25 Nisan 2024 Perşembe   

Naser ŞİMŞEK / İnşaat Mühendisi / Teknik Bakış

KADİM ŞEHİR İSTANBUL

 

İSTANBUL’un şehirleşme tarihi insanlık kültürünün ilk izlerine kadar gitmektedir.
M.Ö. 5000 yıllarından itibaren Kadıköy Fikirtepe, Çatalca, Dudullu, Ümraniye, Pendik, Davutpaşa, Kilyos ve Ambarlı’da yoğun bir şehirleşme olduğu varsayılmaktadır. Tarihi yarımadadaki İstanbul’un kuruluşu M.Ö. 7. yüzyıla dayanmaktadır. Yenikapı’daki Marmaray kazılarında bu tarih tescillenmiştir. Bu kazılardan Avrupa tarihinin İstanbul’dan geçerek şekillendiği görülmüştür. M.S. 4. yüzyılda İmparator Konstantin tarafından yeniden inşa edilip başkent yapılmıştır. 20. yüzyıla kadar 16 asır boyunca Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğunun başkenti konumundadır. Bu süre içinde Ortodoks dünyasının merkezi olan İstanbul, Fatih Sultan Mehmed’in 1453 yılındaki fethi ile İslamiyetin en önemli şehirlerinden biri olmuştur. 
İnsanlık mirası olan İstanbul, tarih içinde birçok mimar ve yazarın mutlaka gelip gördüğü, üzerinde çalışıp proje ürettiği bir şehirdir. Dünyada bilinen İstanbul silüetini, Ünlü Fransız mimar Le Corbusier çizmiştir. Ünlü İtalyan yazar ve şair Edmondo De Amicis hayranlıkla İstanbul’un kimseyi hayal kırıklığına uğratmadığını söyler. Bize miras kalan bu şehrin bizden sonra gelecek nesillerin emaneti olduğunu unutmamak lazımdır.
Endüstri devrimi ile beraber dünyada şehirleşme ve şehir nüfusu hızlı bir artış göstermiştir. Buna bağlı olarak şehirlerdeki yapılar yükselmeye başlamıştır. Aslında tarih boyunca insanlarda bir yüksek bina merakı var olmuştur. İstanbul’da bu hareketten en çok etkilenen dünya şehirlerinden biri olmuştur. Özellikle 1950’den sonra göç hareketi hızlanmıştır. Göçlere bağlı olarak yeni yerleşimler, ilçeler kısa zamanda dolmuştur. Bu süreçte yapılan şehir planları eksik kalmış hatta birçok yer plansız bir şekilde ifrazlı veya hisseli arsalar üzerine inşa edilmiştir. Altyapı ve üstyapı sorunları çok sonradan çözülmüş, yapılan ıslah planları durum kurtarılmaya çalışılmıştır. Yüksek yapılar dünya kentleri gibi İstanbul için de gereklidir. Bunu yaparken tarihi dokuya zarar vermeden tüm şehircilik problemlerini çözmek esastır. 
Şehrin büyümesine bağlı olarak yeni oluşan ilçelerin sadece yatılan konut amacı ile kullanılması problemleri artırmaktadır. Yeni oluşan bölgelerde altyapı ve üstyapı problemleri ile beraber kültürel, ticari, eğitim, sağlık vb. çözümlerle o bölgede ikamet eden insanların, şehrin hareketine katmadan yaşamsal alanlar olarak kalmaları modern şehirciliğin kuralıdır.
Tarihi semtleri, yapıları, Boğazı, köprüleri ve daha sayamadığımız birçok özellikleriyle İstanbul bu şehirde yaşayanlar için adeta bir aşktır. İstanbul hakkında yazılan şiirlerin hep mısralarında sevgi ve hayranlık vardır. İstanbul bir çok insan için vazgeçilmez bir şehirdir. Bu şehirden gitsek bile yüreğimizin yarısı hep İstanbul’da kalır. İşte bu kadim şehiri, İstanbullular olarak iyi yaşamalı ve değerini çok iyi bilmeliyiz. İyi ki varsın İstanbul...

Tarih: 19 Ağustos 2019 Pazartesi    Hit: 2693




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol