20 Nisan 2024 Cumartesi   

KADEMELİ NORMALLEŞME PLANI!

KADEMELİ NORMALLEŞME PLANI!
 

Dün gerçekleştirilen Kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs kısıtlamalarına ve gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında "İllerimizi, Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak mart başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz." ifadelerini kullanıp bu sürece dair detayları verdi. İşte, Türkiye'yi mart itibarıyla bekleyen normalleşme planı...

İLLER 4 GRUPTA DEĞERLENDİRİLECEK
Tüm şehirler, Sağlık Bakanlığının belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayrılarak mart başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecine geçiyor. İller vaka, aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek, çok yüksek riskli olarak sınıflandırılacak. Normalleşme takvimi de buna göre yürütülecek.
Hafta başında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın illere göre 100 bin kişide haftalık vaka sayısını açıklamasından sonra kentlerdeki durum değerlendirilecek. Yapılacak sıralamaya göre il il kısıtlamalar kaldırılacak.

YÜZ YÜZE EĞİTİM AŞAMALI OLARAK BAŞLIYOR
Okullarda uzaktan devam eden eğitim faaliyetleri, illerimizdeki vaka sayısına göre değerlendirilecek. "Okullarımızda kademeli olarak yüz yüze eğitime geçişin müjdesini paylaştık." sözleri ile bu alanda normalleşmenin başladığını hatırlatan Erdoğan, "Yoğun kar yağışı sebebiyle bazı illerimizde geçiş ertelenmiş olsa da bu süreç devam edecektir. Salgının dünya, ülkemiz ve şehirlerimiz bazındaki seyrini ayrıntılı olarak tekrar değerlendirdik. Kimi şehirlerimizde hala sıkıntının ciddi düzeylerde olduğunu gördük." dedi.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI KADEMELİ OLARAK KALDIRILIYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan sokak kısıtlamasına ilişkin ise "Hafta sonu uygulamasından başlayarak, sokağa çıkma kısıtlamasını illerdeki duruma göre aşamalı şekilde kaldırıyoruz." dedi. Böylece illerin derecelendirilmesine göre bu noktada da kademeli bir yol haritası izlenecek.

RESTORANLARIN DURUMUNU SON VERİLER GÖSTERECEK
Restoran, kafe, kıraathane ve benzeri işletmeler için önümüzdeki günlerin verileri dikkate alınacak. Cumhurbaşkanı, açıklamalarını dört gözle bekleyen esnafa şu sözlerle seslendi: "İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Salgın tedbirleriyle sebebiyle işine ara vermek zorunda kalan restoran, kafe, kıraathane vb. esnaflarımızı rahatlatacak yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır."

8 ŞARTI SAĞLAYAN İŞLETMELER AÇILABİLECEK
Türk Standartları Enstitüsü, normalleşme sürecine geçildiğinde restoranlarda alınacak önlemlerle ilgili 8 kriter belirledi.
Müşterilere Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorulacak.
Müşterilerin ateşleri ölçülecek.
Kişi sayısına göre müşteri kabul edilecek. Kapasiteyi aşaması durumunda müşteri içeri alınmayacak.
Yemekler, çatal, kaşık ve bıçaklar paketli şekilde masaya koyulacak.
Restoranlarda masalar sosyal mesafeye uygun şekilde hazırlanacak.
Maske, mesafe, temizlik kurallarına dikkat edilecek.
Her masada hijyen ürünleri olacak.
Masalar her müşteriden sonra temizlenecek.
Şartları sağlayan kuruluşlar, TSE COVID-19 Güvenli İşletme Belgesi almaya hak kazanacak. Belgenin geçerlilik süresi bir yıl olacak.


Tarih: 18 Şubat 2021 Perşembe    Hit: 3410

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol