25 Nisan 2024 Perşembe   

HALİTOSİS (AĞIZ KOKUSU)

HALİTOSİS (AĞIZ KOKUSU)
 

• Halitosis, stinking mouth, fetor narium, bad breath olarak da adlandırılan ağız kokusu; hem kişiyi hem de çevresindekileri rahatsız eden nefesteki hoş olmayan kötü kokudur. Kötü ağız kokusu, her yaştan insanı etkileyebilen, çok yaygın görülen bir problemdir. Şiddetli veya uzun süreli olduğunda, kişinin kendine güveninin ve sosyal etkileşimlerinin azalmasına sebep olabilir. 

KAÇ TÜR HALİTOSİS GÖRÜLEBİLİR? 
Gerçek ve pseuda olmak üzere iki farklı tipte görülmektedir.
Gerçek halitosis; tükürükte, dişeti cebinde, dilde ve ağzın diğer bölgelerinde var olan mikroorganizmaların faaliyetleri sonucu gün içerisinde ortaya çıkar. Gerçek halitosis, fizyolojik ve patolojik ağız kokusu olarak alt sınıflara ayılır. Fizyolojik halitosiste, ağız kokusuna neden olabilecek spesifik bir hastalık veya patolojik bir durum yoktur ve genellikle geçicidir. Sabah kokusu (morning breath) olarak da adlandırılan bu durum, sağlıktan ziyade kozmetik bir problemdir. Etkili bir ağız hijyenine derhal cevap verebilen tipte ağız kokusudur. Patolojik halitozis ise, fizyolojik halitozisin aksine normal oral hijyen uygulamalarıyla giderilemeyen, kişiyi normal hayatın dışına iten, kalıcı bir durumdur. 
Belirgin bir halitosis durumu olmadığı ve başkaları tarafından algılanmadığı halde, kişinin kendinde ağız kokusu olduğuna inanması durumu pseuda (yalancı) halitosistir. Kişi sürekli halitosisle ilgili yakınmada bulunur.  

AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUŞUR? 
Ağız kokusunun çok sayıda sebebi vardır. Bu sebeplerin %90 kadarını ağız içi sebepler oluşturmaktadır. %10 kadarını diğer nedenler oluşturmaktadır. 
Dişeti (periodontal) hastalıkları, ağız içi yumuşak doku (mukozal) hastalıkları ve enfeksiyonları, ağız içi kanserleri, protez ve implantlarla ilgili sorunlar, diş çürükleri, diş taşları ağız kokusunun başlıca ağıziçi nedenleridir. Bunlar dışında postnazal akıntıya yol açan durumlar, çeşitli nedenler ile oluşan ağız kuruluğu, dil üzerindeki gıda birikimleri, burun tıkanıklığı, tonsil (bademcik) hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları ağız dışı nedenler olarak sayılabilir. Açlık, kötü ağız hijyeni, bazı gıdaların tüketilmesi (yüksek protein içerikli gıdalar; soğan, sarımsak, turp gibi yiyecekler, bazı baharatlar, kahve, alkol), sigara kullanımı ağız kokusuna neden olan çevresel faktörlerdir. 

NELER YAPILMALI? 
Ağız kokunuzun olduğuna inanıyorsanız, öncelikle bir yakınınızdan, bu kokunun varlığını teyit için yardım alınız.  Sabah aç karnına herkeste normal sayılan bir ağız kokusunun var olabileceğini, kokulu yiyecekler aldıysanız ağzınızın kokabileceğini unutmayınız.  Ağız kokusu için, öncelikle ağız hijyeninizi tam sağlayınız ve kokunun geçip geçmediğini kontrol ediniz. Koku hala devam ediyorsa, öncelikle bir diş hekimine müracaat ediniz. Ağız içinde bir problem varsa, tedavi ettiriniz ve diş hekiminizin tavsiyelerine uyunuz. Genel diş hekimi önerileri: ağız hijyenini itina ile sağlanmalıdır. Her yemekten sonra ve yatmadan önce mutlaka dişler 3 dakika boyunca fırçalanmalı ve dil yüzeyi de temizlenmelidir. Diş ipi düzenli kullanılmalıdır. Uygun ağız gargaraları yatmadan önce fırçalamadan 30 dk sonra kullanılmalıdır.  Hiçbir problem yoksa bile, senede bir diş hekimine muayene olunmalı ve diş taşları temizletilmelidir. Protez bakım ve temizliği aksatılmamalıdır. Yemeklerden sonra 10-15 dk şekersiz sakızlar çiğnenebilir. Ağız kuruluğuna mani olmak için, kısa aralıklarla sık sık su içilmelidir. Sigara, alkol ve kokulu yiyeceklerden (soğan, sarımsak vb.) kaçınmalı; baharat, çay, kahve ve süt tüketimi azaltılmalıdır. Ağız kuruluğuna yol açabilecek ilaçlar kullanılmamalı ya da doktor kontrolünde değiştirilmeli. Diş hekimliği açısından bir sorun yoksa, bir KBB uzmanına başvurulmalı. Yakınlarınızca ve hekimlerce ağız kokunuz saptanmadığı halde, hala ağız kokusundan yakınıyorsanız, ya da ağız kokunuzun varlığı sizi depresyona sokmaya başladıysa mutlaka psikiyatrik yardım alınız. 

Tarih: 22 Eylül 2022 Perşembe    Hit: 1363

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol