28 Mart 2024 Perşembe   

EYLÜP’TE TİYATRO-SİNEMA GÜNLERİ

EYLÜP’TE TİYATRO-SİNEMA GÜNLERİ
 

Eyüp Kültür Sanat Merkezi’ndeki tiyatro oyunları, ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Göktürk Kültür Merkezi’nde Sessiz Çığlık

Göktürk Kültür Merkezi’nde sahnelenen tiyatro oyunları, yediden yetmişe tüm Eyüplülerin beğenisini topluyor. 31 Ekim Cuma günü Merkez’de “Sessiz Çığlık” sahnelendi. Tülay Doğan’ın yazıp yönettiği, Erim Bağcı, Soner Enmutlu, Nuri Görsev, Duran Biçerler, Anıl Uludağ ve Seçil Elçin’in rol aldığı oyun, gençleri uyuşturucudan korumaya yönelik önemli mesajlar içeriyor.

Sınav ve aile baskısından bunalan bir genç kızın edindiği yanlış arkadaşlıklar sonucu uyuşturucuya yönelmesini anlatan oyun, bu illetten gençleri korumak için yapılması gerekenleri de dramatik bir şekilde anlatıyor. Göktürklü gençler ve aileleri oyunu çok beğendiklerini ifade ederek Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’a başarılı kültür etkinlikleri nedeniyle teşekkür ettiler. 

Kayıp Emanet’le eğlenceli saatler

Merkez’de bu hafta sonu “Kayıp Emanet” adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

Oyun, iki geçimsiz kardeşin babalarının vasiyeti üzerine köylerinden kalkıp İstanbul’a giderek kayıp kutunun peşine düşmeleri ve bu zaman zarfındaki yaşadıkları komik maceraları anlatıyor.

Oyunun yönetmeni Sami Gülbaba “Uygunsuz espriler olmadan da mizah yapabilmek bizim için önemli bir önceliktir. Zaten insanları gündelik hayatın stresinden uzaklaştırıp eğlendirebiliyorsak bu amacımıza ulaştığımızın göstergesidir” dedi.

Musa Çağıran, Enis Çağlar, Vahdet Gabacı, Sami Gülbaba, Sinan Mordağ, Esiner Seyidoğlu, Ömür Kayakırılmaz, Güler Turhan ve Seyfullah Kartal’dan oluşan kadrosuyla seyircilere keyifli anlar yaşatan oyun, büyük alkış topladı.

Faysal Soysal  ve Cihan Aktaş’la sinema söyleşisi

Eyüp Belediyesi’nin düzenlediği “İrfan Söyleşileri”nin bu ayki konukları Cihan Aktaş ve Faysal Soysal oldu.

Gazeteci, sinema eleştirmeni Suat Koçer’in sunduğu söyleşide , sinemaya dair görüşler ve Türk Sineması konuşuldu. Koçer ortaya nitelikli filmlerin çıkmamasının sebebinin yönetmenlerin fikir ve algı dünyalarıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Sinema yazarı Koçer, sinemanın getirdiği popülerliğin herkesi kendine çektiği bir zamanda, Eyüp Belediyesi’ne sinemayı asıl atmosferine uygun şekilde işlediği için teşekkür etti. 

Suat Koçer, “Sinemamızı milli bir komplekse dönüştürmeye gerek yok. Hikayesi iyi olan iyi eserler çıkartır. Çünkü hikaye var olma biçimidir. Sinemayla uğraşan son nesil arkadaşlar Avrupa ve Amerikan kahramanlarını ön plana çıkartıyorlar. Kendi çevresi, ailesi ve kültüründeki kahramanları görmüyorlar. Bu yüzden Hollywood Sineması’ndaki kabaca temsili anlayış belgesel ve filmlere hakim olmaya çalışıyor” dedi. 

İran sineması ve modern Türk sineması üzerine konuşan Faysal Soysal da, yönetmenler için ödül mekanizmasının bir yarış haline geldiğini ve hem edebiyat hem de sinemada bunun sebebinin “elinde gücü bulunduranların” hakimiyetinden kopmayan pasif bir bağ olduğunu belirtti.

İranlı yönetmen Abbas Kiarostami üzerinden İran sinemasındaki sansür ve bu sansürü kullanarak kazanılan popülerliğe değinen Soysal “Sanatçılar ödül ve seyirci sayısına bakmadan kendi hakikatleri üzerinden giderler. Ben eserlerimi Allah rızasına uygun şekilde yapmaya çalışıyorum başkalarının takdir etmesi için değil. İyi bir sanat eseri insanların zihninde ve kalbinde iz bırakan eserlerdir” diye konuştu.  

 

Tarih: 04 Kasım 2014 Salı    Hit: 3521

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol