20 Nisan 2024 Cumartesi   

KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ

KORUYUCU  DİŞ HEKİMLİĞİ
 

Her sağlık sorununda olduğu gibi olası risk ve tehlikeleri sorun yaşanmadan önce tahminler dâhilinde önleme çalışmalara yapılması gerekmektedir. Yapılan önleyici koruyucu uygulamalar ile yaşanacak olası hastalıkların önüne geçilirken kaynak tüketimi anlamında da oldukça önem teşkil etmektedir. Koruyucu diş hekimliği; tüm sağlık hizmetlerinin olduğu gibi Diş Hekimliğinin de temelidir. Hedef dişlerin sağlıklı bir şekilde ağızda tutulmasıdır. Zamanla meydana gelebilecek sorunlar koruyucu diş hekimliği uygulamaları ile önlenmeye çalışır. Eğer varsa mevcut problemler; tedavi edilir, tedavinin başarısı desteklenerek idame ettirmeye çalışılır.
Koruyucu diş hekimliği uygulamaları; çocukluk ve yetişkinlik dönemi olmak üzere iki ayrı alt başlık içermektedir.
Bebeklerde koruyucu diş hekimliği ilk süt dişi ağızda görüldüğü andan itibaren başlar. Süt dişlerinin çürümelerini engellemek için, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve ailelerin bebek diş bakımı konusunda bilinçlendirmesi son derece önemlidir. Ayrıca 3 yaşından itibaren flor uygulamalarını yapılarak dişlerin çürüğe karşı dayanıklılıkları arttırılır. Çocukların, 6-8 yaş civarında karışık dişlenme dönemine girmesiyle, çene gelişimi açısından çok önemli bir süreç başlar. Bu dönemde şu veya bu sebeple erken düşen veya çekilmek zorunda kalınan süt dişlerinin yerine uygun yer tutucular yapılarak ileride yaşanabilecek çene bozukluklarının önüne geçilebilir.
Yetişkinlerde koruyucu diş hekimliği ise, toplumu ağız diş bakımı ve sağlığı konusunda bilinçlendirmek koruyucu yaklaşımın en önemli ögesidir. Beslenme alışkanlıkları da önemli bir etkendir. Bir diş problemi meydana geldiğinde vakit kaybetmeden ve problemin büyümesine izin vermeden tedaviye başlanması; daha kısa sürede tamamlanan, daha az zahmetli olan tedavilere olanak sağlar.
İdeal ağız bakımında doğru teknik ile yeterli süre diş fırçalama olmadan iyi bir ağız bakımından bahsedilemez. Ek yöntemler için hekiminizin yönlendirmeleri önemlidir. Hekimin tavsiye ettiği diş ipi, ara yüz fırçası, superfloss, gargara, ağız duşu ağız bakım rutinine eklenmelidir. Herkesin ağız sağlığı için gereksinimler farklıdır. Bunların yanında sigara alkol gibi kötü alışkanlıkların tespiti ve önlenmesi de koruyucu diş hekimliği uygulamaları içerisindedir. Bu uygulamalar ile birlikte flor, fissür örtücü ve yer tutucu uygulamalarının yapılması olası risklerin ortadan kalma olasılığını güçlendirmektedir.
Koruyucu diş hekimliğinin ilgilendiği esas konu diş ve ağız sağlığıdır. Bunun için de uygulamalara ek olarak kişinin günlük diş bakımını yeterli şekilde yapması gereklidir.Ağız ve diş sağlığı, koruyucu diş hekimliğinin temel noktadır. Ağız diş sağlığı bakımı kişinin beslenme şekline göre değişiklik gösterebilmekle birlikte günde an az iki kez yapılması gerekmektedir. Ağız bakımı gerçekleştirilirken uygun malzemeler kullanılmalıdır. Fırça, diş ipi, ağız temizleme suyu gibi malzemelerin kişiye özel şekilde seçilmelidir. Özellikle çocuk yaşlarda bilinç oluşturulmalı ve ebeveynler ile diş doktorunun kontrolü altında iletişim şeklinde olması anahtardır. Seçilen malzemelerin doğru hareket, uygun bası gücü gibi, kullanımlarının da doğru yapılabilmesi için çocuklar eğitilmelidir.
Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunması önerilir.

 


Dt. Kübra Meral
Polident Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

 

 

Tarih: 23 Kasım 2022 Çarşamba    Hit: 1924

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol