02 Mayıs 2024 Perşembe   

HEM SPOR HEM DE SAĞLIK İÇİN BOKS

HEM SPOR HEM DE SAĞLIK İÇİN BOKS
 

Yıldırım Mahallesi’nde bulunan ZEÇA Spor Kulübü’nde Bayrampaşalılara boks öğreten antrenör Yavuz Selim Kılıç, özellikle gençleri kötü alışkanlıklardan, kötü çevreden uzaklaştırıp hem spor yapmalarını hem de ailelerine ve topluma yararlı bireyler olarak yetiştirmeyi arzuluyor.

• Boks, iki kişinin bir hakem gözetiminin altında karşılıklı yumruklaşarak puan topladıkları spor müsabakasıdır. Belden aşağıya ve enseye vurmak, sporcunun kendi etrafında 360 derece dönmesi, avuç içi (eldivenin beyaz boyalı bölgesi harici) vurmak, ses çıkarmak uyarı almasına neden olur. 3 uyarıya bir ihtar (-1 puan) verilir. Hem amatör hem de profesyonel boksörler ring adı verilen alanda diş ve kasık koruyucuları takar. Amatör boksörler ayrıca koruyucu başlık da takmaktadır.
Peki boks deyince sizin aklınıza ilk önce kim geliyor?
Benim Muhammed Ali ve Rocky filmleri… Çocukluğumuzda gece yarısı saat 04.00’de o zaman tek kanallı olan televizyonun başına geçince Amerikalı ünlü Müslüman boksör Muhammed Ali’nin maçlarını izlerdik. O rakiplerini devirdikçe bizden biri olarak gördüğümüz bu büyük boksör bu sporu bir çok kişiye sevdirdi. Birde Rocky Balboa’nın seri halde yayınlanan sinema filmleri…
Ülkemizden de Cemal Kamacı, Turgut Aykaç, Eyüp Can, Malik Beyleroğlu, Yakup Kılıç, Sinan Şamil Sam ve son dönemlerde erkeklerde Atagün Yalçınkaya ve Adem Kılıççı ile kadınlarda Busenaz Sürmeneli gibi bir çok şampiyon boksör yetişti.
Boks bir savunma sporu olarak bilinse de insanların fiziksel ve zihinsel gelişimine faydalı olduğu yönünde bir çok bilimsel araştırma olduğu da bir gerçek. Dünyanın en eski sporları arasında yer alan boks Türkiye’de de sevilen bir spor dalı. Türk boksunda bir döneme damga vuran Zeki Aygün’ün Bayrampaşalı olduğunu bir çoğunuz bilmiyorsunuzdur.
Avrupa ve Türkiye Şampiyonu Milli Boksör Zeki Aygün, Yıldırım Mahallesi’nde Adapark’ın karşısında bulunun evinin altına kurduğu Zeça Spor Kulübü’nden bir çok boksör yetiştirdi. Makedonya göçmeni olan Zeki Aygün, 10 yaşında Türkiye’ye geldi. Küçük yaşta başladığı boks sporunda Avrupa ve Türkiye şampiyonlukları dahil sayısız başarılar kazandı. Yurtiçi ve yurtdışında bir çok profesyonel boks organizasyonuna katıldı. Boksu bıraktıktan sonra antrenörlük yaparak bugüne kadar Türk sporuna birçok boksör kazandıran Zeki Aygün’ün yetiştirdiği boksörlerden biri olan Yavuz Selim Kılıç ile boks hakkında bilinmeyenleri konuştuk. Geçmişte Türkiye dereceleri aldıktan sonra şimdi antrenörlük yaparak yeni boksörler yetiştirmeyi kendisine amaç edinmiş idealist bir genç antrenör olan Yavuz Selim Kılıç,  Paşavizyon Gazetesi’ne boks sporu hakkında çok önemli bilgiler verdi.

Boks ile nasıl tanıştınız?
1990 yılında İstanbul’da doğdum. Yaklaşık 15 yıldır boks sporuyla ilgileniyorum. Şuanda Üniversitede Halkla İlişkiler üzerine okuyorum. Evliyim ve bir erkek ile bir kız evlat sahibiyim. O dönem Sultangazi’de oturuyorduk. 6-7 yaşlarındayken amcam Yusuf Kılıç’ın karate salonunda karate yaparak spora başladım. 14 yaşındayken ailemle birlikte Bayrampaşa’ya yerleştik. Bir sene sonra kilo alınca eski bir boksör ağabeyimizle birlikte koşulara gittim. O ağabeyimiz gibi çevremde de boks yapan insanların antrenmanlarını izledim ve heveslendim. 2005 yılında Zeça Spor Kulübü’ne geldim. Burada da amacım bokstan ziyade fitness yaparak kilo vermekti. Ancak boksörlerin antrenmanlarını ve hocamız Zeki Aygün’ü izleyerek bu spora merak sardım ve bende antrenmanlara katıldım. 2 sene kadar boks antrenmanları yaptıktan sonra 17-18 yaşlarında müsabakalara katılmaya başladım. İlk katıldığım turnuvada 81 kiloda İstanbul üçüncüsü oldum. Bir sonraki sene 75 kiloda yine İstanbul üçüncüsü oldum. Yine ertesi yıl bu kez büyüklerde katıldım ve 69 kiloda İstanbul şampiyonu oldum. 10 Aralık 2010 yılında Türkiye Boks Şampiyonası olacaktı. Erteleyemediğim için askere gitmek zorunda kaldım.

Antrenörlüğe ne zaman başladınız?
2012 yılında askerden geldikten sonra  müsabakalara katılmayı bıraktım ve antrenörlük yapmaya başladım. Bu sırada boksa başlayan kardeşim Abdul Mecid Kılıç’a destek oldum ve antrenörlüğünü yapmaya başladım. Kardeşim 60 kiloda İstanbul ikincisi oldu. Ertesi yıl da büyüklerde Türkiye üçüncüsü oldu. Üniversitede Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nü kazandı. Şuanda askerlik görevini yapıyor. Bunun yanı sıra bir çok genç arkadaşımızın boksa başlamasını sağladım ve antrenörlüklerini de yapıyorum. 
2017 yılında 1. Kademe, 2019 yılında 2. Kademe antrenörlük belgesini aldım. Şu anda da 3. Kademe Kıdemli antrenörlük belgesi için sınava gireceğim. Amacım yılların vermiş olduğu tecrübe ve birikimleri paylaşmak ve boks sporunun tüm Bayrampaşa’da yayılmasına destek olmak.

Genç bir antrenör olarak yetiştirdiğiniz boksörler var mı?
İlk antrenörlüğümü kendi kardeşime yaptıktan sonra Zeça Spor Kulübü’nde hem grup hem de bireysel dersler vermeye başladım. Zeça Spor Kulübü’nde hocamız Zeki Aygün yönetiminde bir çok sporcu yetiştirdik. Halen de yetiştiriyoruz. Süleyman Akarsu, İstanbul Şampiyonu oldu. Türkiye Bölge Şampiyonası’nda dereceye girdi. Şu anda 27 yaşında olan Ömer Durky’u yetiştirdik. Kendisi şimdi profesyonel boksu seçti. Gelecek ay ilk profesyonel boks maçına çıkacak. Türkiye’de profesyonel boks olmadığı için lisansını yurtdışından Ukrayna’dan çıkardı. Ayrıca şu anda profesyonel boks yapan Azerbaycanlı Muhammed Bağırov ve Nihat Muharremov’u da bizim salonda yetiştirdik.

Boks hakkında bize bilgiler verir misiniz?
Boks, genel vücut dayanıklığı, kondisyon, hız, konsantrasyon için çok önemli bir spor dalıdır. Boks sporu,kan basıncının dengelenmesinde, kemiklerin güçlenmesinde ve kas sisteminin gevşemesinde oldukça etkilidir. Dolasıyla, kilonun kontrol altına alınması ve tutulmasında, konsantrasyon ve odaklanma gibi ruhsal farkındalıkların ortaya çıkartılmasında etkili bir spordur. Boks sporunda; çabukluk, kondisyon, teknik, güç, koordinasyon, zeka ve tabii ki çok çalışma çok önemlidir. Dolasıyla harcadığı enerji miktarı da çalışma kalitesine paralel olarak artar. Boks öğrenen kişilerde hem fiziksel hem de mental değişimler yaşanır. Bu sporla amatör ya da profesyonel olarak ilgilenen kişilerin kas kütlesi hızla artar. Boks aynı zamanda en fazla atletizm ve disiplin gerektiren sporların başında gelir. Boks yapan kişiler kendilerini savunmayı öğrenir. Bu da daha özgüvenli olmalarını sağlar. 

Boksun faydaları nelerdir, neden boks yapmalıyız?
Boks yapmanın bir çok yararı vardır. Bunun yanı sıra boks bilinçsiz bir şekilde yapıldığında faydalarından gerektiği kadar yararlanamayabiliriz. Bu yüzden alanında uzman kişilerin gözetiminde uygulandığında maksimum fayda sağlanabilir. Boksun yararlarını kısaca özetlemem gerekirse; 
Yağ-Kas Dengesi sağlar: Boks yapmak yağları eritirken kas yıkımını önler.
Stresi azaltır: Diğer tüm spor dallarında olduğu gibi boks da stres ve kaygıyı azaltır.
Kondisyon kazandırır: Kişi kaç yaşında olursa olsun yaptığı antrenmanlarla kondisyon kazanır.
Kalp sağlığına iyi gelir: Boks kalbin daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu da kalp sağlığı için idealdir.
El-Göz Koordinasyonu oluşturur: Boks sporunun en büyük faydalarından biri dikkati geliştirmesi ve el-göz koordinasyonu oluşturmasıdır.
Kasları güçlendirir: Boksörlerin sadece kolları değil karın ve bacak kasları çalışır. Bu da kasların yenilenmesi ve güçlenmesi anlamına geliyor.
Yağ yaktırır: Hem boks maçlarında hem de antrenmanlarda yağ oksitlenmesini arttırır.
Uyku kalitesini arttırır: Stres ve kaygının azalması ile birlikte uyku kalitesinde artış gözlemlenir.
Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar: Metabolizmanın hızlı çalışmasıyla bağırsak hareketleri düzenlenir ve sindirim sorunları son bulur.
Depresyona karşı korur: Vücut boks esnasında çok fazla adrenalin ve endorfin hormonu salgılar.

Antrenmanlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Zeça Spor Kulübü olarak hem grup hem de bireysel olarak özel dersler veriyoruz. Koronavirüs pandemisi nedeniyle haftanın her günü akşamları  dersler veriyoruz. Gündüzleri de öğrencilere yönelik derslerimiz bulunuyor. Şu anda yaklaşık 20 sporcumuz bulunuyor. 5-6 boksörümüzü müsabakalara hazırlıyoruz. Belki 10 sporcumuzu bile müsabakalara sokabiliriz. Bu onların gelişimine de bağlı tabi ki. 15 yaşında bir kız sporcumuz Yasemin İştar’dan umutluyuz. 2 senedir babası ile birlikte gelip bizde boks yapıyor. Kendisinde gelecek görüyoruz. 21 yaşındaki Bilal Kamçıçı, şuanda kendisini de 21 yaşında olan ve askerden yeni gelen Süleyman Akarsu’yu Türkiye şampiyonasın hazırlıyoruz. Yine gelecek vaad eden boksörlerimiz arasında Furkan Kartal, İsmail Gülsoy ve Furkan Köseoğlu da bulunuyor.

Boksun çalışma teknikleri nelerdir?
Boksa başlamadan önce, ilk önce bireyin Gard tespiti yapılır. Genel olarak birey sağ el ile yazı yazıyorsa Düz Gard’dır, sol ile yazı yazıyorsa Ters Gard'dır. Gard tespiti için topu alıp-fırlatma yöntemi, göz ile odaklanmayla tespit gibi yöntemlere başvuruyoruz. Gard pozisyonunda ayakların ve vücudun konumunu ayarlamalarını öğretiriz. Yumruk tutuşu ve kolların pozisyonunu öğretiriz. Gard pozisyonunda temel amaç ise çenemizi, çenemizin sağını, solunu ve karaciğer ile diyaframımızı en iyi şekilde korumak ve savunabilmektir. Çenemiz daima aşağı doğru olmalıdır. Gard pozisyonu mutlaka ayna karşısında mutlaka çalışılmalı ve tekrarlanmalıdır. Ayrıca ileri-geri, sağa-sola adımlama tekniğini öğretiyoruz. Küçük adımlar ve küçük hareketlerle koordinasyonumuzu geliştirmeye çalışmalıyız. Boksta 3 çeşit vuruş vardır. Bunlar Direkt, Kroşe ve Aparkat vuruşlardır. Direkt vuruşlar da kendi içinde sol direkt vuruş, sağ direkt vuruşlar, adımlı sol direkt ve adımlı sağ direkt vuruşlardır. Kroşe vuruşlar ise sağ ve sol kroşe olmak üzere ikiye ayrılır. Aparkat vuruşlar ise aşağıdan yukarıya doğru istikamette, çeneye ve karaciğere vurulan yumruktur. 
Boks antrenmanlarının en önemlilerinden birisi kondisyondur. Kondisyon antrenmanlarımızda öğrencilerimizin sürat ve dayanıklılıklarını geliştirmeye yönelik istasyon çalışmalarının yanında kuvvet arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Antrenman programlarımızın içerisinde crossfit tarzı çalışmalarla birlikte kum torbası çalışmaları, ip atlama çalışmaları, genel çalışmalar bu antrenmanın temel öğelerini oluşturmaktadır. Teknik-taktik, Sparring, Pençingbol (Hız Topu), Kum torbası, İp Atlama gibi bir çok antrenman metodu vardır.

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Zeça Spor Kulübü olarak gelinen noktada umduğumuzdan daha iyi sporcularla karşılaştık. Bunun yanında boksu öğrenmek isteyen birçok sporcu adayının da kayıt yaptırmak için sırada bulunduğunu söyleyebilirim. Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan, kötü arkadaşlardan ve çevre etkisinden uzaklaştırıp burada hem spor yapmalarını hem de ailelerine, topluma yararlı bireyler olarak yetiştirmeyi arzuluyoruz. Gençlerimiz mutlaka bir spor dalıyla iştigal etsinler. Ne alırlarsa bu yaşlarda alacaklar. Boksa meraklı tüm insanlarımızı da Yıldırım Mahallesi’nde bulunan Zeça Spor Kulübü’ne bekliyoruz. Paşavizyon Gazetesi’ne de bana bu fırsatı verdiği için çok teşekkür ediyorum.

Tarih: 15 Nisan 2021 Perşembe    Hit: 6601

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol