28 Mart 2024 Perşembe   

LAPAROSKOPİK CERRAHİ

LAPAROSKOPİK CERRAHİ
 

Laparoskopi, halk arasında kapalı ameliyat ya da kansız ameliyat olarak anılan, genel anestezi altında karnınıza büyük bir kesi yapılmadan göbek deliğinden ince bir kameranın karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesi prensibine dayanan bir ameliyattır. İnce, ışıklı laparoskop (kamera) denen bir alet karnınızın içine 10 mm’lik kesi yapılarak yerleştirilir. Eğer tedavi edilmesi gereken bir sorun saptanırsa ek aletler, 5 mm’lik kesiler içinden yerleştirilerek bu tedavi yapılabilir. 
Laparoskop (kamera), karın içindeki organların görüntüsünü bir ekrana aktarmakta ve doktorunuz bu ekrandaki görüntüye bakarak ameliyatı yapmaktadır. Diğer cerrahi aletleri yerleştirmek için, karnın alt kısmına 2-3 adet 5 mm’lik kesiler yapılarak bu noktalardan cerrahi aletler yerleştirilir.

HANGİ JİNEKOLOJİK AMELİYATLAR LAPAROSKOPİK OLARAK YAPILABİLİR?
Laparoskopi ile her türlü jinekolojik cerrahi girişimi yapma olanağı vardır. Yumurtalık kistleri, dış gebelikler, myomlar, gebe kalabilirliği artıran tüp cerrahisi, endometriozis, rahmin alınması, tüplerin  isteğe bağlı kapatılması ameliyatları kolayca tedavi edilebilmektedir.

LAPAROKOPİK HİSTEREKTOMİ (RAHİMİN ALINMASI)
Rahimin alınması laparoskopik olarak mümkündür. Laparoskopik histerektomi deneyimli ellerde başarılı bir operasyon olup laparoskopinin tüm avantajlarını taşır. Rahimin bir kısmı laparoskopik olarak serbestleştirildikten sonra vajinal yoldan çıkarılır. Hasta hastanede 1-2 gün yatar ve taburcu olur. Beraberinde yumurtalıklar da alınabilir.

LAPAROSKOPİK KİST CERRAHİSİ
Laparoskopi ile en sık olarak müdahale edilen kistlerin başında endometriomalar gelmekle birlikte devamlılık gösteren ve gerilemeyen basit kistler ve dermoid kistlerde de laparoskopik cerrahi gerekebilir.

LAPAROSKOPİK TÜP LİGASYONU
Kapalı yöntemle  karnınıza büyük kesi  açılmadan gebelikden sizi korumak için tüplerinizi bağlamak çok daha kolay.

LAPAROSKOPİK AMELİYATLAR İÇİN HASNEDE KALIŞ SÜRESİ NEDİR?
Bu süre laparoskopi sırasında saptanacak ve tedavi edilecek hastalıklara bağlı olarak değişir. Tanısal Laparoskopi genellikle aynı gün içinde, anestezinin etkisi geçtikten sonra evine gönderilmektedir. Yumurtalık kisti, dış gebelik,  myomların çıkartılması, histerektomi gibi daha kompleks pek çok ameliyat için bir gece hastanede kalmak yeterli olmaktadır.

LAPAROSKOPİNİN AÇIK AMELİYAT-LARA GÖRE AVANTAJI NEDİR?
- Hastanede yatış süresinin çok daha kısa olması.
- Daha küçük cilt kesisi.
- Ameliyat sonrası çok daha az ağrı kesiciye gereksinim göstermesi.
- İşe ve normal yaşantıya dönüş süresinin hızlanması (çoğu hasta 3-4 gün içinde normal yaşamlarına dönebilmektedir).
- Karın kesisine bağlı komplikasyonların olmaması (enfeksiyon, yara açılması ve fıtık).

 

Op. Dr. Aytan Najafaliyeve
BAYRAMPAŞA KOLAN HOSPITAL
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı


Tarih: 15 Şubat 2019 Cuma    Hit: 9662

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol