamanlarda biz uyarıyoruz şŸunları yapın şŸunları değŸerlendirin diye onlarda uygun bulurlarsa tabiÜ® ki yapıyorlar.

Dört dönem muhtar seçilmeniz sizi yıldırdı mı yoksa daha mı çok kamçıladı?

ÇalışŸmak beni asıl şŸimdi kamçılıyor. Demek ki bütün mahalle biz Adnan’dan başŸkasını istemiyoruz diyorsa benim bu mahalleye hizmet etme şŸevkim daha da artıyor. Az bir farkla kazanmışŸ olsaydım yine hizmet yapardım ama biraz üzülürdüm, insanlara bu kadar hizmet ettik çoğŸu bize oy vermedi derdim. Şimdi daha bir yoğŸun istek var içimde, çünkü bu oy oranları insanları gerçekten çalışŸmaya itiyor.

Muhtar olmasaydınız ne olmak isterdiniz?

Ben muhtar olmadan önce ticarete atılmışŸtım. Aslında ben muhtar olmadan eski Yugoslavya konsolosluğŸunda çalışŸtım yedi sekiz sene kadar. SavaşŸ patlak verdi o zaman Bosna’da, bende istifa ettim ayrıldım oradan. Ve iyi ki muhtar olmuşŸum diyorum.

İlk muhtarlık adaylığŸın döneminde sana rakip kaç aday vardı?

1. dönem, 2. dönem, 3. dönemde de 10’a yakın aday çıktı. 4. dönemde ise hiç kimse yoktu karşŸımda aday olarak. Artık insanlar beni kabullenmişŸlerdi.

Bu koltukta 15 yıldır oturuyorsunuz, unutamadığŸınız anınız var mı?

Hiçbirini unutamıyorum ki. Vallahi şŸu an aklıma gelmiyor. O kadar güzel şŸeyler yaşŸadım ki acı tatlı hayatın içinde olan şŸeyleri burada yaşŸadık.

Yıldırım mahallesindeki pazardan halk memnun mu yoksa, şŸikayetçiler mi?

Yıldırım mahallesindeki pazar kalktıktan  bir iki hafta sonra tekrar geri geldi. Dolayısıyla henüz kalkmadı o sıkıntıyı ön göremiyoruz illa ki insanlar tepki gösterecektir. Ama netice itibarıyla sonuç olarak baktığŸımız zaman Belediyenin yaptığŸı daimi halk pazarı bizim mahalleye uzak olmasından dolayı epey bir sıkıntı yaşŸayacağŸız. Daimi halk pazarlarının olması çok güzel, olmalıdır da bence.

Sizin yan tarafınızda bulunan arsa pazar yeri olarak uygunmu sıcak bakıyor musunuz?

Aslında bahsettiğŸiniz arazi bir şŸahıs malı, belediyenin malı değŸil. Bence Belediye şŸahısların hepsini bir araya toplamalı. Zaten imarı yok, yetkiyi vermek belediyeye ait olduğŸu için yetkisini şŸahıslar üzerinde kullanır. Şu anda çok bakımsız çok şŸikÜ¢yetçiyim gelen geçen çöpünü atıyor Belediye temizlemiyor. Kimse sahip çıkmıyor o diyor bizim değŸil kimse sahiplenmiyor.

Sizi hep muhtarmı göreceğŸiz, nekadar daha devam edeceksiniz?

Öncelikli olarak halkım takdir ettiğŸi takdirde Altıntepsi Mahallesi Muhtarı Selahattin Beyler’in rekonu kıracağŸım. Hizmetlerim devam ettiğŸi sürece de uzun yıllar devam etmek istiyorum.

Öncelikli projenizi öğŸrenebilir miyim?

Hayallerimizden bir tanesi de yıllardır spor kulüplerimizin sıkıntı çektiğŸi spor tesisleri çok önemli bir şŸey. Türkiye şŸampiyonasında defalarca birincilik alan takımlarımız hiçbir zaman bir tesise gidip çalışŸmamışŸlardır. Hep Şehit Kamil Balkan, BayrampaşŸa ilköğŸretim veya Tuna ilköğŸretim bahçelerinde antrenman yaparak orada oynayarak Türkiye şŸampiyonluğŸuna ulaşŸtılar. DüşŸünün bu çocuklara spor tesisleri sunduğŸunuzda neler olmaz? Belediye BaşŸkanımızın önderliğŸinde şŸu an Hidayet TürkoğŸlu Spor Kompleksi yapılıyor. Büyük şŸampiyonlar çıkaracağŸımıza inanıyorum buradan. Mahallemle ilgili yapacak çok şŸeyler tabii ki. Mesela elektrik tellerinin yer altına alınması, ondan sonra BayrampaşŸa Belediyesinin başŸlattığŸı prestij caddeler ismini verdikleri sokaklar var. Bizim mahallede bir Çam sokağŸı yaptılar ara bir sokak ama böyle bir iki büyük caddeyi yapmaları çok hoşŸ olurdu. İnşŸallah’da mahallem çok daha güzel olacak.

Muhtar olarak spora nasıl bakıyorsunuz, kendinizi neresinde görüyorsunuz?

Bizim mahalle BayrampaşŸa’nın sporla en çok ilgili mahallesidir. Bu konuda mütevazı olmayacağŸım kesinlikle, ve kesinlikle eminim bu konuda. Neden dersen bizim mahalle okulları, futbolda basketbolda çok başŸarılılar. Bizim mahalleden çıkan basketbolculara bakınız. Hidayet TürkoğŸlu, Mirsat Türkcan daha sayamadığŸım bir sürü isim. Yıldırım Bosna Spor Kulübü buranın bir takımı. 3 sene önce 1. Ligde oynayan bayan basketbol takımı. Hepsi de benim mahallemin oyuncuları ve bayan Milli basketbol takımının %90’ını oluşŸturuyordu. Şu anda bir futbol kulübümüz var. Basketbolu da bir arada götüremeyeceğŸi için ayrıldılar ayrı bir kulüp kuruldu. BayrampaşŸa Sancakspor Kulübü kuruldu. Onlar basketbola devam ediyorlar, onlar da çok başŸarılılar. Yıldırım Bosna Spor Kulübümüz 3. ligdeydi, zor maçlar geçirdik özellikle son haftalarda. Karanlık bulutlar dolaşŸıyor takımın üzerinde.Kulübün satılması söz konusu. Bu da acı verici bir şŸey tabi. Mahallemizin güzide takımı 60 yıllardan itibaren tarihi olan bir takım. Çok kişŸiler yetişŸti bu kulüpte dolayısıyla tabi acıtıyor belli bir noktaya geldiğŸinde.

Hido bu sene NBA’de en iyi oyuncular arasında gösterildi. Neler diyeceksiniz?

O bizim mahallemizin gururu tabi. Aynı zamanda ilçemizin gururu ve en neticesinde Türkiye’nin gururu. DüğŸününden sonra bir daha göremedim. 

Şehit Kamil Balkan caddesinde güzel bir nostalji yaşŸanıyordu

Onu yapıyorduk Ada Park açılmadan , neden kalktı?

bizim eski Yugoslavya’da halen şŸimdi bile Bosna’ya gittiğŸiniz zaman aynı Avrupa’daki gibi bizim İstiklal Caddesi gibi devamlı kapanan caddeler vardır her kasabada. AkşŸamları trafiğŸe kapanır orası ve bütün insanlar erkek kadın herkes çıkar dolaşŸırlar oturacak kafeteryaları vardır otururlar konuşŸurlar. Yani insanlara aradığŸı yüzü orada bulabiliyordu. Burada da insanlar çıkarlardı yürüyüşŸte görüşŸürlerdi otururlardı. İki üç sene böyle devam etmişŸti ve çok  güzel olmuşŸtu. Ama daha sonra Ada Park açıldıktan sonra kaldırıldı.

Talep gelmedi mi peki devam etmesi için?

Talep geldi tabiÜ® ki ama Ada Park olduğŸu için insanlar oraya yöneldi. Tabi memnun musunuz derseniz hiç memnun değŸilim Ada Park’tan. Çünkü sadece bizim mahalleye özgü bir yer değŸil tabiÜ® ki olmaması gerekir BayrampaşŸa’ya özgü olsun ama gittiğŸiniz zaman çevre ilçelerden çok sayıda insan var. İnsanlar gelsin ama özellikle hırsızlık olaylarının yoğŸun arttığŸı dönemlerde yakalanan kişŸilerin hep bu parktan ve bu çevre ilçelerden olduğŸu görülüyor. Bunlar emniyetin raporlarında mevcut. Dolayısıyla ben de pek sık gitmiyorum. İnşŸallah yönetim bir çözüm bulur ona göre temizler insanların ailecek gidebileceğŸi bir yer olur yoksa güzel bir yer tabiÜ® ki.

27 yaşŸında koltuğŸa oturuyorsun, şŸu an 40 yaşŸındasın ve dördüncü dönemdir koltukta oturuyorsun ve niçin bekÜ¢rsın?

Vaktim yok evlenmeye. Her düğŸün zamanlarında salonlara gidiyorum kontrol ediyorum ve hepsi dolu. Gün alamıyorum ve o yüzden evlenemiyorum. Bazı şŸeyler kısmet tabii ki.

Son olarak bir muhtar olarak mahalle halkına vereceğŸiniz mesaj nedir?

Yıldırım mahallesi halkı 15 senedir  devamlı yanımdaydı her konuda, ve ben de onların yanındaydım. Özellikle son seçimde onların gösterdiğŸi o teveccühü unutmak mümkün değŸil. Benim hayatımda belki de en önemli anlardan biri olacaktır. Yani onların bana yaşŸattırdıklarına gerçekten minnettarım. Bundan sonrada her zaman olduğŸu gibi yine onların yanlarındayım onlar unutmayacağŸım. Hiçbir zaman ayrılamıyoruz artık devamlı beraberiz.

 Gazetemiz PaşŸavizyon hakkındaki görüşŸlerin?

Gazetenizin her sayısını takip ediyorum. Çok değŸişŸik bir stili var mükemmel bir gazete çıkarıyorsunuz. Sizleri takdir ediyorum, tebrik ediyorum çokta hoşŸuma gidiyor. PaşŸavizyon okunacak gazete, çevirdiğŸiniz zaman sayfaları okumadan hiçbir sayfasını geçemiyorsunuz. Muhakkak ilginizi çekiyor, size tanıdık bir sima, size tanıdık bir kurum veya kuruluşŸ buluyorsunuz yani haber seçmiyorum içinden. BaşŸarılar diliyorum.

röportaj=cemil sağŸlam

Tarih: 7- Temmuz 2009 Perşembe    Hit: 2561

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol