28 Mart 2024 Perşembe   

Muammer KÜTÜK / Kütükler Yapı Yön. Kur. Bşk. / Yatırım Stratejileri

KONUT VE KİRA ARTIŞLARINA KARŞI YENİ REÇETE YIZILDI!

 

Özellikle salgında  arz-talep dengesindeki gerileme ve yabancı etkisi nedeniyle birçok ilde kira fiyatları keskin bir şekilde arttı. İstanbul’un bazı ilçelerinde kira oranları geçen yıla göre, artış oranı % 100 oranını geçti. Durum böyle olunca Bakanlık’ta bu konuyla ilgili bir çalışmayı kamuoyuyla paylaştı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konut ve kira fiyatlarını düşürmek için ülke genelinde kullanılmayan ofislerin konuta dönüştürüleceğini, bu şekilde 50 bin konut kazandırılacağını açıkladı.
Bakan Kurum yaptığı açıklamada, “Konut-kira fiyatlarını düşürmek için her adımı atıyoruz. İstanbul’da yaklaşık 1,5 milyon, ülke genelinde 4 milyon metrekare arz fazlası nedeniyle kiralanamayan ya da satılamayan ofis konuta dönüştürülecek. Bu, 50 bin yeni konut demek. Yönetmeliğimiz yayımlandı. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
Yapılan düzenlemeye göre, ticaret ve konut parsellerinde iskân almış veya inşa aşamasında olan ve ofis olarak kullanılan bağımsız bölümlerin, parseldeki toplam konut kullanımının yüzde 80’i geçmeyecek şekilde 1 Temmuz 2023 tarihine kadar konuta dönüşebilmesine imkân sağlanacak.
Yönetmeliğe eklenen bir diğer  madde ile sağlıklı yaşam ve hareketliliği yükseltebilmek adına park alanları ile piknik  ve rekreasyon alanlarında betonarme  temel  içermeyen spor aletleri  ile koşu  ve  yürüyüş  parkurları yapılabilmesine  fırsat  sağlandı. Farklı  bir  yönetmelikle  doğalgaz boru hattı olan parsellere inşa edilen yeni binalarda her bağımsız alanın girişine  doğalgaz döşenmesi zorunlu hale getirildi.                                                          Bu  sayede  özellikle kaloriferli  ve sıcak su bulunan bazı yeni  binalarda doğalgaz tesisatı bina girişinde bırakıldığı için  mutfakta doğalgaz kullanılamama  sorunu da çözülmüş  olacak. Yine  mevcut  binalarda  katı veya akaryakıt sistemlerinde doğalgaz geçiş zorunluluğu olması durumunda  revize ruhsat  şartı  kaldırılarak bu  konuda  karşılaşılan bir  takım  bürokrasi  ve  düzeltilemeyecek  sorun  ortadan  kalkacak  tadilat  ruhsatı  alma  zorunluluğu  kaldırılacak. Bu  konuda  yaşanan  bürokratik  süreç  basitleştirilmekte. Bazı  binalarda  bulunan kusurlar nedeniyle tadilat alınamaması  sorunu  ortadan  kaldırılacak.
***
İnşaat sektöründe kalifiyeli eleman bulmak zorlaştı
Pandemi   döneminin   ardından  inşaat  sektörü  projesi  çıkmış  beklemede  olan ruhsatı  alınmış işlere hız vererek  üretime başladı. Ancak  bu sefer de  inşaatta  çalışacak  kalfa, demirci, sıvacı, kalıpçı, boyacı  vs işlerde kalifiyeli iş insanı  bulmak  neredeyse imkansız hale geldi. Buda  üretimi  yavaşlatmaya yol açıyor. Kime değsek personel eksikliğinden bahsediyor. Bu  kadar  insana  ne  oldu  anlamak  mümkün  değil. Bugün gençlerimizin hiç biri bu tür meslek gruplarında  çalışmak  istemiyor. Bunun sonucu  da işlerde aksama  doğuyor. Bazı  iş  gruplarının  yurt  dışına taşındığını duyuyoruz. Eğer  yeni  kalifiyeli  elemanlar  yetiştiremezsek 5 sene  sonra  inşaat  yapmak  hayal olacak...
***
Hükümetten doğalgazda 150 milyar TL'lik destek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ocak-Haziran döneminde doğalgazdaki sübvansiyon bedelinin 150 milyar lira olduğunu açıkladı. Bakan Dönmez, "İlk 6 ayda kişi başı 1800-2000 liralık bir katkı sağladık" dedi.


Tarih: 17 Eylül 2022 Cumartesi    Hit: 1101




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol