28 Mart 2024 Perşembe   

GRİP VAKALARINDA KORKUTAN ARTIŞ!

GRİP VAKALARINDA KORKUTAN ARTIŞ!
 

Türkiye'de soğukların etkisini göstermesiyle birlikte hastalıklar ciddi bir artış gözlenmeye başladı.
Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, koronavirüs ile birlikte pik yapan grip vakaları nedeniyle hastanelerden taşan kuyruklarla karşı karşıya olduklarını söyledi. Cander, önceki gün acil servise 4 bin 500'e yakın kişinin başvurduğunu aktardı.
Koronavirüs tedbirlerini hatırlatan Cander, "Yaklaşık 2 yıldır bu derece yoğun bir grip dalgasıyla karşı karşıya kalmamıştık. Çünkü insanlar ciddi şekilde izole olmuştu, maske, mesafe ve hijyen tedbirlerine gerçekten riayet ediliyordu. Okullar kapalıydı. Şimdi ise hayat normal akışında ilerliyor. Hastanelerde hem Kovid-19 hem de İnfluenza vakalarıyla karşı karşıyayız. Şu ana kadar ulaşılmadık acil başvurularına ulaşmış durumdayız." diye konuştu.

"VATANDAŞLAR 'VİRÜSE Mİ YAKALANDIM?' DİYE HASTANEYE KOŞUYOR"
Prof. Cander sözlerini şöyle sürdürdü: "Aşılamayla birlikte maske kullanımı gevşemiş olabilir. Ancak burada önemli nokta, son iki yılda bu ayları hep kısıtlamayla geçirdik. Okullar kapalıydı, üniversiteler kapalıydı, maçlar, konserler yoktu. Her şey kısıtlama tedbirleri dahilindeydi. Şimdi ise normal bir akış var. Dolayısıyla grip kendi pik yapma mevsiminde yükselişte."
Grip vakalarının Kovid-19 ile aynı belirtileri taşıdığına işaret eden Prof. Cander, "Dolayısıyla vatandaşlar 'Virüse mi yakalandım' endişesiyle hastaneye koşuyor. Semptomlara bakıldığında önceki dönemde PCR testleri pozitif gelirken şu an aynı belirtiler var ama testler negatif. Yani grip vakaları, Kovid-19'dan daha fazla." şeklinde konuştu.

PCR KUYRUĞUNA SAĞLAM GİREN HASTA ÇIKAR
Prof. Dr. Başar Cander, iki yıllık mücadelenin verdiği yorgunluğa işaret ederek hastane yöneticilerinin oluşabilecek yoğunluğa karşı önlem almadığını kaydetti. Cander, "İnsanlar ilk önce kayıt kuyruğunda bekliyor, sonra muayene oluyor. Kovid şüphesiyle yeniden kuyruğa girip son olarak da PCR kuyruğuna giriyor. Bu süreci farklı bir model geliştirerek atlatmamız gerekiyor" dedi. 

UZMANLAR TEDBİRLERE BAĞLI KALINMASINI ÖNERİYOR
Kış aylarında Kovid ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonları da artışa geçti. Benzer semptomlar nedeniyle hastalıklar birbirine karıştı. Uzmanlar, her ihtimale karşı PCR yapılmasını, belirti olduğu sürece gönüllü izolasyan ve maske, mesafe, hijyen tedbirlerine devam edilmesi gerektiğine işaret ediyor.
Grip salgını mevsimsel olarak artış gösterdi. Bununla birlikte, Omicron varyantı nedeniyle 40 bin bandında seyreden Kovid vakaları da korku yarattı. Her iki hastalığın da RNA virüsü olduğuna dikkati çeken uzmanlar, semptomların da birbirine karıştığını söylüyor.

MASKESİZLİĞİN GÖSTERGESİ
Son günlerde hem acil servislerde hem de polikliniklerde ciddi hasta artışı yaşanıyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener de son iki haftalık süreçte özellikle 15-18 yaş grubunda mevsimsel grip olgularının arttığına işaret etti.
Şener, bunların büyük kısmının baş ağrısı, bulantı, kusma, ateş ve kas ağrısı gibi Kovid-19 benzeri şikayetlerle hastanelere başvurduğunu aktardı. Şener, “Sahada baktığımız zaman en azından 2 yıldır görmediğimiz kadar çok grip olgularını görmeye başladık. Bu aslında maske mesafe önlemlerine uyulmadığının göstergesi. Çünkü önlem ve kısıtlamalara iyi uyulduğu dönemlerde bu kadar yüksek oranda grip olgusunu görmüyorduk.” dedi.

TÜM VİRÜSLERDEN KORUNACAĞIZ
İnfluenza ve Kovid-19’un her ikisi de RNA virüsü. Ve grip virüsünün de tıpkı koronavirüsteki gibi varyantları var. Kovid mi yoksa başka virüs mü, bunu ayırt etmenin zor olduğunu aktaran uzmanlar, zaman zaman PCR’ların da doğru sonuç vermediğini, bu yüzden de tedbirlere sıkı sıkıya bağla kalmanın çok önemli olduğunu aktarıyor.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan da “PCR’da negatif sonuç çıkması her zaman Kovid olmadığınız anlamına gelmiyor. Onun için çok dikkatli olmamız gerekiyor. Maske, mesafe, hijyen ve aşı en büyük silahımız. Bugünlerde grip de yaygın görülüyor. Hastalandığınızda grip mi koronavirüs mü varyantları Omicron mu olduğunuzu bilemiyorsunuz. Gripler birbirine çok karıştı ama ayırt etmek için uğraşmayacağız, hepsinden korunmaya çalışacağız” dedi.

BELİRTİNİZ VARSA İZOLE OLMALISINIZ
Uzmanlar, İnfluenza virüsünün kurallara uyulmadığı için son dönemde çok görüldüğünü vurguluyor. Dr. Şirin Seçkin de “Koronavirüsün yanısıra, halk arasında domuz gribi diye bildiğimiz Influenza A virüsü de şu anda çok yaygın.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan domuz gribinin bulaşıcılığının ortalama 7-10 gün olduğunun altını çizen uzmanlar “Domuz gribi olan herhangi bir birey etrafa bulaştırmamak için en az 5 ile 7 gün evde izole olması lazım. 7 günün sonunda bulaştırıcılık bitiyor. Mümkün olduğunca bu duruma dikkat edilmeli.” diyor.
 


Kaynak: Yeni Şafak

Tarih: 04 Ocak 2022 Salı    Hit: 1680

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol