23 Nisan 2024 Salı   

Muammer KÜTÜK / Kütükler Yapı Yön. Kur. Bşk. / Yatırım Stratejileri

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KİRA MI? KREDİ Mİ?

 

BUGÜN eski ve riskli olduğuna inandığınız bir binanız varsa evinizi yenileme kararı aldıysanız başınıza ilginç gelecek bir konudan bahsetmek istiyorum.
Bugün 100 m2 brüt temeli olan binanın yüksekliği 12/50 olduğuna göre bu da dubleks çatı piyesi dahil 6 daireye denk geliyor. 100 x 6: 600 m2 inşaat alanı çıkıyor. Bugünkü maliyetlerle 1 m2 inşaat maliyeti 2000 TL’ye dayandığı için 100 m2 dairesi olan bir kişiye 200.000 TL para gerekiyor. Birde bunun yanında binayı yapacak yüklenici firmanın  %20 kar olsa 1. daire 240.000 TL mal oluyor. Devletimizin maksimum 125.000 TL daire başına kentsel dönüşüm kredisi verdiği yerde insanlar evlerini yerinde nasıl dönüştürecekler?
 Birde  kentsel dönüşüm kredisi kullanan vatandaş kira yardımı alamıyor. Yani önümüzde iki tercih var, kira alırsanız evinizi cebinizden yaptıracaksınız. Kredi  alırsanız  kirayı cebinizden ödüyeceksiniz . Zaten verilen kentsel dönüşüm kredisi şu anda ki maliyetlerin yakınından bile geçmezken insanlar bu dar boğazda kredi kullanıp sonra oradaki farklı yüklenici firmaya ödetmeye çalışıcak. Birde ev kirasını ödeyecek. Ev bittikten sonra 10 yıl devlete çektiği kentsel dönüşüm kredisini ödeyecek. Bu tür çok eski binaların çoğunluğunda asgari ücretli insanların yaşadığı aşikardır. Bu denklemde biz ülke olarak kentsel dönüşüm veya yerinde dönüşümü nasıl hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz? İnsanlar kentsel dönüşüm kredisi mi  çeksem, yoksa kira yardımımı alsam derken işin içinden çıkamayacağını anlayınca  evlerini yenilemekten vazgeçer duruma düşüyorlar...
BİLGİ:.
Kira yardımı süresi riskli alan dışındaki riskli yapılarda 18 ay boyunca devam ediyor ve aylık kira bedeli bakanlık tarafından belirleniyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de 1150 lira kira yardımı yapılıyor.
Kentsel dönüşüm kapsamına aldığınız binanın yapımında ayrıca kanun kapsamında ilgili kurum veya gerçek veya ÖZEL hukuk tüzel kişilerce yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelere alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diger ücretlerden krediler  sebebiyle  LEHE alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri Vergiden muaftır.  
Kentsel dönüşümde evini boşaltan ve taşınan kiracılar ise taşınma desteği adı altında DEVLET tarafından  İLLERE göre belirlenmekle beraber en düşük 1430 TL ve en yüksek 2350 TL taşınma yardımı desteği ödenmesi yapılmaktadır.
Taşınma desteği almak için başvuru yapılan kişinin evinin kentsel dönüşüm kapsamı altında riskli yapı olması nedeni ile yıkılması zorunluluğu bulunmaktadır.
Kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar:
 Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatif Bank, Denizbank, QNB Finansbank, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye İş Bankası, Şekerbank, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, T.C. Ziraat Bankası.
                                                     SAYGILARIMLA                                                              

Tarih: 12 Aralık 2020 Cumartesi    Hit: 9297




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol